Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η Μεταφυσική είναι μία Φυσική που δεν γνωρίζουμε

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*

Εδώ και λίγες μέρες, κάνει τον γύρο των ΜΜΕ μία είδηση, που δεν εξηγείται εύκολα βάσει των συμβατικών δεδομένων της επιστήμης. Στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας, το ξυλόγλυπτο ανάγλυφο του Εσταυρωμένου άρχισε, στα τέλη Ιανουαρίου, να εκρέει κάποιο απροσδιόριστο υγρό, χωρίς να υφίσταται υγρασία κλπ. στο Ιερό της Εκκλησίας όπου βρίσκεται.

Ασπροκαμπίτης γιατρός που βρισκόταν εκεί, μου μετέδωσε το γεγονός με ακρίβεια, ώστε μεταφέρω στους αναγνώστες την είδηση από «πρώτο χέρι». Πράγματι, οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι ακριβείς. Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να δώσει μία πειστική εξήγηση. Εξ άλλου, διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του οικείου Μητροπολίτη, που ήθελε να πάρει τον Εσταυρωμένο να τον εξετάσουν ειδικοί (χημικοί κλπ.), ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ορθολογική ερμηνεία του γεγονότος, και των κατοίκων, που θέλουν να τον κρατήσουν στην εκκλησία του χωριού. Ασφαλώς πρέπει αν δούμε αν, πράγματι, υπάρχει επιστημονική εξήγηση, δηλαδή κάποια χημική αντίδραση της ύλης που συμβολίζει το δράμα του Εσταυρωμένου Χριστού, οπότε η συζήτηση τελειώνει εκεί. Αν όμως δεν υπάρχει ορθολογική ερμηνεία, τότε ανοίγει η πόρτα της Μεταφυσικής.


Πριν φτάσουμε στην πρώτη ή στην δεύτερη εκδοχή, και ανεξαρτήτως του τελικού πορίσματος, ας παραμείνουμε σεμνά σιωπηλοί. Το γράφω αυτό, γιατί μου προξένησε αλγεινή εντύπωση η βιασύνη ορισμένων να ειρωνευθούν, να απαξιώσουν, να απορρίψουν κλπ. Με δογματισμό αντίστοιχο ή και υπέρτερο των ευσεβών χριστιανών που σπεύδουν να υιοθετήσουν βιαστικά το θαύμα.    
Η Ιστορία βρίθει από ανορθολογικά φαινόμενα. Παλαιότερα, οι ανθρώπινες κοινωνίες τα απέδιδαν χωρίς δυσκολία και χωρίς πολλές αμφιβολίες στην μεταφυσική σφαίρα. Από την εποχή του Διαφωτισμού και μετά, ο δυτικός κόσμος, οι ορθολογιστές και ιδίως οι επιστήμονες (αν και όχι όλοι) αισθάνονται αμηχανία και απορία μπροστά σε ανεξήγητα επιστημονικώς φαινόμενα. Αντιδρούν φοβικά, αρνούμενοι στρουθοκαμηλικά και να δεχθούν κάν την ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων. Σαν αυτούς που κοιτάζουν κάτι και δεν το βλέπουν, γιατί δεν εμπίπτει στο πεδίο της εμπειρίας τους. Έχουν γίνει πολλά και ενδιαφέροντα πειράματα στον χώρο της γνωστικής ψυχολογίας, που έχουν αποδείξει ότι ένα γεγονός ή ένα φαινόμενο που δεν ανήκει στην σφαίρα του επιστητού, που δεν έχει καταχωρισθεί, αναλυθεί, διδαχθεί, δεν γίνεται κάν αντιληπτό ως υπαρκτό.

Θέλω με αυτά να πω ότι υπάρχουν φαινόμενα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε, γιατί ανήκουν σε μία ανώτερη, πολυπλοκότερη ή απλά διαφορετική και ανεξερεύνητη σφαίρα της πραγματικότητας. Παλιά, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι οι κεραυνοί εκτοξεύονταν από τον Δία ή ότι η γη είναι επίπεδη. Η πρόοδος της επιστήμης αποκάλυψε αυτά που γνωρίζουμε σήμερα για τους κεραυνούς και το σχήμα της γης. Όπως ακριβώς η επιστήμη επέτυχε τον διακτινισμό μορίου ύλης (δηλαδή την αρχή της τηλεμεταφοράς) και την κατασκευή μανδύα που καθιστά την ύλη αόρατη. Αυτά στον Μεσαίωνα τα θεωρούσαν μαγεία. Τώρα όμως δεν είναι, διότι συμπεριελήφθησαν στα όρια της επιστήμης.

Ο άνθρωπος έχει μέχρι σήμερα αποκρυπτογραφήσει ένα μικρό πολλοστημόριο της πραγματικότητας. Ας μην έχουμε την αλαζονεία να πιστεύουμε ότι είμαστε παντογνώστες, κι ότι αυτά που δεν μπορεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει η σημερινή επιστήμη είναι ανύπαρκτα. Φαινόμενα όπως οι προφητείες, η ενόραση, η διαίσθηση κλπ. απλά δεν έχουν ακόμη γίνει κατανοητά από την σύγχρονη επιστήμη. Μεταφυσική είναι η Φυσική που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Μεταφυσική είναι η αυριανή Φυσική. Μεταφυσική είναι μία διαφορετική Φυσική.

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου