Φωτογραφία www.parapolitika.gr |
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Τόνερ σε ερωτήσεις του κ. Μιχάλη Ιγνατίου σε σχέση με το προσφυγικό, την απομάκρυνση ή όχι της Ελλάδας από την Σένγκεν,το κλείσιμο των συνόρων, απάντησε: «…κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του /each nation has a right to control its own territory…» (http://mignatiou.com/2016/02/steit-ntipartment-kathe-ethnos-dikeoute-na-elegchi-to-edafos-tou-simpathia-gia-tin-ellada/).
Αυτό, πλέον, πρέπει στην κυριολεξία να γίνει η σημαία της Ελληνικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Η προμετωπίδα όχι μόνον της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και των απανταχού Ελλήνων.
Σήμερα που:
- Επαναπροσδιορίζονται σύνορα κρατών.
- Εμφανίζονται νέες τακτικές και όχι μόνον προσεγγίσεις Υπερδυνάμεων και Περιφερειακών δυνάμεων (πχ ΗΠΑ- Ρωσία/ Κίνα-Ρωσία/ΗΠΑ-Ιαπωνία/Ιράν-με πληθώρα κρατών).
- Διαμορφώνονται συνθήκες σύστασης νέων Κρατικών οντοτήτων (Κουρδικό κράτος προ των πυλών). Το σύμπλοκο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος αποτελούν παράγοντα σχετικής σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.
- Χαράσσονται οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι.
- Τελεί υπό διάλυση το κρατικό μόρφωμα της Τουρκίας,όπως τουλάχιστον το γνωρίσαμε επί ημερών Σουλτάνου Ερντογάν (θέμα μηνών η απομάκρυνση και του ίδιου και του κόμματός του).
- Οι ΗΠΑ έχουν για τα καλά μπεί σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με αύξουσα δυσαρέσκεια της νεολαίας και της Μεσαίας τάξης, που πιθανόν ανατρέψει παραδοσιακές πολιτικές επιλογές.
- Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες των G20 να «…σχεδιάσουν τώρα μία συντονισμένη ενίσχυση της ζήτησης, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να δώσει ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις»( http://www.kathimerini.gr/850755/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/to-dnt-zhta-apo-th-g20-syntonismeno-sxedio-sthri3hs-ths-pagkosmias-oikonomias) εγκαταλείποντας τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που επέβαλλε, σε μια προσπάθεια να δώσει το φιλί της ζωής σε ένα παγκόσμιο χρηματωπιστικό σύστημα που έφτασε στα όρια του.
- Η διαχείριση του προσφυγικού δοκιμάζει τις αντοχές της Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης (διότι δεν μπορούν να ομιλούν περί πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε πολύ περισσότερο για σκληρό πυρήνα της Ευρώπης).
- Το 15% του πληθυσμού της πέμπτης πλουσιώτερης χώρας, της Γερμανίας θεωρούνται φτωχοί (http://mignatiou.com/2016/02/afximenos-kindinos-ftochias-stin-plousia-germania/).
- Ο Κάμερον και η Μεγάλη Βρετανία πέτυχαν ειδικό καθεστώς σχέσεων με την Ε.Ε.Θα διασφαλίζεται ότι «οι φορολογούμενοί μας δεν θα πληρώσουν ποτέ για να διασώσουν κάποιον στην Ευρωζώνη» και ότι η Μ. Βρετανία δεν θα αποτελέσει ποτέ μέρος του υπερκράτους της Ευρώπης.Βάσει της συμφωνίας, όπως επίσης είπε, η ΕΕ αναγνωρίζει ότι δεν έχει ένα μόνο νόμισμα, το ευρώ (όλα τα νομίσματα θα τυγχάνουν του ίδιου σεβασμού) ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα φροντίσει ώστε οι Βρετανοί επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίσουν εμπόδια επειδή, η χώρα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης(http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/19/politiki-sumfonia-gia-megali-bretania-ee_n_9276756.html).
- Οι Θεσμοί-ή οι Δανειστές αν προτιμάτε,καθυστερούν την «αξιολόγηση» της πορείας υλοποίησης του Ελληνικού Μνημονίου σε μια ακόμη προσπάθεια να ροκανίσουν το χρόνο σε βάρος μας και να μας σύρουν ακόμα μιά φορά σε επώδυνες οικονομικά-κοινωνικά-εθνικά δουλείες.
ΣΗΜΕΡΑ, λοιπόν,τώρα και πολύ πριν την 7η Μαρτίου ήρθε η ώρα για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας. Αν επιθυμούμε να ανακτήσουμε τον αυτοσεβασμό μας, την αξιοπρέπεια μας οφείλουμε όλοι (και κυρίως η Κυβέρνηση) να λειτουργήσουμε ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ.
Με γνώμονα το συμφέρον μας, με προμετωπίδα το : «…κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του /each nation has a right to control its own territory…» πρέπει να προχωρήσουμε σε αποφασιστικές κινήσεις όπως :
- Η Ελλάδα ακολουθώντας τις διατάξεις του Δίκαιου της Θάλασσας ανακηρύσσει ΑΟΖ σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της. Υιθετώντας ακόμα και αν απαιτηθεί την πρακτική του Ισραήλ μονομερώς. Πενταπλασιάζουμε έτσι την έκταση της χώρας, διαφυλάττουμε κυριαρχικά δικαιώματα, ισχυροποιούμε (παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις) τη θέση μας,διαμορφώνουμε γεωστρατηγικά τετελεσμένα.
- Αναστέλλουμε, μονομερώς, για ένα έτος και μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περί τη Συρία περιοχή την εφαρμογή της συνθήκης Σέγκεν στην Επικράτεια μας. Υπενθυμίζουμε ότι πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν τελούν υπό το καθεστώς της Σένγκεν (πχ Κύπρος,Βουλγαρία κλπ) χωρίς οποιεσδήποτε συνέπειες . Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των προσφυγικών ροών, δεδομένου ότι πλέον οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να παραλάβουν τουλάχιστον από την Ελλάδα ,τα πολυπόθητα για αυτούς έγγραφα, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία στους τελικούς προορισμούς τους στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
- Θέτουμε το θέμα της άμεσης διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και σε διμερές επίπεδο, πιέζοντας την Γερμανία για την άμεση καταβολή των υποχρεώσεων της.
- Θέτουμε σε όλα τα όργανα της Ε.Ε. το θέμα της παραβίασης του «Συμφώνου Σταθερότητας» από την Γερμανία λόγω των επί εξαετία πλεόνασματος στο εμπορικό της ισοζύγιο πέραν του προβλεπόμενου από το Σύμφωνο ορίου. Απαιτούμε μάλιστα και την επιβολή των ανάλογων προστίμων, διότι «…είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας ηλίθιε».
- Μονομερώς ορίζουμε τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης της περίφημης αξιολόγησης με την προειδοποίηση ότι αν οι δανειστές δεν την ολοκληρώσουν και δεδομένου ότι, ήδη το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις, που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο.
- Υπενθυμίζουμε σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ την ομολογημένη εμπλοκή τους στην εγκαθίδρυση της Χούντας, που οδήγησε μεταξύ των άλλων στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο καθώς και την διατήρηση των κατοχικών δυνάμεων σε μέρος της επικράτειας Κράτους κυρίαρχου-μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Αξιοποιούμε την σχετική «συγγνώμη» του Προέδρου Κλίντον στην δήλωσή του της 18 Νοεμβρίου 1999, που αποτελεί και την παραδοχή της Υπερδύναμης στο ολίσθημά της.
- Επισημαίνουμε κυρίως σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ότι για εξοπλιστικές δαπάνες η Ελλάδα στο διάστημα 1974-2010 πλήρωσε 250δις $ εκ των οποίων πλέον του 48% το καρπώθηκαν οι ΗΠΑ και οι εταιρείες τους.Αν μάλιστα η Ελλάδα ακολουθούσε ρυθμούς εξοπλισμών των Ευρωπαικών χωρών που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε δαπανήσει αντί των 250 δις $ μόνον 108,3 δις $ . Απαιτούμε επομένως από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αντίστοιχη συμπεριφορά.
Προϋπόθεση των παραπάνω πολιτικών ενεργειών είναι η ύπαρξη ανάλογης πολιτικής βούλησης. Πολιτική βούληση που επέδειξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 με την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Βούληση που επέδειξε ο νεώτερος Καραμανλής ασκώντας veto στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (καλό είναι να το μελετήσει ο κ. Κουμουτσάκος πριν κάνει δηλώσεις του στυλ αν ασκείς veto σημαίνει ότι απέτυχες στην διαπραγμάτευση).
Πολιτική βούληση και στάση που επέδειξε στις διάφορες διαπραγματεύσεις με την τότε ΕΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου, που υποχρέωσε τη σιδηρά Κυρία της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ να δηλώσει: «Δεν τον συμπάθησα, αλλά ποτέ δεν έφυγε από Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ, χωρίς να πάρει κάτι για τη χώρα του».
Πόσοι άραγε Έλληνες Πρωθυπουργοί από τότε μέχρι σήμερα μπορούν να επαίρονται για αυτά που κέρδισαν για την χώρα μετά από τις Διασκέψεις Κορυφής της Ε.Ε και όχι μόνον;
Μήπως ήρθε η ώρα;
Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι Πολιτικός Επιστήμων, Πολιτικός αναλυτής
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου