Νέα Κρήτη
Μία διαφορετική οπτική με αφορμή την δήλωση Σόιμπλε, ''είναι η εφαρμογή ηλίθιε'', έδωσε ο διευθυντής του liberal.gr Θανάσης Μαυρίδης μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη για τις εξελίξεις, που όπως είπε ούτε για την Ε.Ε. είναι ενθαρρυντικές , ούτε για την Ελλάδα όμως οδηγούν σε ηρεμία αλλά περισσότερο στο φόβο ότι μπορεί να έχουν ως επίλογο ακόμη και μία εθνική τραγωδία.
Όπως είπε το νόημα της φράσης Σόιμπλε και οι παραλήπτες της δεν είναι αυτοί που μόνο φαίνονται.
Η πρώτη σκέψη που έκαναν κάποιοι στην Ελλάδα ήταν ότι αυτή η φράση αφορούσε και την ελληνική αποστολή, καθώς στην ίδια αίθουσα βρισκότανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας.
Προσωπικά θα το θεωρούσα αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν έχει ξανασυμβεί στα διπλωματικά χρονικά.
Και θα με θύμωνε πολύ ως Έλληνα, αν ο κ. Σόιμπλε ήταν τόσο αγενής, καθώς ο κ. Τσίπρας είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός μας. Στο Νταβός εκπροσωπεί την Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την παραδοσιακή αντίληψη της γερμανικής άρχουσας τάξης, η οποία είναι έτοιμη να συμμαχήσει και με τον διάβολο προκειμένου να μην απειλήσει κανείς την ευημερία της.
Κι αυτήν τη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν να απειλούνται. Αρχικά τους φταίνε οι άλλοι που δεν εφαρμόζουν τις πολιτικές τους, οι Έλληνες που δεν φυλάνε «αποτελεσματικά» τα θαλάσσια σύνορά τους και στη συνέχεια θα τους φταίνε οι Κινέζοι που δεν αγοράζουν αρκετά αυτοκίνητα και ένας Θεός ξέρει ποιοι άλλοι.
Υπάρχει πρόβλημα! Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει πολλά στη Γερμανία, αλλά και η ενωμένη πλέον Γερμανία στην Ευρώπη.
Να ξεκαθαρίσουμε, πάντως, κάτι. Ευρώπη χωρίς τη Γερμανία δεν υπάρχει, αλλά και μία γερμανική Ευρώπη δεν είναι βιώσιμη. Το θέμα είναι ότι εμείς στην Ελλάδα είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι για το μέλλον. Δεν έχουμε στρατηγική, δεν έχουμε βιώσιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, αν και εφόσον η Ευρώπη αποφασίσει να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε όλοι μαζί αποφασίσει πριν μερικά χρόνια …
Κι επειδή έχουμε μάθει να τα αντιμετωπίζουμε όλα μέσα από μία ποδοσφαιρική αντίληψη, από το πολύ μακρινό παρελθόν κιόλας, μας είναι αρκετό να χωριστούμε σε οπαδούς της μιας αντίληψης ή της άλλης.
Μας είναι δύσκολο να καθίσουμε και να οικοδομήσουμε μία πολιτική στα μέτρα μας, μία στρατηγική που να εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.
Πιστεύω ότι είναι εντελώς ηλίθιο να φύγουμε το ευρώ και την Ε.Ε. Από την άλλη είναι ανήκουστο να μην έχουμε ένα σχέδιο ''B'' για την περίπτωση εκείνη που η ίδια η Ευρώπη αποφασίσει ότι θέλει κάτι διαφορετικό από το κοινό μέλλον που είχαν αποφασίσει οι παλιότεροι ηγέτες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου