Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Οδεύουμε προς Νέο Μνημόνιο;

spirospero

του Γιώργου Βάμβουκα

Οι κυβερνητικοί συνδαιτυμόνες, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, οφείλουν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την τραγική κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας και να μην μιμηθούν το απεχθές παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου της μυστικής διπλωματίας με το ΔΝΤ. 

Δεν πέρασαν μερικοί μήνες από την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, δηλαδή την ψήφιση του 2ου μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, και η νέα κυβέρνηση θα έλθει αντιμέτωπη με την εκπόνηση του 3ου μνημονίου. Στο 2ο μνημόνιο για το 2012 προβλεπόταν αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης -4,2% και σύνολο εσόδων γενικής κυβέρνησης 92 δισ. ευρώ (€). Λόγω της δραματικής ύφεσης που διέρχεται η οικονομία του τόπου, το 2012 η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) προβλέπεται τουλάχιστον σε -6% και η συλλογή των κρατικών εσόδων γύρω στα 85 δισ. €. 

Άρα, τα επιπρόσθετα μέτρα για την τριετία 2012-2014 δεν θα είναι 11,6 δισ €, αλλά ίσως υπερβούν τα 20 δις.€, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2ου μνημονίου.
Συνεπώς, η ελληνική τρόικα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σε συνεργασία με την ξενόφερτη τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), θα εξαναγκαστούν να εκπονήσουν ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο με τη σφραγίδα της ΔΗΜΑΡ θα είναι «αριστερής» προέλευσης. 

Το κύριο αίτιο του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν αναπτύσσεται. Αν η εθνική οικονομία δεν εισέλθει σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά, είναι αδύνατον το δημόσιο χρέος να μειωθεί, οι τράπεζες να εξυγιανθούν, οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν σε κερδοφόρα αποτελέσματα και η ανεργία να επιστρέψει σε μονοψήφια επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου