Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ο "κατάλληλος" άνθρωπος στο Υπ.Οικονομικών

spirospero



Όλοι αντιλαμβάνονται ότι στις σημερινές συνθήκες το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο πιο κρίσιμος τομέας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Αντώνης Σαμαράς θα αναλάμβανε ο ίδιος το Υπουργείο Οικονομικών, ή τουλάχιστον κάποιο πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής με τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούν οι περιστάσεις.

Αντ'αυτού μας προκύπτει ο αξιόλογος και έντιμος κατά τα άλλα Βασίλης Ράπανος, μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, αλλά με συγκεκριμένο ρόλο τον οποίο καλείται να φέρει εις πέρας.

Έχουμε λοιπόν Υπουργό Οικονομικών...ειδικού σκοπού.

Και επειδή οι αναγνώστες του spirospero.gr είναι απαιτητικοί, εμείς θα τους δώσουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να είναι ενημερωμένοι.


Ο κύριος Ράπανος ήταν πρόεδρος ΣΟΕ (Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) επι κυβέρνησης Κωνσταντίνου Σημίτη. Διετέλεσε πρόεδρος της Κτηματικής Τράπεζας διορισθείς απο το ΠΑΣΟΚ καθώς και πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας διορισθείς απο τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ήταν πρωτεργάτης της εισόδου μας στο ευρώ, αδράνησε να εισηγηθεί μέτρα βελτίωσης της παραγωγικότητας των Ελλήνων μετά την είσοδό μας στο κοινό νόμισμα. Σημειώνεται ότι η είσοδός μας στο ευρώ ήταν τραγικό λάθος και μας έχει φέρει σε αυτή την οικονομική κατάσταση ενώ τώρα εαν βγούμε θα υποφέρουμε τραγικά χωρίς παραγωγή γεωργική, κτηνοτροφική, βιομηχανική κλπ. Ο κύριος Ράπανος ως πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, συμφώνησε με την τρόϊκα και την κυβέρνηση Παπαδήμου τα χρήματα που δίνει η τροϊκα στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους να ανταλλαγούν με contingent convertibles, δηλαδή μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα, που θα έχουν διάρκεια 5 - 10 χρόνια. Θα έχουν μια απόδοση 5% - 6% υπέρ του δημοσίου και οι τράπεζες θα διατηρούν το δικαίωμα να αγοράσουν στις πολύ χαμηλές τιμές. Εαν η οικονομία βελτιωθεί οι τράπεζες θα αγοράσουν στις τωρινές χαμηλές τιμές μετά απο 5 – 10 χρόνια.

Η αμοιβή του κύριου Ράπανου στην Εθνική Τράπεζα ήταν €25,000 μηνιαίως συν όλες τις επιπλέον παροχές που απολαμβάνουν οι τραπεζίτες, με τα συμφέροντα των οποίων είχε ταυτιστεί απόλυτα. Ο κύριος Ράπανος σε όλη του τη ζωή έπαιρνε χρήματα απο το δημόσιο, δεν έκανε ποτέ δική του επιχείρηση, δεν είχε ποτέ ιδιώτες πελάτες και πάντοτε εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Ράπανος είναι καθηγητής δημόσιας οικονομικής, δηλαδή γνωρίζει μακροοικονομικά, αλλά δεν γνωρίζει απο χρηματηστιριακές αγορές, ομόλογα κλπ. Γενικά κρίνεται ως έντιμο άτομο αλλά με ελιππείς γνώσεις για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Προφανώς, η τοποθέτηση ενός τέτοιου στελέχους στην πιο νευραλγική θέση της χώρας και στην πιο δύσκολη θέση που υπάρχει αυτή την στιγμή στον κόσμο, έγινε σε αντάλλαγμα της αποδοχής απο τα άλλα κόμματα του κυρίου Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου