Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Οι παγίδες και τα μυστικά στις φετινές συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών


Αναλυτικές καταστάσεις με στοιχεία για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εξέδωσαν και έλαβαν εντός του 2014, ξεχωριστά για κάθε τρίμηνο, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, πάνω από 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έως τις 30 Οκτωβρίου.
Η προθεσμία έληγε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά παρατάθηκε κατά ένα μήνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Ανάλογες καταστάσεις πρέπει να υποβάλουν και για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τις «συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων», οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο από ειδικού τύπου δηλώσεις στις οποίες όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να καταγράφουν όλες σχεδόν τις συναλλαγές τους με πελάτες και προμηθευτές.
Οι καταστάσεις αυτές, με βάση το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ισχύει από την 1η-1-2014, πρέπει να υποβάλλονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο υποβάλλονταν μέχρι πέρυσι.
Δηλαδή, μέχρι 30 Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν τις τέσσερις καταστάσεις του 2014, μια για κάθε τρίμηνο.
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, θα πρέπει να υποβάλουν τις τρεις καταστάσεις για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015.
Προκειμένου να ξεδιαλύνει τα πράγματα, τo money-money.gr παρουσιάζει τον παρακάτω πλήρη και αναλυτικό οδηγό για τον τρόπο συμπλήρωτης, τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων για τα έτη 2014 και 2015.

Υπόχρεοι υποβολής

Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα - με εξαίρεση τις υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους - καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, πρέπει να υποβάλoυν συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών. Η υποχρέωση ηλεκτρονική υποβολής ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).
Τις ίδιες υποχρεώσεις έχουν και οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενοι στο φόρο, οι οποίοι διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας, για τις αγορές ή πωλήσεις που πραγματοποιούν χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ αυτό, εφόσον στα πρόσωπα αυτά ή σε όμιλο που ανήκουν, έχει χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση εισαγωγών, με αναστολή καταβολής του οφειλόμενου Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις μεταγενέστερες παραδόσεις των αγαθών στο εσωτερικό της χώρας.

Περιεχόμενο καταστάσεων

Στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων καταχωρούνται:
α) Ο Α.Φ.Μ. του πελάτη ή του προμηθευτή.
β) Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.
γ) Η αξία της συναλλαγής, προ Φ.Π.Α.
δ) Ο Φ.Π.Α. που επιβαρύνει την συναλλαγή.
ε) Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο (μόνο για τους προμηθευτές), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1.

Τι ακριβώς πρέπει να καταχωρούμε στην κατάσταση πελατών

1. Καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου, με μία κατ' ελάχιστο εγγραφή, κατά περίπτωση:
α) Τα τιμολόγια και κάθε έγγραφο που υπέχει θέση τιμολογίου.
β) Τα πιστωτικά τιμολόγια, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας.
2.Καταχωρούνται συγκεντρωτικά (καθαρή αξία), χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου:
α) Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών (Φ.Τ.Μ.), με μία εγγραφή ανά αριθμό μητρώου Φ.Τ.Μ. ή συγκεντρωτικά με τα λοιπά στοιχεία λιανικών συναλλαγών της περίπτωσης β'.
β) Τα λοιπά μηχανογραφικά ή χειρόγραφα εκδιδόμενα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, συμψηφισμένα με τις αποδείξεις επιστροφής, με μια εγγραφή.

Τι ακριβώς πρέπει να καταχωρούμε στην κατάσταση προμηθευτών

1. Καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, με μία κατ' ελάχιστο εγγραφή αναλόγως:
α) Τα τιμολόγια και κάθε έγγραφο που υπέχει θέση τιμολογίου.
β) Τα πιστωτικά τιμολόγια, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας.
2. Καταχωρούνται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου, ληφθέντα παραστατικά, που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ε.ΥΔ.Α.Π. κ.λπ.), στις καταστάσεις του προσώπου που αφορά πραγματικά η δαπάνη ή που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών και έχουν εκδοθεί στοιχεία λιανικής.

Ποιες συναλλαγές εξαιρούνται και δεν καταχωρούνται

Στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων ΔΕΝ καταχωρούνται οι κατωτέρω συναλλαγές:
Πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή, ενοίκια ακινήτων εφόσον η αξία δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., πωλήσεις εισιτήριων όλων των μεταφορικών μέσων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) και τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται γι' αυτά, συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια, συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τις οποίες εκδίδονται μη φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις είσπραξης), συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που χορηγούνται ή λαμβάνονται από τραπεζικά ιδρύματα, πλην προμηθειών πιστωτικών καρτών από και προς υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που καταβάλλονται ή λαμβάνονται από και προς τραπεζικά ιδρύματα από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, πλην καταβαλλόμενων προμηθειών πιστωτικών καρτών προς τα ιδρύματα αυτά, αξία εγγυοδοσίας, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών, έξοδα μισθοδοσίας (μισθοί, ημερομίσθια, συντάξεις), εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Ασφάλισης (Ο.Α.Ε.Ε. κ.λπ.), γραμμάτια προκαταβολής (προείσπραξης) δικηγορικών συλλόγων, μερίσματα που χορηγούν οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι δικαστικών επιμελητών κ.λπ. στα μέλη τους, τέλη και δικαιώματα, που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, για λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων, ασφάλιστρα και αντασφάλιστρα, κοινόχρηστες δαπάνες, πωλήσεις λαχείων.
Εξαιρετικά, τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών, τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου (εκδότη), στις οποίες, επίσης, δεν καταχωρούνται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), καθώς και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.

Τρόπος και χρόνος υποβολής

1. Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Ειδικότερα:
α) Οι καταστάσεις πελατών για το έτος 2014 πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστά για κάθε τρίμηνο του έτους, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, καθώς και ανεξαρτήτως της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.. Η υποβολή πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015. Για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2015, οι καταστάσεις πελατών πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2015.
β) Οι καταστάσεις προμηθευτών για το έτος 2014 πρέπει να υποβληθούν:
- από τους υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν βιβλία (απλογραφικά ή διπλογραφικά), ξεχωριστά για κάθε τρίμηνο του 2014 το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015.
- από τους μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., συνολικά για όλο το 2014 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015.
γ) Οι καταστάσεις πελατών και προμηθευτών του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τριμήνου του έτους 2015 πρέπει να υποβληθούν από τους υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που τηρούν βιβλία, μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2015.
2. Ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης αυτών, στο σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Οικονομικών.
3.Η υποβολή εκπρόθεσμης ή διορθωτικής κατάστασης, πραγματοποιείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Στην περίπτωση υποβολής διορθωτικής κατάστασης, μπορεί να καταχωρούνται μόνο οι εγγραφές του πίνακα που τροποποιούνται.
4. Η υποβολή των καταστάσεων πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου, ή την χρήση διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, στην ιστοσελίδα www.gsis.gr. Οι προδιαγραφές του αρχείου και ο τρόπος διαβίβασης, αναρτώνται στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο.
5. Οι καταστάσεις υποβάλλονται είτε ενιαία για την έδρα και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είτε για την έδρα και κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά.
6. Οι υπόχρεοι μπορούν, για τη δημιουργία του κατάλληλου αρχείου, να χρησιμοποιούν την ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, που παρέχεται από το yπουργείο Οικονομικών.

Διασταυρώσεις, διόρθωση αποκλίσεων και εκκαθάριση

Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, τα υποβληθέντα στοιχεία των καταστάσεων πελατών−προμηθευτών διασταυρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων, που τηρούνται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής και περαιτέρω διόρθωσης αυτών.
Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, μπορεί να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος του Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους που αφορούν. Δεν απαιτείται η διόρθωση των ως άνω αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία των αποκλίσεων ανά αντισυμβαλλόμενο δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Ειδικά για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015.

money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου