Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Economist: Πιο σιδερόφρακτα από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τα σύνορα της Ευρώπης

Νέα Κρήτη


Η Ευρώπη σύντομα θα έχει περισσότερα φυσικά εμπόδια στα εθνικά της σύνορα από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει σε άρθρο του ο Economist.
Η όξυνση της προσφυγικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη διένεξη στην Ουκρανία πυροδότησε μια τεράστια εκστρατεία «περίφραξης» των ευρωπαϊκών συνόρων με φράκτες και τείχη από τη Μεσόγειο μέχρι την ανατολική Ευρώπη.
Στις 15 Σεπτέμβρη η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, που αποτελούσαν βασική πύλη εισόδων προσφύγων προς την ΕΕ.
Μέσα σε μερικές ώρες, περισσότεροι από 60 άνθρωποι συνελήφθησαν προσπαθώντας να διασχίσουν τον φράκτη. Ο Ουγγρικός φράκτης αποτελεί την πιο πρόσφατη από μια σειρά αντίστοιχες περιπτώσεις με φράκτες για τον περιορισμό της μετανάστευσης στα νότια σύνορα της ΕΕ.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Ισπανία περίφραξε τα σύνορα του θύλακα που διατηρεί στο Μαρόκο, ενώ το 2012 Βουλγαρία και Ελλάδα περιέφραξαν τα σύνορά τους με την Τουρκία. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πληροφορίες ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Ρουμανία. Η δε Ουκρανία κατασκευάζει ήδη φράκτη καθ' όλο το μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία. Ακόμα και οι βαλτικές χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να περιφράξουν τα σύνορά τους με τη Ρωσία. Κίνηση που θα μετέτρεπε τη Λευκορωσία στη μόνη χώρα με μη περιφραγμένα σύνορα στον άξονα Βαλτική - μαύρη Θάλασσα.

Από την πτώση του τείχους του Βερολίνου 40 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν χτίσει φράκτες ενάντια σε 64 συνολικά γειτονικές χώρες. Οι περισσότερες χώρες επικαλέστηκαν την ανάγκη περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης. Περισσότερες από τις 30 σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ενώ 15 φράκτες κατασκευάστηκαν φέτος.
Στη Μέση Ανατολή, οι πόλεμοι στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Συρία και τα τεράστια κύματα προσφύγων που προκάλεσαν οδήγησαν στο κλείσιμο των συνόρων των περισσοτέρων χωρών.
Στο τέλος του 2015, όταν ολοκληρωθεί το τείχος στα σύνορά του με την Ιορδανία, το Ισραήλ θα έχει πλέον οχυρωθεί με τείχη προς κάθε σημείο του ορίζοντα. Στην Ασία επίσης τα τείχη και οι φράκτες πολλαπλασιάστηκαν, με σκοπό κυρίως την αποτροπή της παράνομης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών.
Κάποιες άλλες προτάσεις για σιδερόφρακτα σύνορα μοιάζουν λιγότερο ρεαλιστικές. Το 2013 η Βραζιλία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός εικονικού «τείχους» από drones και δορυφόρους, καθ' όλη την έκταση των συνόρων της, έκταση περίπου 15.000 χλμ.
Ξεκίνησε φέτος τις εργασίες στα σύνορα με την Παραγουάη και τη Βολιβία, με βασικό στόχο την ανάσχεση του λαθρεμπορίου. Οι σκεπτικιστές ωστόσο επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των συνόρων της Βραζιλίας διασχίζει το τροπικό δάσος που είναι αδιάβατο και δύσκολα θα ελεγχθεί.
Ακόμα όμως και σε πιο προσβάσιμο έδαφος, η υψηλής τεχνολογίας ασφάλεια των συνόρων συχνά αποτυγχάνει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν οχυρώσει αρκετές φορές τα σύνορά τους με το Μεξικό, και η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει φράξει πέντε από τα σύνορά της από το 2003, έχουν προσπαθήσει πολύ με προτάσεις που ήταν είτε πολύ ακριβές ή δεν λειτούργησαν.
Για τις περισσότερες χώρες όμως, τα συρματοπλέγματα ή οι ηλεκτρικοί φράκτες, σε συνδυασμό με τα χαντάκια και τις ζώνες προστασίας, αποτελούν καθεστώς.
«Ευτυχώς», σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, δεν πυροβολούνται πλέον οι παραβάτες των νέων συνόρων της Ευρώπης.
Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου