Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗ ΜΠΟΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ. Η ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ

iskra



ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ, ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΗΠΑ-ΕΕ, ΣΠΕΡΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗ «ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Όλα δείχνουν ότι η Ρωσία, μετά την πρόσκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας και την θετική απόφαση της Ρωσικής Δούμας, ελέγχει κατά βάση την Κριμαία, παλιό ρωσικό έδαφος, με ρώσικο στη συντριπτική πλειοψηφία πληθυσμού, όπου και διαθέτει μεγάλη Ναυτική Βάση.
Κύκλοι του Κρεμλίνου τόνιζαν ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να προασπίσει τα Ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία απέναντι σε μια λυσσώδη αντιρωσική επιχείρηση της Δύσης που θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα» και απέναντι σε μια «εγκάθετη» κυβέρνηση του Κιέβου, στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά, νεοναζιστικά και αντιρωσικά στοιχεία. Αυτά τα τελευταία αλωνίζουν αυτές τις ώρες στο Κίεβο και στις Ουκρανικές πόλεις, σπέρνοντας παντού τη βία, την τρομοκρατία και το φόβο.

Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας όπως το Ντόνιετς, το Χάρκοβο κλπ., οι τοπικές αρχές έχουν εξαγγείλει δημοψηφίσματα με τα οποία προτίθενται να απευθύνουν πρόσκληση στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για προστασία.
Ενώπιον αυτών των εξελίξεων σφοδρή είναι η αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, με τις πρώτες να προκαλούν το Σάββατο (1/3) στις 21:00 έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη δεύτερη μέσα σε δύο μέρες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ, πιέζοντας ασφυκτικά τον Πρόεδρο της Γεωργίας, ενδέχεται να ανακοινώσουν εσπευσμένα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αν και έγκυροι παρατηρητές τόνιζαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις  ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου και το μόνο που θα δείξουν είναι πανικός.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Ρωσία σκέφτεται να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία μελετά εσπευσμένα πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται και ενδεχόμενες Νατοϊκές στρατιωτικές αντιδράσεις.
Το βέβαιον είναι ότι η νέο-ψυχορπολεμική αντιρωσική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με εσωτερική δύναμη κρούσης ένα συρφετό νεοναζιστικών και φιλοχιτλερικών δυνάμεων, οδηγεί την Ουκρανία στη διχοτόμηση και κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα νέο «τείχος» στην Ευρώπη, ενώ, ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκαλέσει μια πολεμική ανάφλεξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία με εφιαλτικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Τα επόμενα 24-ωρα θα είναι πολύ κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η Ελλάδα αντί να σύρεται πίσω από τις αντιδραστικές και προκλητικές ιμπεριαλιστικές επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα όφειλε να αναλάβει έναν αδέσμευτο φιλειρηνικό ρόλο για μια πραγματικά ανεξάρτητη Ουκρανία, φιλική με τους γείτονες της, γέφυρα συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία και όχι μεταψυχροπολεμικής διαίρεσης τους.
Ο "ΟΥΚΡΑΝΟΣ"
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητά τους, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ
Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ «θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με την "εγκάθετη" κυβέρνηση του Κιέβου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες καταδίκασαν την  «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις(!), καλώντας παράλληλα τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τη λεγόμενη κυβέρνηση του Κιέβου που ούτε διεθνή αλλά πολύ περισσότερο ούτε λαϊκή νομιμοποίηση έχει.
Στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ζητούν ειρηνική λύση στην κρίση και πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
«Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να συμμετάσχει και να προωθήσει εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για διεθνούς παρατηρητές και διαμεσολαβητές». Στο πλαίσιο αυτό, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για πιθανή αποστολή πραγματογνωμοσύνης του ΟΑΣΕ στην Κριμαία.
Ως μια μορφή πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην προετοιμασία της Συνόδου του G8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο.
Στα συμπεράσματά τους οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν επίσης ότι αν η Ρωσία δεν λάβει «βήματα αποκλιμάκωσης» θα διακοπούν οι συνομιλίες για τη θεώρηση διαβατηρίων Ρώσων πολιτών και θα ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.
Προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και να εξασφαλίσει την πλήρη προστασία τους.
Τέλος, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα και με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως με το ΔΝΤ για τη στήριξη της Ουκρανίας. «Προς το σκοπό αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους σε ένα πακέτο διεθνούς βοήθειας για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας, η οποία βασίζεται σε μια σαφή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία» δήλωσε από το Οβάλ γραφείο ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Δευτέρα.
Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων με στόχο την απομόνωση της Μόσχας.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς», πρόσθεσε ο Ομπάμα κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.
Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε «ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθούν, ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας».
«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι' αυτό», είπε η Τζενιφερ Ψάκι μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν αντιπροσώπους του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχίζει να υποστηρίζει ακλόνητα όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τους εύχεται καλή επιτυχία στις προσπάθειές τους» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέιτλιν Χέιντεν.
ΤΗΛEΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ - ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
Στο μεταξύ τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα είχαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Μπάιντεν κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη χώρα και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία».
Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ την περασμένη εβδομάδα. Είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.
Η ΜΟΣΧΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ρωσική προεδρία κήρυξε την «επιτυχή λήξη» των στρατιωτικών ασκήσεων στο ρωσικό έδαφος ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, καλώντας τις δυνάμεις να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Επισήμως, η στρατιωτική άσκηση δεν είχε, κατά το Κρεμλίνο, σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου το πρωί της Τρίτης δεν συνοδεύεται από αναφορές για κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων εντός της Κριμαίας.
Σχετικά δε με τις αναφορές περί παράλληλου ρωσικού τελεσιγράφου μέχρι τα ξημερώματα για παράδοση και των τελευταίων ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για εξελίξεις αρκετή ώρα μετά την εκπνοή του υποτιθέμενης ρωσικής διορίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παρακολουθήσει την τελευταία ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων τη Δευτέρα.
«Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή στους στρατιώτες και τις μονάδες που συμμετέχουν στα γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους» αναφέρει, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.
Η μέχρι πρότινος μη προαναγγελθείσα άσκηση είχε ξεκινήσει σχεδόν πριν από μία εβδομάδα. Το Κίεβο τοποθετεί στους 16.000 τη δύναμη των ρώσων στρατιωτών που έχουν κινητοποιηθεί μέσα στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο.
Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από την κρίση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να διασφαλίζει τουλάχιστον την ανοχή της Κίνας, ενώ στον αντίποδα το G-7 καταδίκασε τη Μόσχα για την «ξεκάθαρη παραβίαση της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας.
 
«ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΜΟΣΧΑ
Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Κίνα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό «σε συμφωνία» με την Ρωσία όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και του κινέζου ομολόγου του Γουάνγκ Γι.

Οι δύο υπουργοί έχουν «γενικώς συμπίπτουσες οπτικές γωνίες», συμπλήρωσε η ανακοίνωση της Μόσχας.

Πιο συγκρατημένη ήταν η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, όπου επισημαίνεται πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει «κατάλληλος χειρισμός» του θέματος με στόχο τη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Συμπαράταξη του Πεκίνου με τη Μόσχα θα έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει τη διπλωματική απομόνωση, με την οποία την έχει απειλήσει η Δύση, στήριξη που μπορεί να φανεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου και οι δύο δυνάμεις είναι μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με το BBC, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπου μετέχουν ΗΠΑ και Ρωσία, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι για την πρώτη φορά.

Το απόγευμα συνεδριάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως η Ρωσία δε θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία έχει στόχο πρωτίστως να δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου, έστειλε το βράδυ της Κυριακής ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.

«Η Ρωσία δε θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας», δήλωσε ο κ. Καρασίν σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.

Παράλληλα ο ρώσος αξιωματούχος επέκρινε τις χώρες της Δύσης που απείλησαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G8.

«Θα υποστηρίζουμε όλες τις δυνάμεις του τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, πολλώ δε μάλλον όταν από τις σχέσεις αυτές εξαρτάται η σταθερότητα στην Ευρώπη.Οι πολιτικοί της Δύσης πρέπει να το κατανοήσουν αυτό», δήλωσε ο κ. Καρασίν.

Όσον αφορά την απόφαση του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στην Ουκρανία, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε την πίστη της Μόσχας ότι η απόφαση αυτή θα «επαναφέρει τη λογική σε πολλά πρόσωπα και θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας», υπογράμμισε.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, επίσης απέρριψε την εκδοχή του πολέμου. «Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ μας. Είμαστε αδελφοί λαοί», τόνισε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματικός «πόλεμος» συνοδεύει το ντε φάκτο ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας, με τη Δύση να απειλεί με κυρώσεις για να αποτρέψει περαιτέρω προώθηση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου πλήθη διαδηλώνουν υπέρ της Ρωσίας και κατά της νέας, φασισιτκής όπως τη χαρακτηρίζουν, κυβέρνησης του Κιέβου.
Τα στρατεύματα «θα παραμείνουν στην Ουκρανία» για την υπεράσπιση ρωσικών συμφερόντων και πολιτών έως ότου «ομαλοποιηθεί» η πολιτική κατάσταση, διαμηνύει η Μόσχα διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ -προτάσσοντας την απειλή υπερεθνικιστών και κατηγορώντας τη Δύση ότι «συμμαχεί με πραγματικούς νεοναζί».
Η Ρωσία «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» είναι η απάντηση που εισπράττει από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την κατηγορεί για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και διαμηνύει στο Κρεμλίνο ότι εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα.
Όμως, την ίδια στιγμή τελεσίγραφο της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης για την παράδοση των ουκρανικών στρατευμάτων και δύο πολεμικών πλοίων στην Κριμαία φέρεται να εκδίδεται, στο πλαίσιο του παράλληλου πολέμου νεύρων και προπαγάνδας που ακολουθεί τη ντε φάκτο κατάληψη της περιοχής.
Σε εικόνες ισχυρού συμβολισμού, τα ρωσικά δίκτυα προβάλλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοινώνει ότι η Ρωσία θα προχωρήσει με τους σχεδιασμούς ετών για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει απευθείας τη χώρα με την Κριμαία.
Την ίδια στιγμή, στην ουκρανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της "εγκάθετης" κυβέρνησης του Κιέβου Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποιεί ότι μία στρατιωτική σύρραξη «θα καταστρέψει την περιφερειακή σταθερότητα», ζητώντας την πολιτική και οικονομική στήριξη της Δύσης.
Διαμηνύει ότι το Κίεβο δεν θα επιτρέψει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, όμως είναι σαφές πως η μεταβατική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση και ο ίδιος ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναγνωρίζει πως «για σήμερα δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι».

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Πολυμερή κλιμάκωση της έντασης επιδιώκουν ΗΠΑ και ΕΕ ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της Ουκρανίας, καθώς εκτός τις προσπάθειες διπλωματικής απομόνωσης της Μόσχας ακόμα και επιβολής κυρώσεων και τις δημόσιες απειλές μέσω του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των 28 καθώς και δηλώσεων του Μπαράκ Ομπάμα, η ΕΕ
και το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι βρίσκονται πίσω από τα πολωνικά στρατικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και επιβεβαίωσε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις μετακινούνται στα σύνορα με την Ουκρανία, στα πλαίσια άσκησης όπως υποστηρίζουν επισήμως. Παράλληλα η κυβέρνηση της Πολωνίας τάσσεται στο πλευρό της ακροδεξιάς διορισμένης κυβέρνησης του Κιέβου, κίνηση που αν και αναμενόμενη οξύνει την κατάσταση.
Οι νέες εξελίξεις οδηγούν αναπόφευκτα σε κλιμάκωση της έντασης και σε διπλωμτικό αδιέξοδο και μπορεί να οδηγήσουν σε διάχυση της κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρουν αναλυτές οι κινήσεις της Δύσης στόχο έχουν να προκαλέσουν τον Βάντιμιρ Πούτιν να δράσει και εκτός Ουκρανίας, ώστε να ανατραπεί το θετικό για τη Ρωσία κλίμα στα διεθνή media και να αποκαλυφθεί ρωσική προκλητικότητα, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται...
Εντός των επομένων ορών και στη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η Κίνα τη θέση της, τασσόμενη στο πλευρό της Ρωσίας και αλλάζοντας καθοριστικά το ισοζύγιο της ισορροπίας δυναμεων στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, στις θέσεις του για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία επέμεινε με νέες δηλώσεις του ο Μπαράκ Ομπάμα, από το Οβάλ γραφείο τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ φημολογία για τελεσίγραφο των ρωσικών δυνάμεων στις ελάχιστες ουκρανικές που δεν ελέγχει επί εδάφους της Κριμαίας διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από το Κρεμλίνο.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις πιέσεις προς τη Μόσχα επαναφέροντας θέμα στοχευμένων κυρώσεων και ζητώντας με κοινό ανακοινωθέν των 28 υπουργών Εξωτερικών άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία. Με τις θέσεις αυτές έδειξαν να ευθυγραμμίζονται και οι ΗΠΑ.
ΠΟΛΩΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Η ένταση κλιμακώνεται περαιτέρω καθώς μετά από αίτημα της Πολωνίας συγκαλείται εκτάκτων το συμβούλιο κρίσεων του ΝΑΤΟ καθώς εκφράζονται φόβοι για διευρυμένη ρωσική επιθετικόττηα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Πολωνία έχει ήδη ξεκινήσει την ενίσχυση των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία, κίνηση που ανεβάζει το θερμόμετρο, ενώ παράλληλα δείχνει την πρόθεση των Γερμανών και ΗΠΑ να κλιμακώσουν και να διαχύσουν την κρίση, εμπλέκοντας περισσότερες χώρες.
Το πολωνικό υπουργεό Άμυνας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κινητοποίηση στρατευμάτων έδωσε απάντηση βγαλμένη από τα χρονοντούλαπα του ψυχρού πολέμου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για γυμνάσια για τη διατήρηση της ετοιμότητας στο στραύτευμα.
Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο naTemat, ο εκπρόσωπος του πολωνικού Γενικού Επιτελείου, αναφέρει ότι πρόκειται για την διεξαγωγή έκτακτων ασκήσεων, για να διατηρηθεί η πολεμική ετοιμότητα του πολωνικού στρατού, (πράγμα που δύναται να γίνει πιστευτό αυτήν την στιγμή). Ο πολωνός Συνταγματάρχης Tomasz Szulejko εκ μέρους του γενικού επιτελείου, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ασκήσεις των πολωνικών δυνάμεων, για την διατήρηση της αποτελεσματικότητας και της μαχητικής ισχύος των πολωνικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με βίντεο αλλά και πληροφορίες, υπάρχουν μεγάλες φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΤΟΜΑ "Росомаха", που συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, να κινούνται με ταχύτητα στην εθνική οδό μεταξύ των πόλεων Katowice και Wroclaw και άγνωστη κατεύθυνση. Επίσης παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού BMP–2, να μεταφέρονται στις σιδηροδρομικές πλατφόρμες, στο σταθμό του Lebork.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η χώρα του, συντάσσεται πλήρως με την Ουκρανία, υποσχόμενος παράλληλα να βοηθήσει στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Για το λόγο αυτό, στην Πολωνία αυτήν την στιγμή πραγματοποιούνται κινήσεις στρατευμάτων για την σύνδεσή τους με την κατάσταση στη γειτονική Ουκρανία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Απειλή κυρώσεων
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ σκέφτονται να εφαρμόσουν διπλωματικά αντίποινα στη Ρωσία, με σκοπό να την απομονώσουν από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν, για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία, που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, επισήμανε ο Ομπάμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», τόνισε πως μια στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα είναι μια δαπανηρή ιδέα για τη Ρωσία».
Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά» της έντασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου