Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

iskra

Η ΧΩΡΑ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΙΑ «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ»
του Κώστα Ανδριώτη
Ό,τι ο Β. Σόιμπλε δεν συμφώνησε σε τίποτα απολύτως με τον Γκίκα Χαρδούβελη είναι κάτι παραπάνω από πασιφανές. Αν ο Β. Σόιμπλε ήταν ταυτόχρονα τόσο επιθετικός και προσβλητικός απέναντι στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ("δεν μας ενδιαφέρουν οι εκλογές σας" κ.λπ.), όπως επιμένει μια μερίδα του τύπου, πράγμα που ο τελευταίος το διαψεύδει, είναι προς διευκρίνιση.
Το βέβαιον είναι ότι ο Β.Σόιμπλε , παρά το ότι η Γερμανία είναι ο μεγάλος ωφελημένος, μέσα στην αναμπουμπούλα, δεν χάνει την ευκαιρία να συμπεριφέρεται με μια ιδιόμορφη αυταρχική αλαζονεία, ανάλογη με αυτήν του πρώην καγκελάριου Χ. Κόλ, ο οποίος ανακάλυψε εκ των υστέρων ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει μπει πρόωρα στο ευρώ, κάτι, όμως, που «δυστυχώς» ούτε καν ψέλισσε την κατάλληλη στιγμή.
 Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΥΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Η ευρωζώνη, λοιπόν, του Χ. Κόλ, είναι αντιμέτωπη ξανά με την κρίση (ύφεση, αποπληθωρισμός), η οποία φαίνεται να υποτροπιάζει και μάλλον βαθιά, ενώ βλέπει να σημειώνεται μεγάλη πτώση του ευρώ και μαζική φυγή κεφαλαίων από τον ευρωζωνικό χώρο με κατεύθυνση τις ΗΠΑ, όπου η FED εγκαταλείπει την γιγάντια ποσοτική χαλάρωση και αυξάνει τα επιτόκια.
Η υποτροπή της ευρωζωνικής κρίσης προκαλεί το τελευταίο διάστημα τριγμούς στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο Χρηματιστήριο Αθηνών θρήνους.
Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Η κεφαλαιοποίηση στο ΧΑΑ έχασε μέσα στο μαύρο Οκτώβρη περίπου 20 δις, ενώ τα επιτόκια του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχουν εκτοξευθεί σε ύψη πάνω από 8%, προκαλώντας ίλιγγους καιπανικό.
Φυσικά η κρίση στις ελληνικές αγορές μπορεί να επηρεάζεται από τον ευρωζωνικό κατήφορο αλλά η έντονη κλιμάκωσή της δεν οφείλεται μόνο σε αυτόν.
Αντίθετα, η ελληνική χρηματιστηριακή κατάρρευση και τα άλματα των επιτοκίων έχουν σε σημαντικό βαθμό, κυρίως θα λέγαμε, ενδογενείς αιτίες.
Οι θεμελιώδεις αυτές αιτίες συνδέονται άμεσα με την συνεχιζόμενη αρνητική οικονομική πορεία της χώρας και με τα αδιέξοδα των κυβερνητικών σχεδιασμών για «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, την ώρα που ομνύουν σε αυτό.

STRESS TEST, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Κατ’ αρχάς τα Stress test των τραπεζών, παρά τις θριαμβολογίες, δεν πήγαν καθόλου καλά και δεν έπεισαν τις αγορές. Αντίθετα, έγιναν αφορμή για την επίθεση των τελευταίων και τη χρηματιστηριακή καθίζηση. Ρευστότητα στο προβλεπόμενο μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει.
Κατά δεύτερο λόγο η αξιολόγηση από την τρόικα, την οποία η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει ως μέτρο της επιτυχίας της οικονομικής της πολιτικής, καρκινοβατεί.
Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει ορίσει ημερομηνία έλευσης στην Αθήνα, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση γραπτές προτάσεις για την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, όταν πολλές και κρίσιμες για την τρόικα διατάξεις του, βρίσκονται στα ράφι.
Είναι πολύ αμφίβολο αν η κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα οξυμένων αντιπαραθέσεων και διαφορών οπτικής ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ, θα μπορέσει να διαβεί το «σκόπελο» της αξιολόγησης και να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση κρίσιμα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα (Ασφαλιστικό, απελευθέρωση απολύσεων, μισθοί στο δημόσιο, 5.500 απολύσεις κλπ κλπ.).
Ακόμα μπορεί να αποδειχθεί προβληματική η «πολιτική» μετάθεση, με συναίνεση της τρόικας, βασικών μέτρων για το μέλλον, διότι κάτι τέτοιο, πέραν των άλλων, θα θεωρηθεί από την τρόικα ωςσήμα προς την κυβέρνηση της Αριστεράς για εύκολη ακύρωση του μνημονίου.
ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η «αξιολόγηση» ξεπεραστεί, είναι αδύνατη η πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Αντίθετα θα δούμε να εκτοξεύονται και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων , επιδεινώνοντας τη δημοσιονομική θέση της χώρας με πιο υψηλά επιτόκια.
"ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ" ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!
Και αυτό πολύ περισσότερο όταν δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαθέσεις από τους πιστωτές ούτε καν για οποιασδήποτε μορφής διακανονισμό του χρέους, αφού το τελευταίο διάστημα γίνεται περισσότερο λόγος για να παράσχουν ένα απλό «πιστοποιητικό» που να βεβαιώνει για τηβιωσιμότητα του χρέους.
Όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς σε νέα βαθιά κρίση, που θα εκδηλώνεται κυρίως με την άνοδο των επιτοκίων και την κατάρρευση των αγορών, και σε σκληρό μνημόνιο, που μπορεί να προσδιορισθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκέμβρη. Είναι πολύ αμφίβολο πλέον αν αυτό το νέο μνημόνιο και η νέα νεοαποικιακού τύπου κηδεμονία που θα το συνοδεύει θα μπορεί να πάρει, έστω για τα μάτια του κόσμου, τη μορφή της πλέον σκληρής εκδοχής της «προληπτικής γραμμής στήριξης».
Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Μπροστά στην υποτροπή της ελληνικής κρίσης και το πλήρες ναυάγιο των κυβερνητικών σχεδιασμών εμφανίζονται με επίταση από τους κυρίαρχους κύκλους δύο σενάρια. Το πρώτο είναι η πίεση στην κυβέρνηση για άμεση προσφυγή στις εκλογές πριν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ γίνει αναπότρεπτη και το δεύτερο σενάριο είναι η αξιοποίηση της κρίσης στην κορύφωση της, προκειμένου να πιεσθούν οι πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν σε «εθνική συνεννόηση» για την υποτιθέμενη σωτηρία του τόπου.
Αυτό το σενάριο της «συναίνεσης» ήδη το καλλιεργούν έντονα ισχυρά μέσα μαζικής ενημέρωσης καιοικονομικοί κύκλοι, ενώ για την επίτευξή του συζητούνται και νέα κυβερνητικά σχήματα ικανά να προσελκύσουν, υποτίθεται, προς συναίνεση τα επίδοξα πρόσωπα και τις επίδοξες δυνάμεις.
Περιττό να πούμε ότι όλη αυτή η σεναριολογία λογαριάζει χωρίς τους ξενοδόχους: τον ελληνικό λαό και τις δυνάμεις της Αριστεράς.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου