Το Ποντίκι
* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1882 στις 17-09-2015
του Σταύρου Χριστακόπουλου
Προεκλογική περίοδος θρίλερ, οι δημοσκόποι σχεδόν σε απόγνωση και η ψήφος βουβή. Αυτά ίσχυαν έως χθες το βράδυ και είναι άγνωστο αν θα αλλάξουν με το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων σήμερα και αύριο. Δεδομένου ότι οι έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο σε αυτό το παράξενο προεκλογικό κλίμα, οι προβλέψεις είναι σχεδόν αδύνατες και, όταν δειλά διατυπώνονται, αντιφατικές.
Υπάρχουν όμως και σταθερά σημεία σε αυτή τη ρευστή πολιτική περίοδο. 'Ενα εξ αυτών είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο αυτών των εκλογών, όπως άλλωστε και τον περασμένο Ιανουάριο - σε ένα άλλο πολιτικό κλίμα, σε εντελώς διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
'Εκτοτε προέκυψαν μια πολύμηνη διαπραγμάτευση - σύγκρουση με τους Ευρωπαίους δανειστές που εξελίχθηκε σε θρίλερ διαρκείας, μια ενδιάμεση ιδιότυπη εκλογική αναμέτρηση (το δημοψήφισμα του Ιουλίου), το σοκ των κεφαλαιακών ελέγχων, ένα ακόμη μνημόνιο και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση των στελεχών του που δημιούργησαν ένα νέο κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα.
Κεντρικό πρόσωπο ο Τσίπρας
Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό τοπίο και έχουν μεταβάλει τις βασικές παραμέτρους του πολιτικού παιχνιδιού.
Γιατί ο Τσίπρας είναι το κεντρικό πρόσωπο των εκλογών; Προφανώς διότι αποτέλεσε τον αδιαμφισβήτητο - από όποια σκοπιά κι αν βλέπει κάποιος τα πράγματα - πρωταγωνιστή της οκτάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. Παρότι υπήρξαν και άλλοι «σταρ» την περίοδο αυτή στο πολιτικό στερέωμα, οι οποίοι - όπως και αν τους κρίνει κάποιος - προσέθεσαν πολλές έντονες πινελιές στο πολιτικό μας θρίλερ, ο Τσίπρας ήταν και παραμένει το κεντρικό πρόσωπο.
Αυτός προσέλκυσε την ψήφο στις ευρωεκλογές του 2014, στις βουλευτικές και στο δημοψήφισμα του 2015.
Αυτός συγκέντρωσε πάνω του την ελπίδα για ανανέωση στον τρόπο άσκησης της πολιτικής, για σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και για ανακούφιση των κακοποιημένων από το μνημόνιο λαϊκών στρωμάτων.
Η προσωπική παρουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, λόγω του εξαιρετικά βεβαρημένου πρόσφατου παρελθόντος της Ν.Δ., δεν θα μπορούσε μόνη της να επιτύχει κάτι περισσότερο από την επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν .Δ. έως τα επίπεδα του Ιουνίου του 2012 (29,66%). Για να καταφέρει να επιβληθεί του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή, θα πρέπει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη μάχη. Είναι ενδεικτική η προσπάθεια των «φίλιων» ΜΜΕ να εμφανίσουν τον Μεϊμαράκη «ισόπαλο» μετά το τελευταίο ντι- μπέιτ.
Οι σκόπελοι
Στην απόλυτη δημοσκοπική ισοπαλία - όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες - υπάρχει ένας μεγάλος, επίσης δημοσκοπικός, «άγνωστος Χ»: οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι όμως προέρχονται κατά βάση από τον ΣΥΡΙΖΑ (ψηφοφόροι του τον Ιανουάριο του 2015). Αυτό σημαίνει ότι η έως χθες ασθενής συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (58% - Pulse RC, 15 Σεπτεμβρίου, για το Action TV) θεωρητικά του δίνει περιθώριο ακόμη και για νίκη με μια σχετική άνεση.
Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει τις επόμενες ώρες - λιγότερες από 100 μέχρι το κλείσιμο της κάλπης - ο ίδιος ο Τσίπρας να ξεπεράσει τους σκοπέλους που παραμονεύουν στην πορεία του. Πρώτος και σημαντικότερος η αποχή, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει την προηγούμενη Πέμπτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη απηύθυνε προσκλητήριο προς όσους προσανατολίζονται να μην ψηφίσουν επισημαίνοντας τον κίνδυνο της «συντηρητικής παλινόρθωσης».
Ο δεύτερος - συναφής - σκόπελος είναι ο εφησυχασμός, καθώς, κόντρα στη δημοσκοπική ισοπαλία σε Πρόθεση Ψήφου, Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία κ.λπ., η Παράσταση Νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρή και μάλιστα διευρύνεται (52% ΣΥΡΙΖΑ - 36% Ν.Δ., κατά την Pulse).
Ενας ακόμη - επίσης συναφής - κίνδυνος είναι η στάση των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων, οι οποίοι όχι μόνο είναι περισσότερο «επιρρεπείς» στην αποχή, αλλά επιπλέον αποτελούν την πιο ευμετάβλητη και την πιο δύσκολα «διαχειρίσιμη» εκλογική μεταβλητή.
Τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο σκόπελο αποτελεί το σοκ του μνημονίου και της διάσπασης, το οποίο είναι εμφανές στον κομματικό οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσωπική εγγύηση
Η εκ νέου προσέλκυση της εκλογικά κρίσιμης μερίδας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου που παραμένουν στη ζώνη της γκρίζας ψήφου ή της μη ψήφου, σε ένα «βουβό» κοινωνικό περιβάλλον, θα επιτευχθεί μόνο με την ανανέωση της εμπιστοσύνης της στο πρόσωπο του Τσίπρα. Κοινώς θα πρέπει ο ίδιος να επαναλάβει το επίτευγμά του στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν το ισχνό προβάδισμα του «Ναι» εξανεμίστηκε μετά τη δική του δυναμική είσοδο στην εκστρατεία υπέρ του «Όχι».
Γ ια να συμβεί αυτό, θα πρέπει η πρότασή του να υπερκεράσει τον θυμό, την κριτική και την απογοήτευση που σωρεύθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ενδέχεται να ωθήσουν πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στην αποχή. Όπως έχει άλλωστε διαμορφωθεί έως τώρα η εικόνα, η Ν.Δ. δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να κερδίσει «στα ίσα» τις εκλογές. Γ ια να αναδειχθεί νικήτρια, θα πρέπει... να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως γι' αυτό ο Τσίπρας έγινε ο πρώτος σύγχρονος πολιτικός που ζήτησε συγγνώμη για τις λάθος επιλογές και εκτιμήσεις του επταμήνου. Με δεδομένη την πολιτική της επόμενης μέρας (μνημόνιο), θα πρέπει να πείσει ότι διδάχθηκε, αλλά και ότι εγγυάται περισσότερη δικαιοσύνη και ορθολογισμό στην κατανομή των βαρών και περισσότερη ευνομία στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Στόχος που περιγράφεται με το κάλεσμα για αποτροπή της «συντηρητικής παλινόρθωσης».
Ούτως ή άλλως οι εκλογές θα κριθούν στο εσωτερικό πεδίο, όπου συνήθως κρίνονται και όπου άλλωστε κρίθηκαν τον Ιανουάριο. Το αν οι σκόπελοι θα χτυπήσουν τα ύφαλα του ΣΥΡΙΖΑ ή αν ο πρόεδρός του θα τον οδηγήσει επιτυχώς ανάμεσά τους θα το μάθουμε σε λιγότερες από 100 ώρες...
* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1882 στις 17-09-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου