Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Tάε Κβον Ντο και τα παιδιά στο δάσος

Νέα Πολιτική


 του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Είναι παρμένο από τα Γερμανικά παραμύθια: όταν χαθούν παιδιά στο δάσος και αρχίσουν να φοβούνται, ξεκινάνε ένα τραγούδι – δυνατά – ώστε να ακούν την αντήχησή του και να αισθάνονται ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι, παρακάτω. Ότι είναι συνοδευμένοι, “μαζί”. Η παράξενη αυτή ιδέα να οργανωθεί πανηγυρική/εορταστική εκδήλωση για την συμπλήρωση ενός χρόνου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, “πρωτοδεύτερη φορά Αριστερά”, είχε κάτι απ’ αυτήν την ανήσυχη σοφία των παιδιών, των χαμένων στους Γερμανικούς δρυμούς.
Χρήσιμη, αν μη αναγκαία η πρωτοβουλία αυτή για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και αισθανθεί συνοδευμένη, έτσι που βρίσκεται αντιμέτωπη με το αυτοτροφοδοτούμενο κύμα κοινωνικής αντίδρασης στις (συμφωνημένες, ψηφισμένες με ευρύτατες πλειοψηφίες το καλοκαίρι, επικυρωμένες στις κάλπες του Σεπτεμβρίου – αλλά ποιος τα μετράει αυτά;) νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Ασφαλιστικό, στα φορολογικά, στα αγροτικά. Η σύνθεση των “διαδηλώσεων της γραβάτας” με τα μπλόκα των τρακτέρ δίνει κάτι το δύσκολα διαχειρίσιμο, κάτι που αρχίζει να θυμίζει “την εξέγερση της κατσαρόλας” άλλων εποχών. Δεν διέλαθε της προσοχής του Μαξίμου, π.χ., το πώς τα μπλόκα των αγροτών είχαν πολύ νεανικό στοιχείο – συν το πώς το αρχικό τους αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μετατράπηκε σε… συνεχίζουμε ασυζήτητα μέχρι την Τρίτη, 26/1 κι ύστερα μόνον έρχεται η απαίτηση για συνάντηση με Τσίπρα, ενδεχομένως και με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Πολιτική καθοδήγηση “με απαιτήσεις” προκύπτει, εδώ! Περισσότερο, κι από τις κινήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, το αγροτικό μέτωπο προβληματίζει.

Πάντως, στην εκδήλωση του Ταε Κβον Ντο ο Αλέξης Τσίπρας – με νωπές τις πιέσεις του Νταβός – επέλεξε μίαν μετωπική αντιπαράθεση με τα προβλήματα. Στον πυρήνα της βρέθηκε το ανυποχώρητο ερώτημα, τι θα έκανε στην πράξη μια Κυβέρνηση της σημερινής Αντιπολίτευσης, δηλαδή πώς θα υλοποιούσε τις ήδη συμφωνημένες και ψηφισμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των “εταίρων” της στο Ασφαλιστικό, ή πάλι στο αγροτικό, αν δεν ακολουθηθεί η γραμμή που επέλεξε η Κυβέρνηση. Επιμένοντας στην γραμμή της μη (περαιτέρω) μείωσης των συντάξεων, επισήμανε ο Τσίπρας ότι οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν δεχθεί την μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ταυτίζοντας έτσι την αρνητική στάση της Αντιπολίτευσης σ’ αυτό το θέμα με την πιο ανυποχώρητη γραμμή Τρόικας/ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει “στις αναγκαίες διορθώσεις μετά από εξαντλητικό διάλογο” – βέβαια χωρίς να σταθεί πολύ στο γιατί ήταν ανάγκη το σχεδίασμα Κατρούγκαλου να έχει τόσες πολλές κακοτεχνίες…
Το κλίμα στο Ταε Κβον Ντο το αναμενόμενο πανηγυρικό, όμως όχι και όσο μαζικό θα αναμενόταν. I didn’t promise you a rose garden/ Κανείς δεν υποσχέθηκε ότι η εξουσία θα ήταν περίπατος σε ροδώνα.
*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου