Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η θεωρία της χυδαιότητας

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Κώστα Εφήμερου
Αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν κάτι περίεργα κουνούπια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη που προκαλούν Δάγγειο πυρετό και γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία. Αυτό είναι τρομερό αλλά και αυτό που έχουν πάθει κάτι ΣΥΡΙΖΑίοι μετά την 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι λιγότερο τρομακτικό.
Μπορεί εδώ υπαίτιος να μην είναι κάποιο κουνούπι (αν και αρκετοί αναρωτιούνται τι τσίμπησε τον Αλέξη και πήγε και ψήφισε 3ο μνημόνιο) αλλά το αποτέλεσμα είναι πάλι κάτι σαν μικροκεφαλία, με την διανοητική διάσταση του όρου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα:
Ένας εργαζόμενος του ραδιοφωνικού σταθμού «στο Κόκκινο» ποστάρει στο facebook το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σατιρικής εκπομπής ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ», οπότε ένας «φίλος» απαντάει στα σχόλια:
Ο Λαμπαβίτσας δεν ήταν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ. Και οι αποστάτες που εμφανιζονται στις εκπομπές του νταβατζή Φουρθιώτη έχουν ονοματεπωνυμο. Ντροπή, που μπρος στο τυφλό τους μίσος μεταμορφώθηκαν σε ακροδεξιά σταγονίδια, καμια διαφορά με τους χρυσαυγίτες. Να μάθουμε να λέμε τα σύκα-σύκα και τον Πουλή, για τον ρόλο που επιτελεί και αυτός και όλη η κλίκα των Λαφαζανιστών. Ο συγκεκριμένος είναι δούρειος ίππος, 100 η αλεπού 101 ο κάθε …Πουλής;;;;

Το σχόλιο είναι σοκαριστικό γιατί αυτή τη φορά δεν προέρχεται από τον Γιώργο Μουρούτη, την κλίκα του και τους οπαδούς του. Δεν είναι το ίδιο να βιώνεις την χυδαιότητα της θεωρίας των δύο άκρων από τον φασίστα της διπλανής πόρτας και από τον πρώην «αγωνιστή» αριστερό που αργότερα «σοβαρεύτηκε» και έκανε «στροφή στον ρεαλισμό».
Το είδος αυτό του πιστού οπαδού κατηγορίας χούλιγκαν που θεωρεί ότι όποιος έπαψε να πιστεύει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποστάτης, που θεωρεί ότι όποιος έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ είναι «Λαφαζανιστής», που θεωρεί ότι όλοι αυτοί μεταμορφώθηκαν σε «ακροδεξιά σταγονίδια» και που -τέλος- θεωρεί ότι χρησιμοποιούν ως «λαγοί» το πρότερο τους βίο ως «δούρειο ίππο» για την καταστροφή της χώρας κανονικά θα έπρεπε να εξετάζεται σε εργαστήρια ψυχολογίας.
Ωστόσο (Διόρθωση: ένας άλλος «φίλος», στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ο ίδιος) συνεχίζει παρακάτω γράφοντας:
Αυτά βλέπω και αναρωτιέμαι αν πρέπει να μένω στον συριζα όταν ο σύριζα δίνει δουλειές σε αντισύριζα, αρκετά σας ανεχτήκαμε να προωθείτε το αντισύριζα. Βλέπω τις αναρτήσεις σου.καμια υπερ του συριζα,καμια που να διαφημιζει το κόκκινο που σου δίνει ψωμί,αντίθετα βλέπω αναρτησεις απο το αντισυριζα press project από λαεικίστικα σαιτ κτλ. κάποια στιγμη θα ξεχυλίσει το ποτήρι.η θα συνεχίσει ο συριζα με εσάς η θα χάσει εμάς.
Και εδώ φτάνουμε στα hardcore. Ο άνθρωπος αυτός ζητάει την απόλυση ενός συμπολίτη του γιατί δεν κάνει αρκετά καλή προπαγάνδα στα κοινωνικά δίκτυα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ «που του δίνει ψωμί». Τι κοινωνικός αυτοματισμός και μαλακίες; Τι Πρετεντέρης και τσοντοκάναλα της διαπλοκής;
Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και ο σπόρος του δεν βρίσκεται στην αρρωστημένη ψυχή του χούλιγκαν. Δε πέρασε πολύς καιρός που έγραφα για τα editorial του Διευθυντή της Αυγής, Θανάση Καρτερού, τα οποία με ευκολία εξίσωναν τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής με όσους θεώρησαν ότι ήταν σημαντικότερο για τους ίδιους (και ίσως και για την αριστερά) να υπερασπιστείς τις ιδέες του κόμματος που υποστήριζες ακόμα και όταν το κόμμα σου σταμάτησε να τις υποστηρίζει.
Όσοι έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα περισσότερο άνθρωποι που, όπως εγώ, ποτέ δεν βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και σε κανένα άλλο κόμμα της εσω- ή εξω-κοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν μετατράπηκαν φυσικά σε φασίστες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να δώσει μάχη χαρακωμάτων για να εξασφαλίσει τον πολιτικό πολιτισμό που ευαγγελίζεται η Αριστερά και όχι να υποδαυλίζει την διχαστική προπαγάνδα της θεωρίας των δύο άκρων και του κοινωνικού αυτοματισμού.
Ο Πουλής πιστεύει ότι το σχόλιο του ανθρώπου που μπορεί τη μια χρονιά να υμνεί τους αγρότες και την άλλη χρονιά να τους καταγγέλλει ως κλέφτες δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός ζει με νοικιασμένη συνείδηση, χωρίς καμία ηθική. Χωρίς να αντιλαμβάνεται την υποχρέωση να λέει αυτό που πιστεύει.
Ο Κωνσταντίνος σοκάρεται με την ομολογία του τύπου ότι θεωρεί τις απόψεις εμπόρευμα που άλλοτε του ταιριάζουν και άλλοτε όχι. Εμένα με σοκάρει κάτι άλλο: Υποτίθεται ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της τεχνολογίας είναι η δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία διαφέρει από την υπολογιστική δύναμη στην δυνατότητα εκμάθησης και επεξεργασίας των εμπειριών. Με τρομάζει ο άνθρωπος που έζησε κάτω από το χυδαίο κλίμα της ακροδεξιάς θεωρίας των δύο άκρων και με ευκολία χαρακτηρίζει αποστάτη, δοσίλογο, σταγονίδιο και φασίστα οποιονδήποτε δεν συμφωνεί πια μαζί του.
Και μια μικρή σημείωση: Ευθύνη για την ανυπαρξία του διαλόγου, τον διπολισμό και τον διχασμό της κοινωνίας έχουν και οι άνθρωποι που -όπως ο Λαφαζάνης- φωνασκούν μονίμως χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ο κόσμος συνεχίζει να τους θυμάται στο περιστύλιο να δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση ενώ την είχαν μόλις καταψηφίσει.
Αλλά φτάνει, ως εδώ. Αν δεν αρχίσουμε να πετάμε ο ένας στον άλλο επιχειρήματα σε λίγο θα πετάμε πέτρες. Αν δεν κάνουμε διάλογο τώρα σε λίγο θα κάνουμε πόλεμο.
Και δεν είναι και εύκολο… Μετά τον πρώτο καιρό της αυταπάτης τώρα ξέρουμε ότι οι Χρυσαυγήτες δεν είναι απλά παιδιά παραπλανημένα αλλά κανονικοί-κανονικότατοι φασίστες. Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε και τους τυφλούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα τους πείσουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέραν του μίσους… μη μας βγουν και αυτοί στενοκέφαλοι και μετά τρέχουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου