Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ακροδεξιός νεοφιλελευθερισμός στη Γαλλία

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Όσο αντισυστημικός και αν θέλει να εμφανίζεται, ο Φιγιόν δεν μπορεί να κρύψει το ότι είναι μέρος του γαλλικού πολιτικού συστήματος εδώ και 35 χρόνια και ότι υπήρξε πρωθυπουργός του Σαρκοζί για μια πενταετία.
Τα νεοφιλελεύθερα μέτρα σε αντιδιαστολή με τη διατήρηση ενός κοινωνικού κράτους, το προσφυγικό, η τρομοκρατία, αλλά και οι σχέσεις με τη Ρωσία επικρατούν στην τελική ευθεία πριν την ανάδειξη του υποψηφίου της Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία.
Στη μονομαχία μεταξύ δύο πρώην πρωθυπουργών, του 62χρονου Φρανσουά Φιγιόν και του 71χρονου Αλέν Ζιπέ, με βάση τις δημοσκοπήσεις, επικρατεί ο αντιδραστικότερος πρώτος, μετά τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στον πρώτο γύρο.
Καθολικός, πατέρας πέντε παιδιών και ακραία συντηρητικός στα κοινωνικά ζητήματα, ο Φιγιόν έχει ταχθεί υπέρ του να αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα από τους Γάλλους που έγιναν τζιχαντιστές, να ορίζονται ετήσια ανώτατα όρια εισόδου μεταναστών και να τροποποιηθεί ο νόμος για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Απέναντί του ο πιο μετριοπαθής δεξιός Ζιπέ, ο οποίος μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες είχε ως κύριο μέλημα την αποστασιοποίηση από την προεδρία Σαρκοζί, ενώ ασχολήθηκε πολύ καθυστερημένα στο τέλος της εκστρατείας με το πρόγραμμα του Φιγιόν, υποτιμώντας τον.
Εκμεταλλευόμενος τη σχετική μετριοπάθεια του Ζιπέ, ο Φιγιόν επένδυσε στο χτίσιμο ενός προφίλ που προβάλλεται ως μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση της Ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν. Έτσι, μέχρι πρότινος, έμειναν σχεδόν στο απυρόβλητο οι ακραίες θέσεις του για την οικονομία. Ο ίδιος είναι υπέρμαχος του εκθατσερισμού της γαλλικής Δεξιάς και δεν το κρύβει.

Ο Ζιπέ σε μία προσπάθεια, έστω καθυστερημένη, να σώσει την παρτίδα, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η περικοπή 500.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση του 35ώρου και αντικατάστασή του με 39ωρο και η αύξηση του ΦΠΑ (μέτρα που έχει υποστηρίξει ο Φιγιόν) δεν είναι υλοποιήσιμα στη δεδομένη χρονική συγκυρία.
Από την πλευρά του ο Φιγιόν, στο τελευταίο ντιμπέιτ για το χρίσμα, την Πέμπτη, απέρριψε τα περί πολυπολιτισμικής κοινωνίας και υπερασπίστηκε τη «γαλλική ταυτότητα», ενώ εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά πρόθυμος για πιο αποφασιστικές «μεταρρυθμίσεις».
Παρουσιάζοντας το δικό του πρόγραμμα, επίσης στο ντιμπέιτ, ο Ζιπέ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να διατηρήσει τους κεντρικούς πυλώνες του γαλλικού συστήματος: «Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι τιμωρία, αλλά να φέρνουν ελπίδα», τόνισε. «Το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο υπάρχει, θέλω να το παγιώσω, δεν πρέπει να το καταστρέψουμε», πρόσθεσε. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι ο Φιγιόν είναι ο «υποψήφιος του Πούτιν».
Συνολικά ο Φιγιόν υιοθέτησε σκληρή και επιθετική στάση απέναντι στον Ζιπέ, ο οποίος εμφανίστηκε πιο «συμφιλωτικός»: «Ο Ζιπέ δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα, θέλει να μείνει εντός του συστήματος και απλά να το βελτιώσει, όπως λέει», ανέφερε. Υποστήριξε μάλιστα ότι το δικό του σχέδιο είναι «πιο ριζοσπαστικό».
Όσο αντισυστημικός και αν θέλει να εμφανίζεται πάντως, ο Φιγιόν δεν μπορεί να κρύψει το ότι είναι μέρος του γαλλικού πολιτικού συστήματος εδώ και 35 χρόνια και ότι υπήρξε πρωθυπουργός του Σαρκοζί για μια πενταετία. Με πρόγραμμα για μειώσεις φόρων και δημοσίων δαπανών, περιορισμό του Δημοσίου και των προνομίων στο συνδικαλιστικό κίνημα επανέρχεται δριμύτερος για να προσφέρει νέες υπηρεσίες στη γαλλική ελίτ.
Τη στιγμή που η χώρα, υπό την απειλή του τρόμου, και με νωπό ακόμα το αίμα των θυμάτων της τρομοκρατίας εμφανίζεται να διαγράφει μία άνευ προηγουμένου συντηρητική στροφή, ο Φιγιόν διεκδικεί την ψήφο των ψηφοφόρων που ετοιμάζονται για δεξιά μετατόπιση.
Κάπως έτσι ο Ζιπέ, παρόλο που θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα, έχασε έδαφος σε μία μάχη που κατέληξε επίσης στο πολιτικά μοιραίο πλήγμα στον πρώην πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να απομακρυνθεί από την πολιτική. «Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62» ειρωνεύτηκε η Liberation, κάνοντας λόγο για πτώση του πρώην προέδρου.
Ο Σαρκοζί, αφού αναγνώρισε την ήττα του στις προκριματικές της Δεξιάς, δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει Φιγιόν. Σημειώνεται ότι στον προκριματικό γύρο είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και μη μέλη των Ρεπουμπλικάνων. Η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή, καθώς προσήλθαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Υπό τη σκιά του Brexit, της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενώ η δημοσκοπικά δημοφιλής ηγέτιδα της Ακροδεξιάς έχει υποσχεθεί ότι θα κηρύξει δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αν κερδίσει την προεδρία, η πορεία προς τις προεδρικές εκλογές φαίνεται ότι βρίσκει σε εγρήγορση τους ψηφοφόρους στη Γαλλία.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι πολίτες καλούνται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να επιλέξουν όχι εκείνον που θα εκπροσωπήσει αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά τους, αλλά εκείνον που θα αντιμετωπίσει τη φασιστική απειλή που φέρεται να εκπροσωπεί η υποψηφιότητα της Λεπέν σε συνθήκες κατάρρευσης των κυβερνώντων Σοσιαλιστών.
Ο μεν Ζιπέ παρουσιάζει εαυτόν ως τον καταλληλότερο να προσελκύσει τις ψήφους των κεντρώων και να διεμβολίσει τη δεξαμενή της Αριστεράς. Ο δε Φιγιόν, φαίνεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο πολιτικό και επχειρηματικό κατεστημένο, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν άνετη νίκη απέναντι στη Λεπέν, με διψήφια διαφορά.
«Το πρόγραμμά μου είναι το καλύτερο για να νικήσουμε την άκρα Δεξιά», λέει. «Αν συνεχίσουμε με πολιτικές που δεν επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο ζωής των Γάλλων, τότε θα καταλήξουμε στην άκρα Δεξιά. Εγώ μπορώ να ανταποκριθώ στο αίτημα των Γάλλων που θέλουν περισσότερη ασφάλεια», τόνισε, παρουσιάζοντας τον ολοκληρωτικό νεοφιλελευθερισμό σαν την εναλλακτική στον ακροδεξιό φασισμό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου