Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Επί τάπητος οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρωζώνη


Από την euro2day

Εν αναμονή των εξελίξεων στα φλέγοντα ελληνικά θέματα, το κούρεμα του χρέους και τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Παρίσι για να εμβαθύνουν την γαλλογερμανική συνεργασία όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία.
   
Οι συζητήσεις, που θα επικεντρωθούν στην κρίση του ευρώ, θα ξεκινήσουν στις 12:30 ώρα Ελλάδος και θα είναι παρών και ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις και αμέσως μετά θα βιντεοσκοπήσουν μία κοινή συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί το ίδιο βράδυ στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων France 2 και ZDF.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση στο Βερολίνο είχαν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου, εν όψει της συζήτησης που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Eurogroup για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, μιλώντας στο συνέδριο του Μονάχου για την Ασφάλεια έριξε τα βέλη του για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώνονται υπερβολικά σε βραχυπρόθεσμες τακτικές και όχι αρκετά σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις οικονομίες στην Γηραιά Ήπειρο. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναρωτήθηκε πώς οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν ότι θα σωθούν οι οικονομίες των χωρών τους αν δεν θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Και όσο δυναμώνουν οι φωνές που εκφράζουν φόβους για την ικανότητα της Πορτογαλίας να ανταποκριθεί στο δικό της Μνημόνιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως καλός Πορτογάλος, έσπευσε να υπερασπιστεί την γενέτειρά του.
«Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος για να μιλάμε για στάση πληρωμών στην Πορτογαλία. Η Πορτογαλία εφαρμόζει το πρόγραμμά της με επιτυχία και με την συγκατάθεση των διεθνών εταίρων της. Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος να μιλάμε για χρεοκοπία ή για να τροφοδοτούμε σενάρια καταστροφής. Είμαι πεπεισμένος, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως Πορτογάλος, ότι η Πορτογαλία θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της», δήλωσε ο Μπαρόζο
Η Πορτογαλία ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή που έχει αποτύχει στην Ελλάδα και για τους ευρωπαίους είναι πιο εύκολο να κατηγορούν την χώρα μας για οικονομικές ατασθαλίες παρά να παραδεχτούν ότι η συνταγή είναι αποτυχημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου