Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΠΗΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

apospasma.gr
Οι αγορές σπανίως λαθεύουν. Ως εκ τούτου, η αντίδρασή τους στο ξεκίνημα της πιο κρίσιμης, για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρωζώνης, εβδομάδας, φαντάζει τουλάχιστον ενδεικτική των προβλέψεων για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. (δείτε εδώ)

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που αρχικώς λογιζόταν ως «κομβική» για το μέλλον της Ένωσης, ως η τελευταία ευκαιρία των Ευρωπαίων ηγετών να παρουσιάσουν μιαν ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, έχει ήδη υποβαθμιστεί στα μάτια των επενδυτών και περίπου … καταβαραθρωθεί σε εκείνα των αναλυτών.

Πλέον ελάχιστοι πιστεύουν πως τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες θα βρεθεί μια «λύση» στο πρόβλημα της Ευρώπης και του … ευρώ. Κι είναι για πολλοστή φορά η Γερμανία αυτή που συγκεντρώνει τα βέλη της κριτικής, είναι η στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου Αγκελας Μέρκελ αυτή που απογοητεύει τους πάντες και δίνει τροφή σε πλείστα όσα καταστροφολογικά σενάρια.

Η ίδια η κυρία Μέρκελ φρόντισε με τις δηλώσεις της να ρίξει νερό στο μύλο: Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο εξέφρασε τις … ανησυχίες της για τις προτάσεις αμοιβαιοποίησης του χρέους που θα εκφραστούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Με δυο λόγια για πολλοστή φορά υπογράμμισε την αντίθεση της κυβέρνησής της στην έκδοση ευρωομολόγων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τα σχέδια για ευρωομόλογα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, είναι αντίθετα με το γερμανικό Σύνταγμα».


Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που η μία μετά την άλλη προστρέχουν στο μηχανισμό στήριξης, στοιχίζονται πίσω από την πρόταση της Γαλλίας και αναμένεται να επιδιώξουν σε  αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να προωθήσουν την ιδέα της αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Είναι προφανές δηλαδή πως στη Σύνοδο δεν θα υπάρξει μια προσπάθεια προσέγγισης, αλλά μάλλον ακόμη μια επιβεβαίωση της άρνησης της Γερμανίας να αναθεωρήσει την πολιτική της, στάση που προφανώς προκαλεί εντονότατες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της Συνόδου. Το θέμα είναι κατά πόσον οι υπόλοιπες χώρες – πλην των «δορυφόρων» του Βερολίνου – θα εκφράσουν πια ανοιχτά την αντίθεσή τους στην υπερβολική «δόση» λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής εγκράτειας που πρεσβεύει το Βερολίνο. Κάτι που θα δώσει τροφή στους κερδοσκόπους να πιέσουν ακόμα και την Ιταλία ή τη Γαλλία, εξέλιξη που πρακτικά θα οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ρήξη στην Ευρωζώνη.

Με απρόβλεπτες συνέπειες για την περαιτέρω συνοχή της.

Μερικοί αρθρογράφοι αμερικανικών μίντια πάντως ήδη «ποντάρουν» σε αυτό το ενδεχόμενο (δείτε εδώ). Και παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς θεωρούν πως το «τέλος του ευρώ» θα σημάνει μια νέα, πολύ πιο επώδυνη, φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αν όχι κατάρρευση …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου