Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ...

iskra

Του ΣΤΑΘΗ*
Βυζαντινό Μουσείο. Eνας θησαυρός στη μέση (της Μέσης Οδού) των Αθηνών. Επισκεφθείτε το! (ευκτική)
Η άλλη, η άγνωστη πλευρά (σε εκατομμύρια Ελλήνων) του Βυζαντίου, ενός λαϊκού και κοσμικού κράτους με ξεχωριστή και πολυποίκιλτη ιδιοπροσωπία, η θρησκευτικότητα ως στοιχείο του καθημερινούπολιτισμού (κατά το αρχαιοελληνικό προηγούμενο). Και ύστερα (από την επίσκεψη) δυο-τρεις στιγμές ψυχής. Ανάπαυσης κι ανάτασης, ναι μπορούν να συμβούν κι αυτά στη μέση των Αθηνών. (Μου έλεγε κάποτε άγιος τις εκ των παλαιών, «η γαλήνη και η αρμονία μέσα σου είναι επαναστατική ύλη».)
Και, επιτρέψτε μου, κάτι ακόμα απ’ το ωραίον που εξακολουθεί να μάχεται  γύρω μας: η συλλογή διηγημάτων «Νοέμβριος» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. (Εκδ. Πατάκη). Χιούμορ αλλά και σκώμμα, γλώσσα λαλέουσα, μαγική φαντασία, τρυφερότητα και μελαγχολία με τρόπονεύθυμο, πέρα από την απομαγευμένη ξηρότητα της εποχής μας. Ιστορίες που τις διαβάζεις σαν κάποιος να σου τις αφηγείται. Οπως έκαναν οι άνθρωποι παλιά μιλώντας κι όπως συνεχίζουν να κάνουν όσοι έχουννόστο του μέλλοντος, ενός μέλλοντος που, βρ’ αδερφέ, μπορεί και να μας μοιάζει...
Καλημέρα σας! Παράξενα πράγματα συνέβησαν χθες στην πόλη. Λέγεται ότι μόλις πήρε να νυχτώνει, ο κ.Σαμαράς έπαψε να κομπάζει για τη νίκη του να χάσει επτά μονάδες απ’ το ποσοστό του κόμματός του, κι αποσύρθηκε στα ενδότερα των ενδιαιτημάτων του σκεφτικός. Λέγεται, αφήνει το περιβάλλον του να διαρρεύσει, ότι ο κ. πρωθυπουργός άναψε 40 κεράκια στη μνήμη των 4.000 που έχουν αυτοκτονήσει - ο αριθμός των κεριών είναι συμβολικός, διότι μπορεί και να έχουν αυτοκτονήσει 5.000 ή 6.000, ουδείς γνωρίζει επακριβώς, οι αυτοκτονίες δεν δηλώνονται όλες, ούτε ακόμα ο κ. πρωθυπουργός έχει κάνει απολογισμότου έργου του.
Τα μόνα σίγουρα είναι το 1,5 - 1,7 εκατομμύριο άνεργοι, τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, τα χιλιάδεςκλειστά μαγαζιά, η φτώχεια, η απελπισία και η ανημποριά που καλύπτουν την επικράτεια πλην τουΚαπιτωλίνου Λόφου, εκεί συνεχίζουν να το γλεντάνε οι Δυνατοί και οι φερτοί Αφέντες τους. Πλην όμως μη σας παραμυθιάζω, μάλιστα σε μια φθηνή απομίμηση λόγου τάχα εν παραβολαίς, τρίχες κεράκια άναβε ο κ. Σαμαράς, σενάρια έγραφε πώς να κάνει τον ανασχηματισμό,πώς να τα φορτώσει όλα στον κ. Στουρνάρα, κι αν θα τον αφήσει ο κ. Σόιμπλε να κάμει κάτι τέτοιο,πώς θα ρυθμίζει τη σύνθεση των θερινών τμημάτων στη Βουλή (και τις αντικαταστάσεις)  ώστε να περνάει λούφα  ζούλα εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου,πώς θα φάνε μαζί με τον συνέταιρό του, τον κ. Βενιζέλο, τις 50 έδρες μπόνους απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά την ήττα του να βγει πρώτο κόμμα έχει τρελάνει το μαύρο άσπρο προσπαθώντας να προκαλέσει «ατύχημα» και να διασαλεύσει τη «σταθερότητα». Και την τάξη.

Οπως καταλαβαίνετε, κυρίες και κύριοι, όσοι δημοσιογράφοι κάνουν αυτή τη δουλειά χωρίς να ανήκουν σε κάποιο προπαγανδιστικό μηχανισμό, χωρίς να τα παίρνουν μέσω κάποιας ΜΚΟ, χωρίς να συναλλάσσονται με off shore είναι αναγκασμένοι να ανοίγουν κάθε μέρα διάλογο με την αναισχυντία και το παράλογο. Δηλώνει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (τρομάρα του) κ. Οδ.Κωνσταντινόπουλος ότι «Δεν μπορεί ένα κόμμα του 25% ή του 23% να έχει μπόνους 50 εδρών» και δεν ανοίγει η γη να τον καταπιεί, δεν πέφτει φωτιά να τον κάψει, αυτόν, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο κι όλο αυτό το υποκριτικόκαιροσκοπικό και χοντρόπετσο σινάφι.
Υπάρχει όμως λόγος, λόγος σοβαρός, ώστε να νομίζουν αυτοί οι τύποι ότι μπορούν να απευθύνονται στους πολίτες σαν να είναι ηλίθιοι! Και ο λόγος αυτός είναι ότι δεν έχουν ακόμα τιμωρηθεί. Λένε και κάνουν ό,τι θέλουν σημειώνοντας μόνον τις παράπλευρες απώλειες,  κάναν Ακη από ’δώ κάνανΠαπακωνσταντίνου από ’κεί, κι αυτό είναι όλο.
Τα χοντρά ψάρια όχι μόνον δεν έχουν τιμωρηθεί, αλλά κυβερνούν. Κυβερνά η Ζήμενς. Κυβερνά ο κ. Σαμαράς χάριν της Ντόυτσε Τέλεκομ, κυβερνά μετατρέποντας τους Ελληνες σε ανδράποδα της φράουΜέρκελ, κυβερνά κι εξακολουθεί να γράφει σενάρια, πώς θα πουλήσει τους γιαλούς, πώς θα ξεπουλήσει τη «μικρή» ΔΕΗ - έδωσαν οι ολετήρες δικαιώματα διανομής ρεύματος σε δύο εταιρείες, την Energa και τηνHellas (τρομάρα της) Power (τρομάρα της). Βάρεσαν οι δύο εταιρείες κανόνι, δεν έσπευσε το Δημόσιο να απαιτήσει το ανάλογο των ζημιών που υπέστη, υπερασπίζεται τις δύο εταιρείες ο κ. Βορίδης (εναντίον του Δημοσίου) και δεν τρέχει τίποτα! - αυτοί είναι!
Ελεγε ο κ. Γεωργιάδης ότι θα παραιτηθεί αν πρωτεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το κάνει γαργάρα και στη συνέχεια γλείφει τον κ. Καρατζαφέρη με τα σάλια που τον έφτυνε. Τα ίδια με τα οποία στο παρελθόνέφτυνε και τον κ. Σαμαρά - τέτοιοι είναιΚλόουν σαλτιμπάγκοι, καμποτίνοι. Και μας μιλάνε. Και τους παίρνουμε στα σοβαρά. Και παίζουμε στο γήπεδό τους, στα πάνελ τους, πάντα ένας προς τρεις, προς τέσσερις, προς πέντε. Ξέρουν οι άθλιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επικαλεστεί τη συγκυρία, αλλά ότι θα μείνει πιστός στις αρχές του για απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, και προσπαθούν να του φάνε τις 50 έδρες. Το κεφάλι τους θα φάνε, διότι μέσα στην υποκρισία, την οίηση και τη βουλιμία τους ξεχνάνε ότι οι πολιτικές που βασίζονται σε αρχές εν τέλει επικρατούν, ακόμα κι αν αργούν. Τώρα που το σύστημα κλονίζεται ακριβώς οι αρχές και οι ιδεολογίες είναι που θα το γκρεμίσουν. Πάει πολύς καιρός που παίζεται το ίδιο έργο. Οπως με τον ανασχηματισμό. Το ίδιο σκηνικό. Τα φορτώνουμε όλα σε δύο-τρειςαποδιοπομπαίους τράγους κι εμείς συνεχίζουμε στα ίδια, να τα φορτώνουμε δηλαδή στον κόκορα, να λέμε μεγάλες κουβέντες περί πατρίδος και να τη σφάζουμε στο γόνατο. Το έργο τελείωσε, μετράει μέρες - κούρασε. Λένε τα ίδια, κάνουν τα ίδια, βλάπτουν το ίδιοΣκότωσαν κόσμο, ξεπάτωσαν κατακτήσεις,ξεθεμελίωσαν θεσμούς, στραγγάλισαν οικογένειες και τώρα παλεύουν απελπισμένα για νασυνεχίσουν να κάνουν τα ίδια. Οχι μόνον διότι έγιναν εθελόδουλοι κι εκτελούν διαταγές Φονιάδων με το φι κεφάλαιο, αλλά και για να μη χάσουν τους θώκους τους. Να τρενάρουν, να προσπαθήσουν να μείνουνστο απυρόβλητο. Διότι, αν χάσουν τους θώκους τους, υπάρχει ο κίνδυνος να λογοδοτήσουν.
Είναι συνεπώς υποχρεωμένοι να συνεχίσουν τα ίδια. Είναι αδύνατον να απεγκλωβιστούν απ’ ταεγκλήματα που έχουν διαπράξει. Για αυτό είναι και οι χειρότεροι όλων, χωρίς να μπορεί να περιμένει κανείς απ’ αυτούς τίποτα καλύτερο. Διότι, πολλοί στη Μεταπολίτευση έκαναν τα χειρότερα, αλλά οι τρέχοντες είναι οι πρώτοι που δεν έχουν οδό διαφυγής απ’ τις πράξεις τους.
*Δημοσιεύθηκε στο "enikos.gr" την Πέμπτη 29 Μαίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου