Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Tαξί - τεκέδες, σοκολάτες με μαυράκι

Το Ποντίκι


Tα κέρδη από την κάνναβη άνοιξαν την όρεξη σε κράτη και βιομηχανίες

Η χρήση μαριχουάνας είναι πια νόμιμη στην Ολλανδία, την Ουρουγουάη, αλλά και σε πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Κολοράντο, η Ουάσιγκτον, το Όρεγκον και η Αλάσκα. Η Ελβετία αποποινικοποίησε τη χρήση κάνναβης πέρυσι, ενώ σε ακόμη περισσότερα μέρη της Γης, όπως π.χ. ο Καναδάς, η Τσεχία και το Ισραήλ, θεωρείται νόμιμη για ιατρικούς σκοπούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εύκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι απλό, όπως ας πούμε οσφυαλγία, και να έχει πρόσβαση.

Ουσιαστικά στην Αμερική 27 είναι πλέον οι πολιτείες που συνεχίζουν να απαγορεύουν αυστηρά οποιαδήποτε πώληση ή προσωπική ή ιατρική χρήση του ναρκωτικού. Σε κάποιες άλλες, όμως, το επιχειρηματικό πνεύμα έχει ήδη ξεπεράσει κάθε φαντασία. Από ταξί που επιτρέπουν το κάπνισμα χασίς μέχρι σοκολάτες με μαριχουάνα.

Όλο και συχνότερα, λοιπόν, σε όλο και περισσότερες χώρες προβάλλει το θέμα της κάνναβης. Αυτό, βέβαια, δεν οφείλεται σε ένα αυθόρμητο κύμα προοδευτικότητας ή κάτι παρόμοιο.

Στον σημερινό κόσμο ελάχιστα πράγματα έχουν μείνει εκτός μονοπωλιακής ρύθμισης. Ένα από αυτά είναι και η κάνναβη. Το εμπόριό της δεν είναι ρυθμισμένο, ούτε συγκεντρωμένο και συγκεκριμένο. Πράγμα που σημαίνει το εξής: Διαφυγόντα κέρδη.


• Τα κράτη, λοιπόν, λιγουρεύονται τα έσοδα από τη φορολογία.
• Οι πολιτικοί την ψήφο του νεαρότερου σε ηλικία κοινού.
• Και οι μεγάλες εταιρείες έχουν εντοπίσει μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες ανεκμετάλλευτες αγορές.

Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς και με δεδομένο ότι η χρήση κάνναβης θα συνεχίσει να νομιμοποιείται σε διάφορες χώρες, η παγκόσμια αγορά θα αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο. Τεράστιο το ποσό, άρα και τα συμφέροντα.

Λούνα παρκ...

Στο μεταξύ, η Πολιτεία του Κολοράντο, το πρώτο μέρος στον κόσμο που προχώρησε σε πλήρη νομιμοποίηση, αρχίζει να μεταμορφώνεται σε ένα λούνα παρκ μαριχουάνας. Μαγαζιά όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει «σταφ» ανοίγουν κάθε μέρα. Αλλά όχι μόνο. Ακόμα και για τους μη καπνίζοντες υπάρχουν ευφάνταστες επιλογές. Κέικ με χασίς, σοκολάτες με χασίς, μέχρι λάδι με κάνναβη για χαλαρωτικό μασάζ.

Δεν λείπουν, βέβαια, και τα προβλήματα:

• Δύο θάνατοι σημειώθηκαν με αιτία βρώσιμα προϊόντα εμπλουτισμένα με κάνναβη.
• Σεβαστός αριθμός επιθέσεων και συμπλοκών συνέβησαν υπό την επήρεια μαριχουάνας, σύμφωνα με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.
• Επίσης, καταγράφηκαν στην Πολιτεία του Κολοράντο αυτοκινητικά δυστυχήματα με εμπλεκόμενους οδηγούς που είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας.

Κατά τα άλλα, όμως, η συγκεκριμένη πολιτεία πρόκειται να εισπράξει επιπλέον 98 εκατ. δολάρια σε φορολογικά έσοδα για φέτος. Γενικά η βιομηχανία μαριχουάνας στο Κολοράντο αναμένει τζίρο 1 δισ. δολαρίων το 2014!

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στο Κολοράντο, όσοι είναι άνω των 21 ετών θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται 28 γραμμάρια κάνναβης για «ψυχαγωγικούς», και όχι μόνο ιατρικούς, λόγους. Σε άλλες 20 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται σήμερα η πώληση κάνναβης σε ασθενείς.

Από την άλλη, η Βρετανία έχει παραδοσιακά μια από τις πιο κάθετες πολιτικές ενάντια στα ναρκωτικά. Τον Μάιο, όμως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Νικ Κλεγκ υποστήριξε ανοιχτά τη νομιμοποίηση της κάνναβης σε πρόταση - μελέτη που συντάχθηκε από το London School of Economics (!), με την υποστήριξη του Open Society Foundation του παγκοσμίου φήμης κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος!

«Ασφάλεια»

Η μελέτη προτείνει τη νομιμοποίηση της κάνναβης στο ίδιο μοντέλο νομιμοποίησης του αλκοόλ. Όπως, όμως, συνέβη με το αλκοόλ μετά την ποτοαπαγόρευση, η βιομηχανία της κάνναβης εκτιμάται ότι τελικά θα φθάσει να κυριαρχείται από μια χούφτα γιγαντιαίες πολυεθνικές. Και κυρίως τις καπνοβιομηχανίες!

Από τη δεκαετία του 1970 οι περισσότερες βιομηχανίες καπνού ενδιαφέρονταν αθόρυβα, αλλά έντονα και σταθερά, για τη μαριχουάνα και τις εμπορικές προοπτικές που δυνητικά θα παρουσίαζε ως νόμιμη αγορά.

Η British American Tobacco δημιούργησε δοκιμαστικά ένα προσχέδιο για τσιγάρο εμπλουτισμένο με κάνναβη από το 1970. Οι ορέξεις της βιομηχανίας έχουν ανοίξει εδώ και δεκαετίες και απλώς αναμένεται η κατάλληλη ευκαιρία.

Τελευταία ακούγονται, ενδεχομένως και εντέχνως, απόψεις που υποστηρίζουν ότι μια «επίσημη» βιομηχανία κάνναβης θα προσέφερε μεγαλύτερα στάνταρ ασφαλείας για τους χρήστες. Μόνο επώνυμα προϊόντα, είτε ως τσιγάρα είτε βρώσιμα και πόσιμα, θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ποιότητα και την ακριβή δοσολογία ενός ουσιαστικά ψυχοτρόπου μεν, αλλά πρακτικά εμπορικού προϊόντος δε. Οι μεγάλες εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες δεν πρόκειται να εμπορεύονται αναξιόπιστα προϊόντα και μια νόμιμη, καλά οργανωμένη βιομηχανία θα έμοιαζε ασφαλέστερη και φορολογικά πιο διάφανη.

Στον αντίλογο βρίσκονται πολλοί που υποστηρίζουν ότι οι καπνοβιομηχανίες και παρόμοιες πολυεθνικές πρόκειται να μπουν στην αγορά της μαριχουάνας με την πρόθεση να αυξήσουν και να προμοτάρουν την ήδη διαδεδομένη χρήση της, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους και της αγοράς, όπως με κάθε τι. Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούν ότι η εμπορευματοποίηση θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη χρήση και θα την κάνει «της μόδας».

Τα κράτη, εξάλλου, έρχονται αντιμέτωπα όλο και πιο συχνά με ερωτήματα για τον διαχωρισμό του χρήστη από τον έμπορο, όμως πλέον αρχίζει να τίθεται και θέμα εμπορευματοποίησης. Όπως παλαιότερα με το αλκοόλ, μόλις αρθούν τα εμπόδια του νόμου οι μεγάλες εταιρείες θα προσπαθήσουν να ελέγξουν την αγορά, αφού τα κέρδη θα είναι σίγουρα μεγάλα. Και ήδη στις ΗΠΑ το χαλί άρχισε να στρώνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου