Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η δυσκολία χειρισμού της Τουρκίας


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Όλο και περισσότεροι σ' εκείνο που στην Ελλάδα του 2017 περνάει για «εξωτερική πολιτική» εύχονται/προσεύχονται/προσδοκούν ότι οι εσωτερικές ανάγκες της Τουρκίας – η οχύρωση του καθεστώτος Ερντογάν πίσω από αδιάλλακτες εθνικιστικές γραμμές, η προβολή εικόνας ανυποχώρητου, ώστε να κερδίσει το δημοψήφισμα για μετάβαση της Τουρκίας σε Προεδρική Δημοκρατία με όλες τις εξουσίες και θεσμικά συγκεντρωμένες στον εαυτό του (προϋπόθεση, ήδη, να έχει την στήριξη του MHP/Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος του εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί)–  θα εκτροχιάσουν ή, πάντως, θα πισωρίξουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ήδη, η συνάντηση Τσαβούσογλου-Κοτζιά στην Νέα Υόρκη δεν κατέληξε πουθενά. η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν βγήκε από την ατζέντα. ο έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι δεν θα παραστεί στην Πολυμερή της Γενεύης, αν δεν πάει εκεί ο τούρκος πρόεδρος.

Αυτά μπορεί να διευκολύνουν τις συναντήσεις, σήμερα, διαδοχικά, του Αλέξη Τσίπρα με τους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς ενόψει "εθνικής θέσεως" για το Κυπριακό. (Αυτό, τη στιγμή που το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου δεν κατέληξε παρά σε ανάδειξη των – πολλών– διαφωνιών για τους χειρισμούς Αναστασιάδη). Ας προστεθεί, εδώ, και η επιθετικού ύφους διαμαρτυρία του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, για το ότι στην Πολυμερή της Γενεύης ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσέρχεται με διπλή ιδιότητα: και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας, και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμαρτυρία που μπορεί έως και να εκτροχιάσει οριστικά την διαδικασία.


Όμως, αυτό που θεωρούμε "χειρισμό της Τουρκίας" είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο. Τη στιγμή που η Ελληνική Δικαιοσύνη, αυτήν την φορά στο υψηλότερο κλιμάκιό της –το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου-, ετοιμάζεται να αποφανθεί για την έκδοση ή μη των 8 φυγάδων τούρκων αξιωματικών που έφθασαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, και των οποίων η έκδοση ζητείται φορτικά από την Άγκυρα με τη "βασική" κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος, με τι "δώρο" ευχόταν ο Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν στα διεθνή media και τους ξένους δημοσιογράφους για τη νέα χρονιά; Όπως διεξοδικά μάθαμε από τη Liberation, με ευχετήρια κάρτα που είχε μαζί κομμάτια από την κατεστραμμένη πρόσοψη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, από τους βομβαρδισμούς εκείνης της νύχτας...

Δεν χειρίζεται κανείς εύκολα την Τουρκία του 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου