Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ας ξεκινήσει τώρα η Παραγωγική Ανασυγκρότηση

kontranews


Του Μελέτη Μελετόπουλου
Είτε η Ελλάδα παραμείνει είτε αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει είναι οι μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή οι ριζικές πολιτικές, δημοσιονομικές και διοικητικές αλλαγές που θα καταστήσουν την Ελλάδα βιώσιμο κράτος.
Αλλιώς θα είμαστε επ’ άπειρον όμηροι των τοκογλύφων και δανειστών μας και θα ζούμε με μνημόνια και αυστηρή εποπτεία, δηλαδή θα είμαστε κράτος με μειωμένη εθνική κυριαρχία, αποικία χρέους και επαίτες ξένων.
Ως μεταρρυθμίσεις δεν εννοώ φυσικά τις παρεμβάσεις στην....τιμή του γάλακτος, στην αγορά των ταξί ή των φαρμακείων.
Αυτά στοχοποιήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις για να αποσπάσουν την προσοχή από τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Που δεν έγιναν, γιατί-όπως υποστηρίζω εδώ και χρόνια- η φαυλοκρατία της Μεταπολίτευσης στηρίζει την πολιτική αναπαραγωγή της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υπανάπτυξη του τόπου.

Αυτή η κυβέρνηση, που δεν φαίνεται να υπηρετεί συμφέροντα ή να αποτελείται από φαυλοκράτες, έχει αυτήν την στιγμή την  ιστορική ευκαιρία να προχωρήσει σε βαθειές μεταρρυθμίσεις. Πρόσωπα με μοντέρνα σκέψη, όπως ο υπουργός Οικονομικών, ή συνετοί και ακέραιοι τεχνοκράτες, όπως ο Δραγασάκης, μπορούν και πρέπει να πραγματοποιήσουν τομές που θα δικαιώσουν την ανάδειξή τους. Το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας.
Η κυβέρνηση πρέπει γρήγορα να απελευθερώσει την ιδιωτική πρωτοβουλία από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Να υποστηρίξει με ευνοϊκά μέτρα την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Να θεσπίσει έναν φορολογικό νόμο που να δίνει στον επιχειρηματία κίνητρο να επενδύσει, αντί να γίνεται….συνέταιρος του κράτους όπως σήμερα.
Άλλη μέθοδος για την ανάπτυξη μίας οικονομίας πλην της επιχειρηματικότητας, παγκοσμίως δεν έχει εφευρεθεί. Κι εμείς οι Έλληνες κάνουμε θαύματα, αν το κράτος μας αφήσει ήσυχους να λειτουργούμε ως επιχειρηματίες.
Η παρέμβαση του κράτους στην οικονομία είναι πολύτιμη, όταν αφορά την δημιουργία υποδομών, την μεταφορά τεχνογνωσίας και την διάνοιξη δικτύων προώθησης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Σε αυτά πρέπει να δώσει βάρος η κυβέρνηση, και ως πρώτο μέτρο εισηγούμεθα την ριζική ανασυγκρότηση του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών, και τον εμπλουτισμό του με νέα στελέχη που μιλάνε ξένες γλώσσες, έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και ξέρουν διεθνή οικονομία. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αναβαθμιστούν οι Εμπορικοί Ακόλουθοι της χώρας στο εξωτερικό.

Οι Έλληνες πρέπει να ξαναγίνουν παραγωγοί, επιχειρηματίες, πολεμιστές της ζωής. Το ψευδο-όνειρο της δημοσιοϋπαλληλικής καριέρας κατέστρεψε την Ελλάδα, και πρέπει να εξαλειφθεί ως προοπτική από την σκέψη της ελληνικής κοινωνίας. Οι φαυλοκράτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέβαλαν τους ψηφοφόρους τους σε δημοσίους υπαλλήλους, που πληρώνονταν με δανεικά από το εξωτερικό. Ας ανακοινώσει η παρούσα κυβέρνηση πενταετές μορατόριουμ διορισμών στο δημόσιο (πλην παιδείας, υγείας και άμυνας), ώστε να υποχρεώσει τον νέο Έλληνα να αναζητήσει το μέλλον του στην Παραγωγή. Και θα εκπλαγεί και η ίδια από τα θετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου