Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Περίεργα παιχνίδια επιτήδειων για τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς, με απρόβλεπτες συνέπειες

Το Ποντίκι


Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ένας υπόγειος πόλεμος από Hedge Fund, το οποίο στόχο έχει να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Hedge Fund, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αντικατασταθούν και οι Έλληνες μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εάν τελικά η τράπεζα περάσει σε ξένα χέρια θα είναι πρώτη φορά που συστημική τράπεζα της Ευρωζώνης, δέχεται «επίθεση» από Hedge Fund και αλλάζει σύνθεση. Όλα ξεκίνησαν όταν αιφνιδιαστικά υπήρξε εμπλοκή στην επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας.
Λίγο πριν την τελική σύγκληση του ΔΣ, για την οριστική έγκριση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Χρήστου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε περάσει με επιτυχία τη διαδικασία έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, ο SSM απέσυρε την έγκριση του, την οποία ο ίδιος είχε ήδη δώσει πριν.

Αυτό προκάλεσε έναν σεισμό στην αγορά και στους γνωρίζοντες τα του τραπεζικού συστήματος και δεν είναι λίγοι που ερμηνεύουν αυτή τη απόσυρση έγκρισης, σαν το αποτέλεσμα ενός ανηλεούς πολέμου προκειμένου ξένο Hedge Fund, να ελέγξει την τράπεζα Πειραιώς και ταυτόχρονα τα «κόκκινα δάνεια».
Άνθρωποι της αγοράς δείχνουν επίσης ως κύριο υπεύθυνο τον Τζον Πόλσον, που ελέγχει το 10% της τράπεζας και που ηγείται ενός κερδοσκοπικού hedge Fund. Οι ίδιες πηγές λένε πως ο Πόλσον με τα όσα κωλύματα φέρνει, έχει στόχο να απαξιώσει και τελικά να καταφέρει να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας.  
Πίσω από όλα αυτά φυσικά υπάρχουν τα κόκκινα δάνεια που έχει η τράπεζα και τα οποία αποτελούν για κάθε Hedge Fund, «πεδίον δόξης λαμπρό» από το οποίο μπορεί να αποκομίσει τεράστια κέρδη. Τα μισά από τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς είναι προς επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει πως εάν το Hedge Fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο σε χαμηλή τιμή, ουσιαστικά περνά στον έλεγχο του και η επιχείρηση.
Και για να μιλήσουμε με αριθμούς το Fund του κ. Πόλσον έχει επενδύσει στην Πειραιώς περίπου 400.000.000 ευρώ. Από την αγορά των κόκκινων δανείων και την υπεραξία, θα καρπωθεί ένα ποσό που θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.  
Αυτά που συμβαίνουν στην Πειραιώς δείχνουν να έχουν πιάσει κοιμώμενη την κυβέρνηση και να την έχουν αιφνιδιάσει, αφού δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη και έναν τέτοιο αδυσώπητο πόλεμο. Αιφνιδιασμένη όμως μοιάζει να είναι και η διοίκηση της τράπεζας.
Αν τελικά επικρατήσει ο κ. Πόλσον, θα έχουμε απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία της χώρας. Χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή ο ζωντανός πλουτοπαραγωγικός ιστός, θα αναδιαταχτούν με βία. Ο κίνδυνος να κλείσουν πολλές από αυτές είναι μεγάλος και το ντόμινο που θα ξεκινήσει, δεν ξέρει κανείς που θα σταματήσει και πόσους θα συμπαρασύρει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου