Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ «ΑΠΟΙΚΙΑ» ΤΗΣ

iskra


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Με πακέτο μέτρων που μπορεί να θεωρηθεί η χαριστική βολή στην κοινωνία και την ελληνική οικονομία, φαίνεται πως απαντά η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκειμένου να «εξευμενίσει» την τρόικα των δανειστών.
Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα σενάρια για την αλλαγή του καθεστώτος τουΦΠΑ με δραματικές αυξήσεις συντελεστών , καθώς και οι περικοπές συντάξεων με δυσμενείς αλλαγές στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Παράλληλα, στις απαιτήσεις των δανειστών και στις προθέσεις της κυβέρνησης εντάσσονται τόσο η άμεση εφαρμογή του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου» όσο και στα εργασιακάκαι συνδικαλιστικά δικαιώματα.
ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 6,5% ΣΕ 10% - 13% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ
Δραματικές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, των εφημερίδων, των βιβλίων αλλά και των θεάτρων και των ξενοδοχείων θα επιφέρει αυτόματα η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 6.5% σε 10% ή και 13%, όπως σχεδιάζει να προτείνει η κυβέρνηση στην Τρόικα.
Με την αύξηση του μειωμένου συντελεστή, αυτόματα οι λιανικές τιμές των προϊόντων που υπάγονται σε αυτόν θα ανατιμηθούν σημαντικά, ενώ ειδικά για την κατηγορία των φαρμάκων μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επιφέρει όχι μόνο αύξηση του κόστους περίθαλψης για τους πολίτες, αλλά σε μια εποχή που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει ανασφάλιστοι θα αρθεί ένα ακόμη αδιαπέραστο εμπόδιο για την πρόσβαση τους στο δημόσιο αγαθό της υγείας.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πειθαρχήσει στις απαιτήσεις της τρόικας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.
Μέχρι σήμερα, ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένος κατά 30% ανά κατηγορία συντελεστή. Η κατάργηση της μείωσης αυτής, θα οδηγήσει σε ισχυρές ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των αγαθώς και των υπηρεσιών, από τα τρόφιμα και τα φάρμακα μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι τιμές στα νησιά του Αιγαίου θα ανατιμηθούν έως και 6% επηρεάζοντας άμεσα και αρνητικά τις ζωές των κατοίκων τους.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
Μπορεί μεταξύ 2009 και 2014 ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα να αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα να πλησιάζει πλέον το 86% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής τους, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητά «σίγουρα» έσοδα και η αύξηση της φορολόγησης των καπνικών είναι στις προτάσεις που φαίνεται να έχει καταλήξει.
Τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί το 2015 από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού είναι 2,24 δισ. ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού αναμένονται 646 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα εκτιμάται πως θα μπορούσε να εισφέρει περίπου 180 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στα2,4 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο εσόδων για το 2015.
Πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έχει καταδείξει πως λόγω της αυξημένης φορολόγησης των καπνικών προϊόντων η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων την περίοδο 2009-2013 ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία, με τη συνολική μείωση του όγκου πωλήσεων να φτάνει το 36% και της αξίας πωλήσεων το52%.
ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙ, ΜΕΙΩΣΗ 20% - ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ 
Άμεσα απαιτεί η τρόικα να ισχύσει το μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη, που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση να ισχύσει από το 2020.
Με αυτόν τον τρόπο καταργούνται άμεσα όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν για συνταξιοδότηση πρίν το62 έτος της ηλικίας, ενώ παράλληλα αυξάνεται δραματικά ο ελάχιστος αριθμός ετών ασφάλισης από15 σε 21,5 έτη. Το μέτρο αυτό θα θίξει άμεσα κυρίως γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο, μητέρεςανηλίκων καθώς και εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Το μέτρο αυτό μάλιστα αναμένεται να επεκταθεί και στους ενστόλους.
Παρόλο που η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ως απλάδιαδικαστικές, έγινε τελικά φανερό ότι ανατρέπεται ολόκληρο το σύστημα μετά από απαίτηση τωνδανειστών.
Η νεά "φιλοσοφία" του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος θα βασίζεται στη μηδενική κρατική επιχορήγηση. Έτσι, δημιουργείται η ανάγκη δραματικών περικοπών, που θα επιτευχθούν μέσω της αλλαγής-μείωσης των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από την αρχή του νέου έτους, την καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους καθώς και την διοικητική "ενοποίηση" των συνταξιοδοτικών φορέων στα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ

Και σαν να μην έφτανε μόνο ότι οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα γεράματα για να λάβουν σύνταξη, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι αποφασισμένη να πάρει άμεσα ταμειακά μέτρα περικόπτοντας και ότι έχει απομείνει από τις συντάξεις.
Χαρακτηριστικό είναι πως κυβέρνηση και τρόικα προσδοκούν να "αντλήσουν" περίπου 1 δις ευρώαπό τις μειώσεις που θα επιβληθούν στις συντάξεις, ενώ υπολογίζεται πως όταν εφαρμοστούν οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης και για τα δύο τμήματα της σύνταξης ( εισφορές προ του 2011 και μετά το 2015) η μείωση των συντάξεων θα φθάσει το 20%.
Για παράδειγμα, στον ΟΑΕΕ αποφασίστηκε μείωση των συντάξεων κατά 20%, με ταυτόχρονη μείωση και των εισφορών. Μάλιστα, βέβαιο θεωρείται τουλάχιστον το «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2017.
Τέλος, όσον αφορά το ΕΚΑΣ, έχει αποφασιστεί να τεθούν «αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια» ώστε να καταργηθεί ουσιαστικά στην πράξη χωρίς να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ «ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ» - ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ Δ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Την ίδια στιγμή, η τρόικα για να επιστρέψει ζητά από την πρωτοχρονιά του νέου έτους μειώσεις μισθών για όλες τις κατηγορίες στο Δημόσιο, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, που η κυβέρνηση υπολόγιζε να θέσει σε καθολική εφαρμογή από το 2016.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να κοπεί ολόκληρο το ποσό της "προσωπικής διαφοράς" των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις "οροφές" του ενιαίου μισθολογίου.
Παράλληλα, σαν να μην έφτανε μόνο το ψαλίδι στους μισθούς, θα καθιερωθεί και ένας νέος "εισαγωγικός μισθός" για το Δημόσιο, ο οποίος θα εξοιμειώνεται με τις αντίστοιχες αμοιβές τουιδιωτικού τομέα, δηλαδή μισθοί πείνας των 600 περίπου ευρώ...
Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί, για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο οι μισθοί να διαμορφώνονται ως εξής
1. Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 684 ευρώ
2. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 752 ευρώ
3. Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 889 ευρώ
4. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 957 ευρώ
Συφωνήθηκε ακόμη να περικοπούν τα κονδύλια των "έξτρα αμοιβών" που αφορούν ουσιαστικά έξοδα που βαρύνουν τους υπαλλήλους κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους, όπως οδοιπορίκα. Περικοπή θα υπάρξει επίσης και στις υπερωρίες σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Υπενθυμίζεται, πως παράλληλα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, θα υπάρξουν και «αλλαγές» στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα η τρόικα απαιτεί να προβλεφθεί με νόμο η ανταπεργία (λοκ άουτ) μέσω αλλαγής στον αστικό κώδικα, καθώς και αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τωνσυνδικάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου