Η ελληνική κυβέρνηση και επιχειρηματικοί παράγοντες έχουν συμφωνήσει ως προς έναν τρόπο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που επιδιώκουν οι διεθνείς πιστωτές.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει τη συμφωνία και επιμένει ότι το βάρος των περικοπών πρέπει να βαρύνει το μέσο Έλληνα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γνωστής ιστοσελίδς Huffington Post. Το κείμενο γράφει ο δημοσιογράφος Daniel Marans*.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη οικονονoμιών εν μέρει μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγμεύσεις ανάμεσα στους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω περικοπών συντάξεων κατά 15% κατά μέσον όρο.
Της γραμμής της αδιαλλαξίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ηγείται σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν, ο οποίος διατηρούσε τεταμένες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και θεωρείται στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Το γεγονός ότι ο Τόμσεν δεν διαδραματίζει και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς”, δηλώνει πηγή της World Post. “Το θέμα είναι ότι η στάση του ΔΝΤ προκαλεί πρλοβληματισμό, είτε θέλουν να αποχωρήσουν είτε θέλουν να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα”, αναφέρει η Huffington Post.
Η αδιαλλαξία του ΔΝΤ φέρεται να πηγάζει από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, κ. Poul Thomsen, ο οποίος έχει εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Thomsen είναι κοντινός σύμμαχος του Wolfgang Schaüble, του σκληρού Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Ο Peter Doyle, πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Thomsen για πολλά χρόνια, λίγο πριν υποβάλει την παραίτησή του από το Ταμείο διαμαρτυρόμενος για την κακοδιαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012, πιστεύει ότι ο Thomsen «δεν ενδιαφέρεται» και ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η προσέγγισή του θα έχει αποτελέσματα. Ο Doyle σημειώνει ότι οι περικοπές συντάξεων και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έχουν ήδη λάβει χώρα δεν έχουν παρακινήσει τους Έλληνες να συνεχίσουν να δουλεύουν και επομένως να αναπτύσσουν την οικονομία.
«Πρόκειται για ένα ισχυρό πιστεύω. Είναι αποτέλεσμα ολόκληρης της καριέρας του στο Ταμείο», είπε ο Doyle στην Huffington Post. «Ολόκληρη η καριέρα του έχει αφιερωθεί στην Ανατολική Ευρώπη – στη Ρουμανία κλπ- με τους περισσότερούς πολιτικούς στην περιοχή να είναι εξαιρετικά διεφθαρμένοι. Φτάνει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης».
Ο Doyle δήλωσε ότι ο Thomsen ίσως επίσης θέλει να κατοχυρώσει όσο περισσότερες υποχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν την αναδιάρθρωση του χρέους, βασιζόμενος στην ιδέα ότι η επιρροή του ΔΝΤ πάνω στη χώρα θα μειωθεί σημαντικά στη συνέχεια.
Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα via the Huffington Post
ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: http://www.huffingtonpost.com/entry/imf-blow-up-greece-debt-agreement_us_56a7dbc0e4b0b87beec65a85
- Daniel Marans is a Reporter at The Huffington Post. Previously, Daniel worked as an Interview Producer for Al Jazeera America’s daily news discussion show, Inside Story. He is a graduate of Johns Hopkins University. Daniel can be reached atDaniel.Marans@huffingtonpost.com, or on Twitter @DanielMarans.
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου