Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Αρχαιολογία της απεργίας


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Δεσμεύτηκε η Αθήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες στα πρωτοβάθμια σωματεία, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε προς το ΔΝΤ.
Σε γενικές γραμμές, προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.
Είμαι σίγουρη ότι πρώην και νυν κυβερνώντες δεν πιστεύουν το ίδιο για τις εθνικές κάλπες. Δεν θεωρούν, δηλαδή, ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση πρέπει να έχει λάβει το 50%+1 όχι αυτών που ψήφισαν, αλλά των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Μακρύς ο κατάλογος με όσα προσάπτονται στους συνδικαλιστές. Τα προβλήματα γνωστά, αλλά να ριχτούν οι απεργίες στην πυρά; Επιστροφή στην κλασική Αθήνα, όπου δεν αναφέρονται; Είχε νομοθετηθεί, βέβαια, η «δίκη μισθού», μια αγωγή για διεκδίκηση μισθών, κάτι σαν τα σημερινά ασφαλιστικά μέτρα.
Αλλά, για να μη φτάνουν μέχρις εκεί, είχαν επιφορτίσει αγορανόμους να διευθετούν τις εργασιακές διαφορές. Είχαν αρκετή δουλειά οι διαμεσολαβητές, έχουν βρεθεί και επιγραφές που τους τιμούν για δίκαιους συμβιβασμούς.
Τον παλιό εκείνο τον καιρό, εννοείται ότι υπήρχε κι άλλος λόγος για την απουσία συντεχνιακής οργάνωσης. Ελεύθεροι, μέτοικοι και δούλοι πού να συγκλίνουν για να ικανοποιηθούν ούλοι;

Αποχή από την εργασία, ανοργάνωτα, όμως, καταγράφεται, όπως και πιο δυναμικές ενέργειες. Τον 4ο π.Χ. αιώνα κατά την κατασκευή θόλου στην Επίδαυρο, η καθυστέρηση καταβολής αμοιβής σε κατάσχεση των εργαλείων οδηγεί. Οι οικοδόμοι ήταν και τότε πιο διεκδικητικοί.
Κάπου στον 2ο π.Χ. αιώνα τοποθετείται η οργάνωση στον αγώνα. Στη Μαγνησία του Μαιάνδρου απεργήσανε οι αρτοποιοί, διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα των αρχών κατοχής. Ποιος είδε τον Ρωμαίο διοικητή και δεν τον φοβήθηκε. Απαγόρευσε το «συνέρχεσθαι» με αυστηρές ποινές για παραβάτες και ανεκτικούς εργάτες. Όποιος κρύψει ή προστατεύσει απεργό, τιμωρείται με κατάστιξη. Ναι, το τατουάζ ήταν στίγμα γι’ αυτούς που δεν συμμορφώνονταν με το ποίημα...

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου