Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ο Krugman ξαναχτυπά - Θα εκπλαγώ εάν η Ελλάδα βγάλει έστω και μια χρονιά ακόμη εντός του ευρώ - 'Ελληνες σηκώστε τα λεφτά σας, γιατί θα βρεθείτε με νέες δραχμές με τη μισή αξία!


  "Κάτι πρέπει να γίνει και στο τέλος αυτό θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Θα εκπλαγώ έαν 'βγάλουν' δύο χρόνια χωρίς να φύγουν. Θα εκπλαγώ ακόμη κι αν κατάφερναν να μείνουν ακόμη ένα έτος''. Με αυτά τα λόγια ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman προεξοφλεί για μία ακόμη φορά την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη του στον βρετανικό Independent, ο Krugman εξηγεί και πως θα συμβεί αυτό.
"Το γεγονός που θα οδηγήσει σε έξοδο είναι όταν η ΕΚΤ σταματήσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες. Κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό αλλά σε κάποιο σημείο τα νούμερα θα το κάνουν αναπόφευκτο. 

Εάν ήμουν 'Ελληνας και είχα καταθέσεις θα προσπαθούσα να βγάλω τα λεφτά μου από τις τράπεζες γιατί υπάρχει μία λογική πιθανότητα ότι μετά από ένα πολύ 'μεγάλο' Σαββατοκύριακο, να βρω ότι τα πάντα έχουν μετατραπεί σε λογαριασμό με τη νέα δραχμή, με την αξία να έχει πέσει στο 30% ή και 50%''.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα τελικώς εκτός ευρώ, ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι ''υπάρχουν πιθανότητες για ανάκαμψη. 'Ενας από τους βασικούς εξαγωγικούς τομείς τους είναι ο τουρισμός. Το σκηνικό θα ήταν πολύ άσχημο για έξι μήνες ή ένα χρόνο, αλλά μετά θα έρχονταν ορδές Βρετανών τουριστών που θα εκμεταλλεύονταν τις χαμηλές τιμές για να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά''.

"Ακούγεται απαίσιο αλλά σε σύγκριση με 50% ανεργία στους νέους, δεν θα ήταν και τόσο άσχημο'', τονίζει. Εξάλλου, επισημαίνει δεν είναι ότι η Ελλάδα βαδίζει σε βιώσιμο μονοπάτι αυτή τη στιγμή.
Κληθείς να σχολιάσει εάν οι υπόλοιποι θα έπρεπε να φοβούνται τις επιπτώσεις από μια ελληνική έξοδο, ο Kurgman τονίζει ότι εάν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, ''θα γνωρίζουμε ότι η υιοθέτηση του ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση. Μετά έχεις bank run σε ισπανικές και ιταλικές τράπεζες'', συνεχίζει. "Αυτό δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε άμεση κρίση αρκεί να είναι πρόθυμη η ΕΚΤ να προσφέρει χρήμα.''

'Ετσι όμως, σύμφωνα με τον Kurgman, τίθεται το εξής ζήτημα: ''που βρίσκεται η ελπίδα ανάκαμψης για αυτές τις χώρες; Βρίσκονται επίσης σε μια μη βιώσιμη κατάσταση εκτός κι αν σημειωθεί αλλαγή στην πολιτική που τους δίνει βάσιμες ελπίδες ανάκαμψη σε διάστημα πέντε ετών.''

Δύο είναι τα σενάρια, τονίζει. Είτε θα δούμε περισσότερο δανεισμό από την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με εκτεταμένη δημοσιονομική πολιτική και υψηλότερο στόχο πληθωρισμού είτε θα ακολουθήσει πλήρης διάλυση της ευρωζώνης. ''Και οι δύο προοπτικές μοιάζουν απίθανες αλλά μία από τις δύο πρέπει να γίνει. Τι θα επιλέξει στο τέλος η Γερμανία;'' διερωτάται. 

''Δεν είναι η 'Εκλογή της Σόφι' αλλά η 'Εκλογή της Γερμανίας'', αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου