Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Οι Eλληνες μικρομεσαίοι ελπίζουν τώρα σε ανάκαμψη


Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία φαίνεται τώρα φως στην άκρη του τούνελ. Κρίσιμες για την ανάκαμψη της οικονομίας οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλώνει ο Χρ. Μεγάλου.

Της Kerin Hope (Βόλος)

Ο Ελληνας ξυλουργός Βασίλης Τσίγκας επιθεωρεί το δάπεδο της οικογενειακής επιχείρησης, όπου μια χούφτα εργάτες τελειώνουν τις πόρτες μπαλκονιού για ένα boutique ξενοδοχείο σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Η εταιρεία του, που παράγει υψηλής ποιότητας ξύλινα είδη για σπίτια και ξενοδοχεία, ήταν κάποτε μια ανθούσα επιχείρηση, αλλά ο ετήσιος τζίρος έπεσε από τα 9 εκατομμύρια ευρώ την εποχή που ανθούσε η οικοδομή σε μόλις 1,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.
«Καταφέραμε να κρατήσουμε… πήραμε παραγγελίες για εξαγωγές από λίγους Ελληνες αρχιτέκτονες που δουλεύουν στο εξωτερικό, γιατί μπορέσαμε να προσφέρουμε φθηνότερες τιμές», λέει ο ίδιος.
Όμως για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε η κρίση, σχεδόν μια δεκαετία πριν, τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν καλύτερα. Τον Ιούλιο, οι αδελφοί Τσίγκα πήραν ένα συμβόλαιο για να προμηθεύσουν είδη σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας που ανακαινίζεται από ξένους επενδυτές. Θα προσφέρει αρκετή δουλειά για την εταιρεία, ώστε να επαναπροσλάβει μια ντουζίνα εργαζόμενους που απέλυσε κατά τη διάρκεια της κρίσης. 
«Βλέπουμε μια αύξηση στις παραγγελίες φέτος, κυρίως από ξενοδοχεία», λέει. «Είναι ενθαρρυντικό μετά από τόσα σκληρά χρόνια».

Μετά από μια δεκαετία οικονομικής στήριξης από διεθνείς πιστωτές, η Ελλάδα βλέπει έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ως τον επόμενο Αύγουστο. Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Κομισιόν, σημειώνεται η πρόοδος της χώρας και το γεγονός ότι η οικονομία έδειξε «μεγαλύτερη αντοχή απ’ ό,τι αναμενόταν» ενώ το σφίξιμο του ζωναριού ήταν «έντονο και πρωτοφανές».

Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» 1,4 δισ. ευρώ, που θα διατεθεί σε πάνω από τρία εκατομμύρια Ελληνες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την επταετή ύφεση, μια διανομή που εγκρίθηκε από τους πιστωτές της χώρας.
Αυτή η χρονιά μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της, από καιρό, αναμενόμενης στροφής. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ φέτος, ποσοστό που αυξάνει σε 2,4% το 2018, σύμφωνα με προβλέψεις από την κεντρική τράπεζα και τους πιστωτές της χώρας. Στην ανάκαμψη οδηγεί ο τουρισμός, με αφίξεις-ρεκόρ φέτος και ισχυρές πρόωρες κρατήσεις για το 2018, σε συνδυασμό με τις αυξημένες επενδύσεις και αύξηση στην εγχώρια κατανάλωση.
Μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως αυτή που διευθύνει ο κος Τσίγκας, είναι μεταξύ αυτών που χτυπήθηκαν σκληρότερα από την ύφεση. Τραπεζίτες στην Αθήνα λένε ότι περίπου το 20% αυτών έχουν κλείσει. Σε μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιστοιχεί περίπου το 40% της εθνικής παραγωγής και απασχολούν περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
Απ’ όσους επιβίωσαν, πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να καλύψουν τις πληρωμές για τραπεζικά δάνεια και έχουν προβλήματα όταν προσπαθούν να μαζέψουν μετρητά. Χρειάζονται πρόσβαση σε νέα τραπεζική χρηματοδότηση για να πετύχει η Ελλάδα διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης 2-3% μεσοπρόθεσμα και να μειώσει το ποσοστό-ρεκόρ ανεργίας, που είναι πάνω από 20%, λένε αναλυτές. Η ρευστότητα είναι λίγη, καθώς οι τράπεζες παλεύουν με κόκκινα δάνεια που βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, αντιστοιχώντας σχεδόν στο μισό του συνολικού χαρτοφυλακίου τους, προσθέτουν.
«Είναι [οι μικρομεσαίες] κρίσιμες για την ανάκαμψη της οικονομίας, χρειάζονται πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετά τη δύσκολη περίοδο που διένυσαν», λέει ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Η Πειραιώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά από μικρού και μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις στον τουρισμό, στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες επιπλέον του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που ήδη κατευθύνθηκαν σε ΜμΕ από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας. Η Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο 500 εκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δανεισμού. Η έκδοση καλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
«Εχουμε τη μεγαλύτερη έκθεση [από κάθε ελληνική τράπεζα] σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το know-how να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν την ύφεση και να αρχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη», λέει ο κος Μεγάλου.
Για τις μικρές επιχειρήσεις ο νέος δανεισμός δεν μπορεί να έρθει αρκετά έγκαιρα. Ο Διονύσιος Βαλασσάς, διευθυντής ενός συνεταιρισμού ηλικίας 100 χρόνων στο Πήλιο, παραπονιέται ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα δάνειο 5 εκατομμυρίων ευρώ για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις και να δώσει ώθηση στις αυξανόμενες εξαγωγές.
Ο συνεταιρισμός του Ζαγορίου, με 800 μέλη και μηλιές που καλύπτουν τις απότομες πλαγιές του βουνού πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, υπέφερε από την κάθετη πτώση των πωλήσεων μετά το 2010, καθώς οι χτυπημένοι από την λιτότητα Ελληνες μείωσαν την κατανάλωση.
«Κρατηθήκαμε βρίσκοντας νέες αγορές στη Μέση Ανατολή. Οι πελάτες λένε ότι εκτιμούν τα μήλα μας γιατί είναι πιο γλυκά από τις βόρειες ευρωπαϊκές ποικιλίες», δηλώνει ο κος Βαλασσάς. Σχεδόν 30% από τη φετινή παραγωγή θα πουληθεί σε Αίγυπτο, κράτη του Κόλπου και Σαουδική Αραβία. «Χρειαζόμαστε νέα χωρητικότητα ψύξης και νέα μηχανή διαλογής για να διαχειριστούμε την αυξημένη ζήτηση. Οι τράπεζες, όμως, διστάζουν να μας δανείσουν, μας βλέπουν ως επιχείρηση με ρίσκο».
Οι αδελφοί Τσίγκα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να αντλήσουν τραπεζική χρηματοδότηση εξαιτίας ενός βάρους 3 εκατομμυρίων ευρώ από οφειλές προς την εταιρεία που προέρχονται από τοπικούς εργολάβους που έχουν κλείσει.
«Δεν έχουμε πολλά να κάνουμε με τις τράπεζες αυτή τη στιγμή», λέει ο κος Τσίγκας. «Είναι απογοητευτικό αλλά νομίζουμε πως θα αλλάξει καθώς καθαρίζονται αυτά τα ‘κακά’ δάνεια».


euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου