του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Έπεσε πρόσφατα στα χέρια μας μια ιδιαίτερη έκδοση, που θαρρούμε σχεδιάστηκε και επιδιώχθηκε να συμπέσει με τον εορτασμό των 60χρονων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εορτασμό που σε κάθε χώρα της ΕΕ έφερε διάφορων ειδών εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.
Εμφανιζόμενη ως λεύκωμα, η έκδοση αυτή της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, που αφιερώνεται στην ίδια της την διαδρομή επί 40 χρόνια - διαδρομή μάλιστα η οποία αρχίζει ακόμη νωρίτερα, όταν επρόκειτο (1961-75) για "Γραφείο Πληροφοριών επί των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων" (με το πέρασμα της Συμφωνίας ΕΟΚ-Ελλάδας να ανακόπτει την ουσιαστική του λειτουργία), ύστερα για "Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα" (επιλογή των γραφείων, Βασ. Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού, με ανάμειξη για το συμβολικό του πράγματος του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή!) - αποτελεί μιαν ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς όλη την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας - ΕΟΚ (αρχικά), - Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (εν συνεχεία) - ΕΕ (πλέον).
Στο "Γραφείο ΕΟΚ", όπως ξεκίνησε να είναι γνωστό και για τους παλιότερους παρέμεινε ακόμη και όταν ήδη η αναβάθμισή του σε διπλωματικής τάξεως Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (της "Κομισιόν" όπως αντίστοιχα ρίζωσε), παίχτηκαν πολλές σκηνές των πολυκύμαντων συχνά σχέσεων. αναζητήθηκαν διέξοδοι σε προβλήματα και μεσολάβηση σε εντάσεις (χαρακτηριστική η αγωνιώδης αναζήτηση στοιχείων, επί εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας, για τα συμφωνημένα... ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα με τεχνική αφορμή πολιτικό επεισόδιο με την Μάργκαρετ Θάτσερ!) . έγινε δουλειά υποδομής για την υποβολή του διαβόητου "Μνημονίου" επί Γρηγόρη Βάρφη ώστε να αποφευχθεί αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΟΚ, και εν συνεχεία για την διαμόρφωση του πυρήνα των Ολοκληρωμένων Μεσογειακών Προγραμμάτων/ΜΟΠ. ακούστηκε το "Καλό κουράγιο, Έλληνες!" του Όλι Ρεν, στο ξεκίνημα (πολλά χρόνια αργότερα) ενός διαφορετικού, πολύ πιο επώδυνου "Μνημονίου". ή πάλι έγιναν οι αρχικές ενημερώσεις της Τρόικας και της Task Force.
Οι σελίδες αυτού του λευκώματος δίνουν φωνή σε ανθρώπους που έπαιξαν εντελώς κομβικό ρόλο στις σχέσεις Ελλάδας-Ευρώπης, όπως ο Γιάγκος Σιώτης, η Κατερίνα Δούκα, η Άννα Χαρίτου (των αρχικών, "ηρωικών" χρόνων) αλλά στην συνέχεια στις περιπτώσεις του Γιώργου Τσουγιόπουλου, της Μαρίας Σαββαΐδου, του Μάριου Καμχή, του Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, του Ιεροθέου Παπαδόπουλου - μέχρι και του Γιώργου Καρβούνη, ο οποίος και αφυπηρέτησε με τα 40 χρόνια της Αντιπροσωπείας.
Δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι καταθέσεις των τελευταίων Ελλήνων Επιτρόπων - Μαρίας Δαμανάκη, Δημήτρη Αβραμόπουλου - καθώς και του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, από το "αδελφό" Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (που, κι αυτό, θα άξιζε να δώσει κάποτε μιαν αντίστοιχη παρουσίαση).
Όλο με όλο, η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύτιμη για όποιον θέλει/επιδιώκει να προσεγγίσει την "Ελληνική" ανάγνωση των Ευρωπαϊκών.
economia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου