Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Παραδοχή του επερχόμενου προβλήματος ρευστότητας

Menelaos Myrillas / SOOC

Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της κυβέρνησης, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την άνοιξη και το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών

«Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του δημοσίου, αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βασικά τώρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο» δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha λέγοντας ότι το θέμα του χρηματοδοτικού κενού δεν αγγίχθηκε στα Eurogroup.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «από σήμερα ξεκινάμε η διαπραγμάτευση αυτού του ζητήματος, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό εάν δεν είχαμε ήδη αυτή την 4μηνη συμφωνία που πέρασε μόλις χθες».

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε μία τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά η χρηματοδότηση θα αποδεσμευθεί μόνο μετά την έγκριση των λεπτομερών οικονομικών σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. 

Μετά από τις πληρωμές τόκων αυτόν τον μήνα περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους και επίσημους δανειστές, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περίπου 1,6 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο, αναφέρει το Reuters. 

Στη συνέχεια χρειάζεται 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων. 

Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε επίσης αναφορά στις δύσκολες σχέσεις που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. “Συνεχίζω να λέω σε όλους τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» δήλωσε. «Όταν μιλάει, απολαμβάνω να τον ακούσω και να διαφωνώ μαζί του». 

Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για την τετράμηνη παράταση. Έκανα παράλληλα λόγο για διακοπή μνημονιακών καταστάσεων «για πρώτη φορά». Ωστόσο όπως δήλωσε αυτό είναι μόνο μία πρώτη αρχή, «καταφέραμε να καταργήσουμε το e-mail Χαρδούβελη» και «όλα τα υφεσιακά μέτρα που προσπαθούσαν να μας επιβάλουν» αλλά «δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε για αναπτυξιακά μέτρα ή να λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης». 

Επίσης υποστήριξε ότι «η επιλογή που είχαμε ήταν μία κοσοβοποίηση της Ελλάδας. Αυτό μας λέγαν ουσιαστικά. Θα σας κοσοβοποιήσουμε, δηλαδή κάποιοι θα έχουν ευρώ (…) αλλά δεν θα είναι μία κυρίαρχη χώρα ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε το μνημόνιο. Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε την τρίτη εναλλακτική που είναι αυτή η τετράμηνη περίοδος διαπραγμάτευσης όπου από σήμερα αρχίζουμε να αναφερόμαστε στα τρία ζητήματα τα οποία μας καίνε, το ένα είναι το χρηματοδοτικό και δεύτερο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση και το τρίτο μεσομακροπρόθεσμα, οι αναπτυξιακές πολιτικές και η χρηματοδότησή τους».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρχαν δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη ιδιαίτερα ισχυρές που ήθελαν την κοσοβοποίησή μας. Το κλείσιμο των τραπεζών όχι μόνο τη μείωση των αναλήψεων. Ιδιαίτερα τοξικές δυνάμεις και ιδιαίτερα δυνατές τις οποίες όμως τις απομονώσαμε μέσα στο Eurogroup» συμπληρώνοντας ότι οι δυνάμεις αυτές ήθελαν την αποδόμηση της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα. 

Σχετικά με τις 100 δόσεις, τις επαναπροσλήψεις, τον κατώτατο μισθό και τους πλειστηριασμούς, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως όλα αυτά αναφέρονται στον «κατάλογο που στείλαμε στους εταίρους. (…) αναφερόμαστε σε σταδιακή εισαγωγή τους σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους».

Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων η επιστολή προς τους εταίρους συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε «να οργανώσουμε το νομοθετικό έργο των επόμενων μηνών, ώστε παράλληλα να ενισχυθεί η θέση μας στη διαπραγμάτευση και να κάνουμε ένα μέρος του έργου μας». 

«Το πρόγραμμά μας και της Θεσσαλονίκης και γενικότερα δεν αφορά τους επόμενους τέσσερις μήνες μόνο (…) δεν θα θυσιάσουμε την τετραετία κάνοντας πράγματα τις επόμενες εβδομάδες ριψοκίνδυνα τα οποία ανατρέπουν αυτά που πετύχαμε στο Eurogroup».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου