Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Κρατήστε την αναπνοή σας και καλή εκτόξευση!


Ξανά μανά τα ίδια! Ψηφίζουν τα μέτρα, δεν τα ψηφίζουν, εκλογές, δημοψήφισμα. Ο αριστερός βουλευτής δεν μπορεί να ψηφίσει μνημόνια δίχως μελόδραμα. Οι άλλοι τα ψήφιζαν από σαδισμό! Ο Αλέξης, πάντως, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Για κάθε σενάριο διαθέτει κι ένα καλό αφήγημα...

Οι πιθανότητες να πάμε σε εκλογές είναι ίδιες με εκείνες που θέλουν τον Ευκλείδη να παρακαλάει γονατιστός τους... θεσμούς να δεχτούν την υπογραφή της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διάφορες εισηγήσεις στο γραφείο του και είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι δήθεν αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. Είχε τον χρόνο να μελετήσει καλά όλα τα ενδεχόμενα. Αν έχει κάνει και την σωστή επιλογή, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουμε έπειτα από καιρό.

Η κατάσταση στην Οικονομία είναι από τραγική ως πολύ τραγική. Το έργο δεν βγαίνει και χρειάζεται μία ριζική αλλαγή του μείγματος της συνταγής που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι ποιος θα το κάνει. Διότι η Τασία και οι άλλες κυρίες του φιλανθρωπικού σωματείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν! Η οικονομική τους σκέψη θέλει την Ελλάδα της κρίσης να σώζει το... ΔΝΤ! Να μην μιλήσουμε και για τα γεμιστά της κυρίας Φωτίου. Θα κινδυνεύσουμε να κατηγορηθούμε για μισογυνισμό...

Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι με φόρους της τάξης του 80% και του 90% στους ελεύθερους επαγγελματίες η χώρα θα κάνει ένα άλμα στον χρόνο και θα βρεθεί στην εποχή της Αλβανίας του Χότζα. Έχει τρεις επιλογές:


- Να δραπετεύσει μέσω εκλογών. Με αυτό τον τρόπο θα διασωθεί με ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο και θα είναι η προσωπική του πολιτική περιουσία για το μέλλον. Ξέρει ότι αυτό το ποσοστό θα του επιτρέψει να περάσει στην πλευρά της ανέξοδης αντιπολίτευσης και ότι σύντομα θα κληθεί να κυβερνήσει και πάλι. Μία ήττα με ένα ποσοστό της τάξης του 25% - 30% δεν την λες και ήττα. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα μέτρα ακόμη δεν τα έχει ψηφίσει! Δεν έχει υποστεί ακόμη την μεγάλη φθορά που συνεπάγεται η συμφωνία με τους ... Θεσμούς. Σε αυτό το σενάριο αντιδρούν στενοί του συνεργάτες. Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς στην εξουσία και άλλο απλά και μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή

- Να ψηφίσει τα μέτρα και να συνεχίσει τον δρόμο που έχει χαράξει από τον Ιανουάριο του 2015. Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι ότι θα χρειαστεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του τι σχέση είχαν τα προεκλογικά τηλεοπτικά σποτ του Ιανουαρίου του 2015 με την σημερινή του πολιτική πρακτική. Να το πούμε πιο απλά! Είναι το σενάριο που προτιμούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, επειδή εγγυάται την γρήγορη φθορά του. Θα το ακολουθήσει μόνο αν δεν έχει άλλη επιλογή.

- Να προσπαθήσει να βάλει τους πάντες μέσα στο παιγνίδι και στην βάση μιας εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση. Θα ήταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό! Η μέχρι στιγμής εμπειρία από τις υπερεθνικές προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν από εκείνες που θα έλεγε κανείς ότι δημιούργησαν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Κάθε άλλο. Σε δεύτερο επίπεδο κι εφόσον δεν “τσιμπήσουν” τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει πολλούς τεχνοκράτες και να πετάξει σε αυτούς το μπαλάκι για την αλλαγή της πολιτικής του!

Τι θα κάνει τελικά ο κ. Τσίπρας; Ό,τι του βγει! Αυτό έκανε πάντα. Όλα τα σενάρια στο τραπέζι και όποιο κριθεί πιο εύκολο προς υλοποίηση. Οι πληροφορίες μας πάντως λένε ότι έχει ξεκινήσει με την κουρτίνα με το νούμερο τρία. Εκείνη με τις συναινέσεις και τους τεχνοκράτες. Ένα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας είναι ότι σε αυτή την φάση η Ευρώπη δεν θέλει αναταράξεις στην Ελλάδα και με δεδομένο το προσφυγικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει στο παραμικρό. Κι εν πάση περιπτώσει αν ο Αλέξης θέλει οπωσδήποτε εκλογές, δεν έχουν και λόγο να πουν “όχι”. Λεφτά, πάντως, για να κάνει ανέξοδες αριστερές πολιτικές ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα δώσουν!

Θανάσης Μαυρίδης



Πηγή liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου