Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Παίζοντας με τους αριθμούς στον προϋπολογισμό του 2016

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Επικοινωνιακή διαχείριση των διατιθέμενων κονδυλίων για να κρυφτούν οι γενικευμένες περικοπές. «Τρυκ» η εξαγγελία αύξησης των δαπανών κατά 300 εκατομμύρια στην υγεία.
«Για πρώτη φορά από το 2010, η αύξηση των δαπανών για την υγεία και τα νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλη, κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι».
Η φράση ειπώθηκε στην Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016 . Φυσικά το αρμόδιο υπουργείο δεν μπορεί να αρνηθεί το προφανές: Πρόκειται για έναν ακόμη προϋπολογισμό που προσθέτει νέα φορολογικά βάρη, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει μειώσεις σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στις συντάξεις.
Έτσι η συγκεκριμένη εξαγγελία θα αξιοποιηθεί προκειμένου να καταδείξει στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας στον πρώτο προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε μία προσπάθεια να τον διαφοροποιήσει από τους προηγούμενους μνημονιακούς προϋπολογισμούς.

Μόνο που η «πεπατημένη» της επικοινωνιακής χρήσης των διατιθέμενων κονδυλίων έχει πολλάκις αποτύχει στο παρελθόν. Όχι μόνον γιατί διαψεύδεται από τους κανόνες της πρακτικής αριθμητικής (που δεν προϋποθέτει ειδικές οικονομικές γνώσεις), αλλά κυρίως γιατί ανατρέπεται από τη πραγματικότητα που βιώνει ο πολίτης.
Έτσι λοιπόν, ενώ επιχειρείται να δοθεί η εικόνα της οικονομικής ενίσχυσης του συστήματος υγειονομικής κάλυψης και των νοσοκομείων:
  • Ο  πίνακας 3.2(σελ.61) του Γενικού Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης μας πληροφορεί ότι το σύνολο των δαπανών κοινωνικής προστασίας-ασφάλισης- περίθαλψης θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 3,9% δηλαδή 570 εκατομμύρια.
  • Ο πίνακας 3.11 (σελ.73) του ίδιου κειμένου μας λέει ότι η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομειακών ιδρυμάτων θα περιοριστεί κατά 1,1% πράγμα που σημαίνει λιγότερα κονδύλια κατά 14 περίπου εκατομμύρια.
  • Ο πίνακας 3.27 (σελ.112) καθιστά σαφές ότι το κονδύλιο των δαπανών για όσους εργάζονται στα νοσοκομειακά ιδρύματα θα μειωθεί και αυτός περίπου κατά 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ιδρύματα θα μειωθούν κατά 10 εκατομμύρια.
  • Τέλος το εντυπωσιακό νούμερο των 300 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο θα αυξηθεί το συνολικό κονδύλιο για την υγειονομική κάλυψη όλων από το εθνικό σύστημα υγείας δεν μοιάζει και …τόσο εντυπωσιακό αν το συγκρίνει κανείς με ένα άλλο σχετικό νούμερο: Τα 710,5 εκατομμύρια ευρώ που προέκυψαν από τις αυξήσεις των κρατήσεων για υγεία-πρόνοια σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μάλλον φαίνεται ότι λιγότερα από τα μισά χρήματα που κρατούνται για την υγειονομική κάλυψη θα επιστρέψουν στο σύστημα υγείας. Αν αναρωτηθεί κανείς που πήγαν τα υπόλοιπα  η απάντηση βρίσκεται στο ότι και φέτος οι …τράπεζες μας είχαν μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.
Αξίζει να θυμηθεί επίσης κανείς, ότι ο προϋπολογισμός του 2016, έχει άλλους 5 μνημονιακούς από πίσω του. Με βάση αυτούς ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση εκτίμησε ότι οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του περιορισμού της συμμετοχής του δημοσίου σε φάρμακα και εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου