Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Το πρώτο πολύνεκρο χτύπημα τζιχαντιστών σαν σήμερα το 1915 - Ο ρόλος του Τούρκου Σουλτάνου και οι μοναχικοί λύκοι (Photos)

Το Ποντίκι


Είναι σχεδόν άγνωστο, αλλά το πρώτο παγκοσμίως πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σε δυτικό στόχο από τζιχαντιστές, στο όνομα του Χαλιφάτου, έγινε σαν σήμερα, Πρωτοχρονιά, ακριβώς 101 χρόνια πριν. Δύο τζιχαντιστές, που θα τους ονομάζαμε «μοναχικούς λύκους» με την ορολογία του 2016, εξαπέλυσαν τον δικό τους ιερό πόλεμο στο όνομα του Χαλιφάτου, σε κομβόι εκδρομέων, στην ερημιά της Αυστραλίας.
Ακόμη και με τα αυστραλιανά δεδομένα, το Broken Hill, βρίσκεται στην μέση του πουθενά. Μια κουκίδα στον χάρτη, 852 χλμ βόρεια της Μελβούρνης και 1.150 χλμ. δυτικά του Σίδνεϋ. Όμως, στις αρχές του 20ου αιώνα, η πόλη διέθετε τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Αυστραλία και τεράστιο πλούτο, λόγω των κοιτασμάτων σε ασήμι, ψευδάργυρο και μόλυβδο που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς μέχρι τα λιμάνια κι από εκεί στην Σαξονία για να γίνουν σφαίρες για τα γερμανικά όπλα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την 1η Ιανουαρίου 1915 στο Broken Hill συνέβη αυτό που πια αναφέρεται στην αυστραλιανή ιστορία σαν «η τραγωδία της Πρωτοχρονιάς». Ουσιαστικά, η απάντηση σε ένα κάλεσμα για Ιερό Πόλεμο που είχε ανακοινωθεί στην άλλη πλευρά του κόσμου. Η ιστορία μοιάζει απίστευτη...
Στις 11.11.1914 ο Τούρκος Σουλτάνος Μεχμέτ Ε’ και Χαλίφης όλων των μουσουλμάνων, ο οποίος είχε νωρίτερα συμμαχήσει με τους Γερμανούς, κήρυξε Ιερό Πόλεμο εναντίον της Βρετανίας και των Συμμάχων της, τους «θανάσιμους εχθρούς του Ισλάμ».
Το κάλεσμα του Σουλτάνου παρέβλεπε - βολικά επειδή ήταν σύμμαχοι - το γεγονός ότι οι Γερμανοί του Ράιχ ήταν επίσης χριστιανοί. Κι έτσι δεν τους συμπεριέλαβε στο φονικό κάλεσμα.
Σε πρακτικό επίπεδο δεν έγινε και τίποτα φοβερό, αφού οι μουσουλμάνοι μάλλον αγνόησαν το μήνυμα του Τούρκου Σουλτάνου. Εκτός από δυο μεμονωμένα περιστατικά σε Αίγυπτο και Μεσοποταμία.
Αλλά στην έρημο της Αυστραλίας, βρέθηκαν δυο άνθρωποι που αποφάσισαν να οργανώσουν τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας, στο όνομα του Χαλιφάτου κραδαίνοντας μια χειροποίητη τουρκική σημαία.
Εκείνη την Πρωτοχρονιά του 1915, στις 10 το πρωί, ένα τραίνο γεμάτο ασφυκτικά με κόσμο έφευγε από τον σταθμό του Broken Hill. Οι εκδρομείς πήγαιναν για πικ-νικ στο Σίλβερτον, ένα γραφικό μέρος με ποταμάκι περίπου 22 χλμ μακριά. Παρεμπιπτόντως, Χρόνια μετά το μέρος της επίθεσης έτυχε να γίνει ο τόπος όπου γυρίστηκε η πασίγνωστη ταινία Mad Max.
Πριν φτάσει το τραίνο στον προορισμό του, ο οδηγός έκοψε ταχύτητα γιατί υπήρχε πάνω στις ράγες άμμος (που αποδείχθηκε ότι είχε ριχτεί επίτηδες). Τότε παρατήρησε, μέσα στην ερημιά, ένα κόκκινο κομμάτι ύφασμα που κυμάτιζε πάνω σε άσπρο καροτσάκι παγωτού. Το ύφασμα ήταν κεντημένο με ένα σχέδιο. Το οποίο έμοιαζε με.... μπανάνα(!), σύμφωνα με όσα δήλωσαν μετά οι επιβάτες. Προφανώς, όμως, και δεν ήταν μπανάνα. Ήταν η τουρκική σημαία που είχαν προσπαθήσει, αποτυχημένα, να φτιάξουν οι δυο - ατάλαντοι ως σχεδιαστές - τζιχαντιστές.
Πριν καταλάβει κανείς τι έκανε το καροτσάκι παγωτού στη μέση του πουθενά, δυο άντρες που φορούσαν τουρμπάνια εμφανίστηκαν από ένα χαντάκι σκαμμένο στην άμμο και άρχισαν να πυροβολούν.
Ο κόσμος δεν κατάλαβε τι γινόταν κι άρχισε να κάνει πλάκα. Οι μισοί αστειεύονταν ότι τους επιτίθενται οι Γερμανοί (η Αυστραλία ήταν ήδη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και οι άλλοι μισοί, που νόμιζαν ότι οι πυροβολισμοί ήταν στον αέρα λόγω εορτασμών Πρωτοχρονιάς, φώναζαν Καλή Χρονιά στους δυο άντρες. Μέχρι που ξαφνικά μια 17χρονη κοπέλα έπεσε νεκρή. Το κεφάλι της είχε διαλυθεί από πυροβολισμό. Ήταν το πρώτο θύμα των τζιχαντιστών! Για την ιστορία η άτυχη νεαρή λεγόταν Άλμα Κάουι.
Συνολικά, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από την πρωτοχρονιάτικη επίθεση τζιχαντιστών πριν από 101 χρόνια ακριβώς.
Οι δυο τζιχαντιστές δεν ήταν Τούρκοι, κι ας σκότωναν στο όνομα του Τούρκου Σουλτάνου. Κατάγονταν από τα βορειοδυτικά σύνορα της Ινδίας, από εκεί που σήμερα είναι το Πακιστάν.
Ο ένας ήταν ο 39χρονος Μπάντσα Μοχάμεντ Γκουλ, που είχε πάει στην Αυστραλία σαν καμηλιέρης. Αργότερα, αγόρασε από έναν Ιταλό το καροτσάκι παγωτού και ήταν γνωστή φιγούρα στους δρόμους της πόλης.
Ο δεύτερος λεγόταν Μόλα Αμπντουλάχ, 60άρης. Ζούσε ήδη στο Broken Hill για 15 χρόνια. Έκανε χρέη ιμάμη αλλά και χασάπη για την τοπική μουσουλμανική κοινότητα.
Μετά την επίθεση, οι δυο τους ταμπουρώθηκαν σε σημείο με ψηλούς βράχους όπου έλαβε μέρος μια πολιορκία για τις επόμενες δύο ώρες, αφού τους περικύκλωσαν δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού και πολίτες με όπλα. Εν τέλει σκοτώθηκαν και οι δυο από πυροβολισμούς. Το οργισμένο πλήθος δεν επέτρεψε να περάσει το ασθενοφόρο που πήγε να πάρει τα πτώματα των τζιχαντιστών. Τα απομάκρυνε αργότερα η αστυνομία μυστικά.
Τρεις μέρες μετά, ανακαλύφθηκε μια ιδιόχειρη ομολογία του Γκουλ όπου έγραφε, σε διάλεκτο των μουσουλμάνων του Πακιστάν, ότι είχε επισκεφτεί την Τουρκία τέσσερις φορές, είχε καταταγεί στον στρατό του Σουλτάνου και είχε ορκιστεί πίστη στο Χαλιφάτο. Τέλειωνε με τα λόγια «πρέπει να σκοτώσω και να σκοτωθώ για την πίστη μου. Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». 
Στο σημείωμα του δεύτερου τζιχαντιστή τρομοκράτη, έγραφε: «Με χαρά συμφώνησα με το σχέδιο του Γκουλ και ζήτησα από τον Αλλάχ να πεθάνω για την πίστη μου. Είναι καλύτερος ο ένδοξος θάνατος και η ευτυχία στην επόμενη ζωή».
Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που έθαψε τελικά τα πτώματά τους η αστυνομία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου