Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Τα μειωμένα (καταγραφόμενα) έσοδα του τουριστικού κλάδου


Του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Περιφέρεται εδώ και καιρό ως εκτίμηση, τώρα είναι δεδομένη "και με τη βούλα" (της Τράπεζας της Ελλάδος), ότι ενώ η τουριστική κίνηση πήγε και φέτος καλά με 17,1 εκατομμύρια τουρίστες –αύξηση κατά 1,8% στις αφίξεις: βέβαια ρόλο έπαιξε και η αναταραχή στην γειτονιά μας, ιδίως το πραξικόπημα στην Τουρκία, αλλά και οι βομβιστικές επιθέσεις και η ανάσα πολέμου...– οι αντίστοιχες εισπράξεις έμειναν πίσω  μείωση -7,1% στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αύγουστου έναντι του 2015, μείωση κατά -9,2% τον φετινό Αύγουστο έναντι Αυγούστου 2015. Από εκεί και πέρα, μεγαλύτερες οι μειώσεις από χώρες εκτός ΕΕ-28 (-11,4%), μετριοπαθέστερες οι της Ευρωζώνης (-6,4%), ενώ οριακές οι εκτός Ευρωζώνης αλλά εντός ΕΕ-28 (-1%). 
Πολλά ήδη ειπώθηκαν για μείωση της τουριστικής δαπάνης κατά κεφαλήν ("απίσχνανση τουριστικού προϊόντος") ή/και για την ακόμη λιγότερο αποδοτική λειτουργία του διαβόητου all-inclusive που διακρίνει πλέον την ελληνική ξενοδοχία (τη στιγμή ακριβώς που προχωρούν και πολυτελείς/υπερπολυτελείς μονάδες: μιλάμε όμως για τους μεγάλους όγκους...). Θα αποτολμούσαμε να συστήσουμε, κατά τη μελέτη και ανάλυση των στοιχείων, να κρατήσουμε κατά νουν ότι –ζώντας στη χώρα των υπέροχων capital controls, όπου φαίνεται ότι έχουμε εγκατασταθεί για καιρό, όσο κι αν επισήμως διαρκώς "βγαίνουμε στην επόμενη στροφή"– ένα άδηλο αλλά όχι ασήμαντο μέρος των τουριστικών εισπράξεων μπορεί να / πρέπει να τηρείται εκτός συνόρων. (Ένα άλλο  μπορεί να τηρείται και "στο στρώμα", από παροχή υπηρεσιών στους τουρίστες επιτόπου…)

Να σημειώσουμε ότι και των εξαγωγών η κάμψη, που διαδέχθηκε τις ενθουσιώδεις αναλύσεις περί ανάκτησης ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας σε προηγούμενες φάσεις της μνημονιακής πορείας μας (-1,4% το α' 6μηνο του 2016, αφού βγάλουμε τα πετρελαιοειδή, ή -8% συνολικά), δεν είναι βέβαιο ότι, κατά ένα τμήμα τουλάχιστον, οφείλεται σε τήρηση των εισπράξεων εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 
Όσοι έχουν παλιότερες μνήμες, της αλήστου μνήμης ΥΠΕΝ/Υπηρεσίας Προστασίας Εθνικού Νομίσματος, μπορεί να αισθάνονται φρίκη και αποτροπιασμό – αν και έτσι δημιουργήθηκε το μεγάλο μέρος των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70. Σίγουρα, όμως, η εντός Ευρωζώνης λειτουργία και με ελεύθερη την κίνηση κεφαλαίων για τους υπολοίπους Ευρωπαίους καθιστά λογική κάθε προσπάθεια τήρησης μέρους της ρευστότητας "εκτός". Τώρα τι και πώς μετράει η ΤτΕ, άλλη ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου