Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Από Πλεύση Ελευθερίας σε commonality.gr

Νέα Πολιτική


του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Δεν θα συμφωνήσουμε με όσους βλέπουν στην σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση αφενός του λανσαρίσματος της κίνησης/εμβρύου κόμματος της Ζωής και αφετέρου της επιφυλακτικότατης τοποθέτησης για τις τωρινές εξελίξεις της “Πρωτοβουλίας 53+”, κάτι σαν συντονισμένη πρωτοβουλία αποσταθεροποίησης της τωρινής Κυβέρνησης Τσίπρα. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικής προέλευσης, διαφορετικού περιεχομένου και – θα τολμούσαμε να πούμε – διαφορετικού πολιτικού ήθους κινήσεις.
Η “Πλεύση Ελευθερίας” λειτουργεί σαν πολιτικό γινάτι, σαν άρνηση να ξεχαστούν οι οξύτατες ενδο-ΣΥΡΙΖΑ διαφωνίες του καλοκαιρού του 2015. Το κείμενο “11 σημεία για τον ΣΥΡΙΖΑ” οι οποίοι αναρτήθηκε στην (προσεγμένη) ιστοσελίδα commonality.gr των “53” που πρόδηλα επιδιώκουν να γίνουν “53+”, επιδιώκει να λειτουργήσει ως μανιφέστο. Πάντως η ταυτόχρονη εμφάνιση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της “Πλεύσης Ελευθερίας” της Ζωής (μια είναι η Ζωή! και έμβλημα αυτής το καραβάκι, όπως εκείνο που παλιά κοσμούσε το όμορφο κέρμα της δραχμής) και του μακράν σοβαρότερου μανιφέστου της “Πρωτοβουλίας 53+” που μπορεί κανείς να το αναζητήσει στο site commonality.gr (πρέπει να διαβαστούν, οπωσδήποτε, τα “Έντεκα σημεία για τον ΣΥΡΙΖΑ”: όχι μόνον για την άρνηση σε μιας λογική Σοσιαλδημοκρατίας ή σε κάθε ενδεχομένου Οικουμενικής, αλλ’ ακόμη περισσότερο για την εναντίωση στην λογική “το δικό μας Μνημόνιο είναι καλύτερο απο των άλλων”, εναντίωση με απόληξη το “Οχι πάση θυσία στην Κυβέρνηση”) η ταυτόχρονη αυτή εμφάνιση δείχνει τα όρια προσαρμοστικότητας της σημερινής απόπειρας διακυβέρνησης. Όρια που ταχύτατα εξαντλούνται και που η μακρόσυρτη διαπραγμάτευση-που-(πάλι)-διαπραγμάτευση-δεν-είναι για την αξιολόγηση/ review του Μνημονίου-3 κατάφερε να τα φέρει νωρίτερα.

Της Ζωής το δημιούργημα υπόσχεται αλλεπάλληλα κύματα οξύτητας, ιδίως όταν τα βαρύτατα μέτρα που προκύψουν από την διαδικασία της αξιολόγησης φθάσουν στην Βουλή και απ’ εκεί στην… υλοποίηση. Με τον Γιάνη (με ένα “ν”) Βαρουφάκη να έχει οπισθοχωρήσει από τα λατρεμένα του φώτα της επικαιρότητας και με την “Λαϊκή Ενότητα” Λαφαζάνη να χάνει εκτός από δυναμική και αρκετήν ενότητα, η “Πλεύση Ελευθερίας” διόλου απίθανο να αγκαλιαστεί απο τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μέσα ως πολιορκητικός κριός εναντίον μας Κυβέρνησης που ούτως ή άλλως δοκιμάζεται. Των “53+” το μανιφέστο, πάλι, καταδεικνύει όλο το φάσμα των ζητημάτων στα οποία ο οδοστρωτήρας όχι μόνο των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση αλλά και η συνεχιζόμενη τραγωδία του Προσφυγικού ωθεί την πολιτική ανοχή αλλά κυρίως την ίδια την συνείδηση όσων στρατεύθηκαν σ’ αυτήν την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. (Υπάρχουν συνειδήσεις στις μέρες μας; Φαίνεται να υπάρχουν).
Μπορεί η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στον Φρανσουά Ολάντ πώς η πρακτική της χωρίς τέλος κλιμάκωσης της πίεσης των “εταίρων” επί της Κυβέρνησης θα τον οδηγήσει σε παραίτηση να διαψεύσθηκε – άλλωστε, τέτοια πράγματα ουδέποτε επιβεβαιώνονται – όμως οι τοποθετήσεις του commonality.gr οδηγούν στην συνειδητοποίηση ότι τα όρια της σημερινής διακυβέρνησης αληθινά εξαντλούνται. Και είναι όρια πολιτικά, όχι όρια τακτικής.
*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου