Τρεις κρίσιμους ελέγχους έχουν μπροστά τους έως τον Μάιο οι ελληνικές τράπεζες, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προκύψουν ανάγκες κεφαλαίων. Τι συζήτησαν οι Ελληνες τραπεζίτες με την Κρ. Λαγκάρντ. Το πλάνο μείωσης των NPLs και ο Π. Τόμσεν.
της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Η «φωτιά» γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που άναψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επί της ουσίας επανέλαβε το πάγιο αίτημά του για πιο δραστική κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, φαίνεται να σβήνει, ωστόσο οι προκλήσεις των ελέγχων που έχουν μπροστά τους τα πιστωτικά ιδρύματα είναι αρκετές και πρέπει να ξεπερασθούν -χωρίς ατυχήματα- σε 8 μήνες, έως δηλαδή τον Μάιο του 2018, όταν και θα ολοκληρωθούν τα stress tests.
Τι ειπώθηκε στο Λονδίνο
Χθες το απόγευμα τα υψηλόβαθμα στελέχη των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης συναντήθηκαν για μιάμιση ώρα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε τη θέση του Ταμείου όπως την εξέφρασε χθες επίσημα ο Πολ Τόμσεν.
Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα στελέχη των διοικήσεων εξήγησαν στην Κ. Λαγκάρντ αναλυτικά το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τις κινήσεις που θα κάνουν εφεξής, την απόφαση να φέρουν νωρίτερα τα πιο δραστικά μέτρα μείωσης των κόκκινων δανείων και πίεσης των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Εξήγησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όπως επίσης και της ρύθμισης εταιρικών μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.Επίσης, παρέθεσαν στοιχεία και εκτιμήσεις βάσει των οποίων η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, γεγονός που επιδρά θετικά στο φρενάρισμα δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Υποστήριξαν, τέλος, ότι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ενισχύσει σημαντικά την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα και το έργο της μείωσης των επισφαλειών.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, από την πλευρά της, «άκουγε με προσοχή την ανάλυση των τραπεζιτών», τονίζει στο Euro2day.gr πηγή που μετείχε στη συνάντηση, ωστόσο «απέφυγε να ανοιχτεί…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ελεγχος μέχρι το… κόκαλο
Κι ενώ το μέτωπο μεταξύ Φρανκφούρτης και Ουάσιγκτον ηρεμεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο του SSM και έως τον Μάιο του 2018 τα χαρτοφυλάκιά τους θα γίνουν φύλλο και φτερό, χωρίς να αποκλείονται δυσάρεστες εκπλήξεις για ανάγκη κεφαλαίων για κάποιες από αυτές.
Οι βασικοί έλεγχοι είναι οι τρεις ακόλουθοι:
- Ο έλεγχος των προβληματικών δανείων TAR (Troubled Asset Review), ο οποίος ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου για τις Εθνική και Alpha Bank. Ακολουθεί αντίστοιχη διαδικασία για την Πειραιώς και τη Eurobank, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου.
Το κλιμάκιο του SSM ελέγχει όλα τα δάνεια -μη εξυπηρετούμενα και ενήμερα, κυρίως όσα έχουν ρυθμισθεί. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών εκτός από το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των ρυθμισμένων που παρουσιάζουν αρρυθμίες έχουν μπει και οι κινήσεις που κάνει κάθε τράπεζα για να μειώσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο έλεγχος γίνεται σε βάθος και θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο εξέτασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία παραλλαγή ενός AQR.
- Από τις αρχές του 2018 οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τους νέους κανόνες τραπεζικής αρχής και εποπτείας, πρέπει να εφαρμόσουν το λογιστικό πρότυπο IFRS9. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οφείλουν να σχηματίσουν προβλέψεις για το σύνολο της ζωής ενός δανείου. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών αναφέρουν ότι το νέο αυτό μοντέλο, που «τεστάρει» το δάνειο για το σύνολο της ζωής του, θα αυξήσει τις προβλέψεις που πρέπει να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες κατά 3-3,5 δισ. ευρώ.
- Τον Φεβρουάριο ξεκινά το stress test, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου του 2018. Κι εδώ τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών θα ελεγχθούν με βάση δύο σενάρια: Το βασικό και πιο ήπιο, στο οποίοι οι ασκήσεις προσομοίωσης θα γίνουν επί της βάσης νορμάλ εκτιμήσεων για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και το δυσμενές, που θα βασισθεί σε χειρότερες εκτιμήσεις και δεν αποκλείεται να βγάλει ανάγκη κεφαλαίων για κάποια ελληνική τράπεζα.
euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου