Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Έλλειμμα 3 δισ. ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ το 2016


Του Στέλιου Παπαπέτρου
Ζοφερή είναι η εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού σύμφωνα με αυτό μόνο το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ παρουσιάζουν έλλειμμα ύψους 3 δις ευρώ στους προϋπολογισμούς του 2016. Οι σημαντικότερες επισημάνσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι εξής:
Η άμεση απονομή των συντάξεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στο Ι.Κ.Α και στον Ο.Α.Ε.Ε θα διεύρυναν άμεσα το έλλειμμα σε ετήσια βάση κατά 1,5 δις περίπου, ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα απαιτούσε άλλο 1,5 δις, δηλαδή συνολικά 3 δις τα οποία οι πολιτικές της «ακούσιας» επιμήκυνσης αποκρύπτουν. Η περαιτέρω επιμήκυνση επίσης του χρόνου απονομής κατά ένα έτος, θα απέκρυπτε 1,5 δις  επιπλέον.
Το μεγαλύτερο μέρος του αφορά στη συνεχιζόμενη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης,  μείωση που στο  Ι.Κ.Α φτάνει το 28,2% σε σύγκριση με το 2015. Πρόκειται για «μνημονιακή» πολιτική απόφαση προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης του ποσοστού της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, αποτέλεσμα της συμφωνίας για τη δημιουργία  δημοσιονομικών πλεονασμάτων σε βάρος των συνταξιοδοτικών παροχών.

στην περίπτωση λόγου χάρη του Ο.Α.Ε.Ε. και με δεδομένο πως η διαδικασία αφορά στην πλήρη σχεδόν επανεπεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, σημαίνει ότι : Ένας Οργανισμός που λειτουργεί με το 50% του προσωπικού το οποίο διέθετε πέντε χρόνια πριν και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να καταβάλλει περίπου 22000 νέες συντάξεις το χρόνο και  καθυστέρηση που φτάνει τις 40000 αιτήσεις, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31/12/2016, θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί και καταχωρήσει στοιχεία  για άλλες 150.000 περίπου παλαιές αποφάσεις.
Στον τομέα των Δημοσίων Υπαλλήλων καθυστερούν περίπου 34.000 αιτήσεις και έχοντας προϋπολογισθεί 663 εκατ. από τις οφειλόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τα 440 εκατ. που υπάρχουν στο κοινό κεφάλαιο μπορούν να πληρωθούν όλες. Το Τ.Π.Δ.Υ έχει τη δυνατότητα να πληρώνει 2.000 - 2.200 αιτήσεις μηνιαίως εφόσον οι υπάλληλοι του Ταμείου εργάζονται και υπερωριακά. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος αυτή η ροή να διαταραχθεί λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την ενοποίηση με το Ε.Τ.Ε.Α, καθώς τα δεσμευμένα χρήματα από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών  πρέπει να απορροφηθούν από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου