Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ISDA: Την Τετάρτη η πρώτη απόφαση για τα CDS

Από το euro2day

Αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να αποφασίσει η ISDA εάν θα εξετάσει το εάν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται «πιστωτικό γεγονός» και να ενεργοποιήσει τα CDS.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το θέμα τέθηκε μετά από ερώτηση μέλους της ISDA εάν η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της εφαρμογής ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs) στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο συνιστά «αναδιαρθρωτικό πιστωτικό γεγονός» (restructuring credit event).

Το ζήτημα είναι η αναδρομική ισχύς των CACs στα κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Οι ρήτρες αυτές αναγκάζουν όλους τους ομολογιούχους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή ομολόγων.

Το μέλος της ISDA που έθεσε το σχετικό ερώτημα, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει ίση μεταχείριση σε όλους τους ομολογιούχους.

Στο ερώτημα που τέθηκε ζητείται να διευκρινιστεί εάν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «πιστωτικό γεγονός» διότι στο PSI δεν συμμετέχουν η ΕΚΤ και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Η ISDA σε ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι θα αποφασίσει εάν θα εξετάσει το ζήτημα την Τετάρτη. Aν δηλαδή προτίθεται να ερευνήσει την υπόθεση και σε δεύτερο στάδιο.

Σημειώνεται ότι ένα πιστωτικό γεγονός συντελείται, ή πυροδοτείται, είτε όταν υπάρχει αδυναμία πληρωμής, όταν υπάρχει άρνηση πληρωμής ή όταν υπάρχει αναδιάρθρωση του χρέους πρώτης προτεραιότητας (underlying debt).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου