Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

eastrunner


του Παναγιώτη Οικονομόπουλου

Τροφή για Σκέψη!
Σας λένε οι διάφοροι ψευδοοικονομολόγοι και πράκτορες της αγοράς ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με δάνεια από τις τράπεζες αποτελούν την μόνη ελπίδα απασχόλησης και αύξησης μισθών με κριτήρια παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Βέβαια δεν σας λένε ότι οι επιχειρήσεις έχουν σαν κίνητρο το ιδιωτικό τους συμφέρον και δεν απασχολούν παρά μόνο αν προσδοκούν σε κέρδη από μια ανακάμπτουσα οικονομία με βάση την ζήτηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Μέχρι όμως να επέλθουν (αν επέλθουν) αυτές οι συνθήκες ο άνεργος, ο μισθωτός και οι εξαρτώμενοι συνταξιούχοι και η οικογένεια τους πρέπει να ζήσουν και κάθε μέρα που παίρνει η απώλεια τους δεν αναπληρώνεται.. Η μόνη τους επιλογή με την μείωση των επιδομάτων, μισθών, συντάξεων και αύξηση φόρων είναι η μετανάστευση.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες η μόνη ορθολογική λύση είναι ένα κράτος που μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του και να προσφέρει εργασία, κοινωφελείς υπηρεσίες και προγράμματα κατάρτισης και να ασφαλίσει την ζήτηση της παραγωγής. Το κόστος από αυτά τα μέτρα είτε είναι κάποιος πληθωρισμός είτε μεγαλύτερο κράτος, είναι κατά πολύ μικρότερο από την πιθανή αλλά όχι αποδεδειγμένη μείωση της αποτελεσματικότητας γιατί οι άνεργοι δεν έχουν αποτελεσματικότητα.

Πέραν αυτού, το κόστος είναι μικρότερο από την απραξία μέτρων γιατί η δυστυχία των πολιτών δεν μπορεί να περιμένει και η απώλεια εισοδήματος και παραγωγής από την ανεργία δεν αναπληρώνεται! Είναι δε γεγονός ότι ζούμε σε μια κοινότητα που οι κοινωφελείς υπηρεσίες και υποδομές είναι μικρότερες των αναγκών και απαιτήσεων μιας σύγχρονης κοινωνίας! Για αυτό είναι απαραίτητο ένα κράτος που μπορεί να εκδώσει χρήμα για να μπορεί να δαπανήσει, επενδύσει σε κοινωφελείς υποδομές και να προσφέρει εργασία και να υποστηρίξει την τοπική παραγωγή. Ποιος δεν το καταλαβαίνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου