του Πάνου Παναγιώτου
Με τα διαθέσιμα όπλα στο τραπέζι να είναι μετρημένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Παρασκευή την τροφοδότηση του ισχυρότερου της, της μηχανής τυπώματος χρήματος, με επιπλέον 10-20 τρις γεν, αυξάνοντας τον ετήσιο στόχο της στα 80 τρις γεν (724.5 δις δολάρια).
Επιπλέον, ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό του στόχου της για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων ρίσκου, όπως διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες (ETFs) και επενδυτικά κεφάλαια ακίνητης περιουσίας (REITs).
Η κίνηση αυτή που από πολλούς αναλυτές θεωρούνταν ως απαραίτητη και αναπόφευκτη, ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο και έδειξε πως η Ιαπωνία σκοπεύει να εξαντλήσει την ισχύ των νομισματικών της εργαλείων προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.
Η αντίδραση των αγορών ήταν η απότομη πτώση του γεν έναντι του δολαρίου αλλά και του ευρώ, με τη δεύτερη εξέλιξη να θεωρείται σημαντικότερη για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βρίσκεται σε μία φάση χρηματοοικονομικής υποτίμησης του νομίσματος της, στα πλαίσια της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την ώρα που η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) αποδέχεται την ανατίμηση του δολαρίου ως μη ζημιογόνα για την αμερικανική οικονομία μια που αυτή έχει δώσει σαφή δείγματα ανάρρωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιδιώκει την υποτίμηση του ευρώ ως μέσο ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης που φλερτάρει με την ύφεση. Αυτό κάνει τις FED και ΕΚΤ ‘μη αντιπάλους’ στη συγκεκριμένη φάση.
Όμως, η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) να επιδιώκει την υποτίμηση του γεν, τη στιγμή που η ΕΚΤ επιδιώκει τον ίδιο, ακριβώς, στόχο για το ευρώ, κάνει τις δύο τράπεζες αντιπάλους, σε ένα νομισματικό πόλεμο που προβλέπεται πως έχει πολύ δρόμο, ακόμη, να διανύσει.
Στην εικόνα 1 που συνοδεύει το άρθρο, φαίνεται η εκτόξευση του ευρώ σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του γεν στις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) την Παρασκευή.
Υψηλότερο ευρώ έναντι του γεν συνεπάγεται ακριβότερα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι των ιαπωνικών και αυτό είναι κάτι που δυσχεραίνει το έργο του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Πόσο μάλλον όταν, παρά τις μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ και την έναρξη ενός προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ κατά ένα τρις ευρώ, το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι σήμερα περισσότερο από 40% ακριβότερο απ’ το γεν απ’ ότι πριν δύο έτη (εικόνα 2).
Τουτέστιν, η κλιμάκωση της επιθετικότητας της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, οπλίζει το χέρι του Ντράγκι, δίνοντας του μεγαλύτερο έρεισμα για να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων του παρά τις γερμανικές αντιστάσεις.
Ειδάλλως, το ευρώ, που ήδη βρίσκεται κοντά σε υψηλό έξι ετών έναντι του γεν, θα συνεχίζει να γίνεται ακριβότερο του και να στρέφει ακόμη και τους Ευρωπαίους στην αγορά ιαπωνικών και όχι ευρωπαϊκών προϊόντων, υποδαυλίζοντας την προσπάθεια για οικονομική ανάρρωση.
* Πάνος Παναγιώτου, Διευθυντής ΕΚΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου