Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πως ανακαλύπτουμε την τάση


Του Βασίλη Παζόπουλου
Το σημερινό άρθρο, σε συνδυασμό με εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας,  σκοπό έχει να προβληματίσει όσους επιχειρούν στα χρηματιστήρια χωρίς να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις. Δεν χρειάζεται να τα παρατήσουν, ούτε να αισθανθούν μειονεκτικά.

Απλά να ρίχνουν μια προσεκτικότερη ματιά πριν πάρουν κάποια επενδυτική απόφαση. Πράγματα που για να τα εφαρμόσεις δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει δεκάδες βιβλία ή να χειρίζεσαι άριστα το metastock (software τεχνικής ανάλυσης).

Ανιχνεύοντας την τάση
Κοιτώντας στο παρελθόν, μαθαίνουμε πως τα λεφτά βγαίνουν όταν έχεις τοποθετηθεί στο σωστό σημείο, ανιχνεύοντας και ακολουθώντας την τάση.  Αναγνωρίζοντας τα σωστά σημάδια που αποδεικνύονται καταλύτες και κυοφορούν σημαντικές αλλαγές.

Οι τιμές των μετοχών ακολουθούν πάντα το μονοπάτι της μικρότερης αντίστασης.  Μπορεί να το έχουμε δει πολλές φορές, να το έχουμε αποδεχθεί εμπειρικά, αλλά το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι τίποτα άλλο από νόμος της φυσικής.


Είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια η τελική κατάσταση ενός πολύπλοκου συστήματος, όπως είναι τα χρηματιστήρια. Παρ΄ όλα αυτά είναι εφικτό να προβλεφθεί η γενική συμπεριφορά.

Επενδυτές χωρίς σύνορα και περιορισμούς

Η ανίχνευση μιας τάσης, είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Εάν η επόμενη κορυφή  διαμορφωθεί σε υψηλότερη τιμή από την προηγούμενη, σημαίνει πως η τάση αρχίζει και γίνεται ανοδική. Το αντίθετο ακριβώς μας προσδιορίζει την απαρχή μιας πτωτικής τάσης.

Με αυτήν την απλή ιδέα όποιος το επιθυμεί θα μπορεί με μια ματιά να καταλάβει αν είμαστε σε ανοδική τροχιά ή όχι. 

Όχι πως με αυτό το κόλπο θα γίνει κάποιος πλούσιος, αλλά αν δεν το ξέρει, αποκλείεται να γίνει!

Εξετάζοντας χρηματιστηριακούς δείκτες χωρών και εμπορευμάτων, διδασκόμαστε από τις αιτίες που οδήγησαν σε εντυπωσιακές επιδόσεις.

Ιαπωνία
Αν θέλουμε να επενδύσουμε στην δυναμική κάποιας χώρας, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακούμε με μεμονωμένες μετοχές, η λύση είναι τα ETFs. Όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο  ETF, ας θεωρήσουν πως είναι κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, που όμως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο σαν μια συνηθισμένη μετοχή.

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική μιας χώρας είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας που πρέπει πάντοτε να παίρνουμε υπόψη μας. Για παράδειγμα, όταν στο τέλος του 2012, ανάλαβε την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας ο Σίνζο Άμπε, πρώτη του ήταν κίνηση ήταν να ξεκινήσει μια επιθετική επεκτατική νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη. Φορολογικά κίνητρα, χαλάρωση νομισματικής πολιτικής, σχέδια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βοήθησαν στην άνοδο των ιαπωνικών μετοχών.

Εύκολα χρήματα, για εκείνους που αναγνώρισαν έγκαιρα την στροφή στη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας και αγόρασαν κάποιο ETF που επενδύει στις γιαπωνέζικες μετοχές, όπως το Japan Hedged Equity ή το iShares MSCI Japan. 



Αίγυπτος 
Οι μεγάλες χρηματιστηριακές κινήσεις δεν γίνονται τυχαία. Πάντα υπάρχει ένα γεγονός που επιδράει καταλυτικά. Οι αυξανόμενες εντάσεις που μάστιζαν την Αίγυπτο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οδήγησαν σε βίαιες διαδηλώσεις και σε μια σειρά από εξεγέρσεις.

Οι αιγυπτιακές μετοχές ολοένα και υποχωρούσαν όπως είναι φυσικό. Λύση στην πολιτική κρίση δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Όλες οι ειδήσεις παρουσίαζαν την κατάσταση απελπιστική.

Ωστόσο, στις 2 Ιουλίου 2013 οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, ανατρέποντας τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας. Σίγουρα δυσάρεστο το ότι καταπνίγηκε η απόπειρα των συμπαθών Αιγυπτίων για δημοκρατία και ελευθερία, αλλά δόθηκε ένα τέλος στις αναταραχές.

Ακούγεται κυνικό (και είναι), αλλά η επενδυτική ευκαιρία ήταν εμφανής. Το Market Vectors Egypt Index συνεχίζει από εκείνη την ημέρα την ανοδική του πορεία.  




 
Καφές
Όποιος φιλοδοξεί να κάνει trading σε εμπορεύματα, οφείλει να έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές που διέπουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ενός από αυτά. Οι επενδυτές πρέπει να μελετάνε καλά τα δεδομένα πριν τοποθετηθούν στην αγορά.

Κλασικό παράδειγμα η περίπτωση του καφέ. Η Βραζιλία παράγει πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Σημαντικές εξελίξεις που τυχόν συμβαίνουν στη χώρα επιδρούν στην τιμή του προϊόντος.

Επίσης οι κλιματολογικές αλλαγές παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Η Βραζιλία είχε πέρυσι τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση της παραγωγής του καφέ. Αναπόφευκτη ήταν η άνοδος των τιμών.

Η ακριβής χρονική στιγμή που θα ξεκίναγε η άνοδος δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Παρόλα αυτά, όποιος τοποθετήθηκε στο future του καφέ την κατάλληλη στιγμή, με τη βοήθεια της μόχλευσης καρπώθηκε αστρονομικά κέρδη. Όχι βέβαια πως σε κάποια από τα ETFs του καφέ είχαμε κέρδη ανάξια λόγου. Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε διπλασιασμό της αξίας τους.



Συμπέρασμα
Η παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων σε μια διεθνώς  αλληλοεξαρτώμενη οικονομική πραγματικότητα δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι όμως αναγκαία συνθήκη για να αυξήσει κάποιος τις πιθανότητες του να ανακαλύψει τις μελλοντικές ευκαιρίες.

Χρειάζεται υπομονή ελεύθερου σκοπευτή και ατσάλινα νεύρα. Να μην φοβηθείς να αγοράσεις όταν διακρίνεις σημάδια αναστροφής, να μην επηρεαστείς όταν οι άλλοι πανικοβάλλονται.

Να μην ρευστοποιήσεις τα κέρδη σου νωρίς. Να τα αφήσεις να τρέχουν. Αντίθετα, αν τα πράγματα εξελιχθούν αντίθετα με τις εκτιμήσεις σου, να εγκαταλείψεις την θέση έγκαιρα, χωρίς να υποστείς μεγάλες απώλειες.

Δεν είναι ενδεδειγμένη στρατηγική  να κοντράρεις την τάση προσπαθώντας να βρεις το υψηλότερο ή το χαμηλότερο δυνατό σημείο. Οι περισσότεροι traders την πατάνε ακριβώς εκεί : στο κυνήγι της υψηλότερης ή της χαμηλότερης τιμής.

Οι μόνοι που καταφέρνουν να το επιτύχουν συστηματικά, είναι οι ψεύτες.
* Παλαιότερες αναλύσεις, θα βρείτε στον ειδικό χώρο του capital, http://ependytes.capitalblogs.gr
*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής και χρηματιστηριακός  σύμβουλος




capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου