Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Το πόκερ του χρέους-Analyst.gr

analyst

Φημολογείται πως το πραγματικό θέμα των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης των συγκρούσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές μας, είναι η τοποθέτηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, ως εγγύηση έναντι όλων των δανείων της Ελλάδας    

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές οι πιστωτές της Ελλάδας, η Ευρώπη και το ΔΝΤ, έχουν τοποθετήσει στο στόχαστρο τους τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου – τα οποία φαίνεται πως υπολογίζουν τουλάχιστον στα 50 δις € με σημερινές τιμές.
Έχουν την άποψη λοιπόν πως η Ελλάδα είναι πολύ πιο φερέγγυα, από όσο η κυβέρνηση ισχυρίζεται,πιστεύοντας πως η δήμευση της δημόσιας περιουσίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση, στο πόκερ του χρέους που εξελίσσεται - κάτι που όμως θεωρείται πολύ επικίνδυνο, αφού θα ήταν δυνατόν να θορυβήσει τα υπόλοιπα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, μετά την υιοθέτηση των πρώτων καταναγκαστικών μέτρων, την κατάσχεση των χρημάτων των δήμων δηλαδή, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο της χρεοκοπίας, θα υποχρεωθεί ενδεχομένως σε επόμενα – όπου συνήθως ακολουθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τραπεζικές καταθέσεις, αφού προηγουμένως επιβληθούν έλεγχοι στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων (περιορισμός τραπεζικών αναλήψεων κλπ).

Περαιτέρω, κατά τη «δεξαμενή σκέψης» Bruegel, το ελληνικό δημόσιο έχει τριπλασιάσει τα περιουσιακά του στοιχεία από το 1997 έως το τέλος του 2014, τα οποία υπολογίζει στα 86,6 δις € στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014 (πίνακας Ι), από 30 δις € το 1997 - οπότε οι πιστωτές της χώρας θα απαιτήσουν να τα τοποθετήσει ως εγγύηση έναντι των δανείων της, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν χρεοκοπούσε επίσημα.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα
.
Περαιτέρω, το ινστιτούτο θεωρεί πως μπορεί μεν να συμβεί κάποιο ατύχημα, ένα πιστωτικό γεγονός δηλαδή, αλλά μία χώρα με τόσο υψηλά περιουσιακά στοιχεία δεν επιτρέπεται να χρεοκοπήσει – ενώ η κατά κάποιο τρόπο «κατάσχεση» τους είναι το μυστικό που δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του υπουργού οικονομικών με τους δανειστές της χώρας.
Με απλά λόγια, όλες οι ειδήσεις και οι περιρρέουσες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός οικονομικών συγκρούσθηκε με τους συναδέλφους του στη Λετονία, πως πρόκειται να αντικατασταθεί από τον πρωθυπουργό κοκ., αποτελούν προπέτασμα καπνού για να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό αντικείμενο των συζητήσεων – το οποίο είναι η τοποθέτηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ως εγγύηση έναντι των δανείων της. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται πως η Ελλάδα είναι στην 7η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρώπη, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου
.
Συνεχίζοντας, οι θεατρικές συγκρούσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της, θεωρούνται και από τους δύο συμμετέχοντες (Ελλάδα, Τρόικα) απαραίτητες, πολύ σημαντικές, επειδή κανένας δεν θέλει να διαρρεύσει πως επιδιώκεται η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων μίας χώρας από τους δανειστές της – αφού, εφόσον πράγματι συμβαίνει, θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τόσο τον πρωθυπουργό, απέναντι στους Πολίτες, όσο και τις κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, για τις οποίες θα δημιουργούνταν ανάλογες υποψίες.
Βέβαια όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν απλά να σημαίνουν πως γίνονται προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, με τη βοήθεια της διασποράς ψευδών ειδήσεων (πηγή) – κάτι που θα ήταν εντός των πλαισίων της λογικής.
Από την άλλη πλευρά όμως, κανένας δεν αποκλείει να συμβαίνει πραγματικά, αφού η Γερμανία έχει ήδη προετοιμάσει από το 2012 ένα σχέδιο χρεοκοπίας ενός κράτους, κατά τα πρότυπα της χρεοκοπίας των επιχειρήσεων – όπου ένας σύνδικος πτώχευσης αναλαμβάνει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση δραματοποιήσει την κατάσταση, έτσι ώστε να την «πουλήσει» ως τη μοναδική εναλλακτική λύση, η οποία είναι αδύνατον να αποφευχθεί.
Ενδεχομένως δε να προηγηθεί η θεατρική παραίτηση του υπουργού οικονομικών, ο οποίος δήθεν δεν θα συμφωνούσε με ένα τέτοιο έγκλημα – ενώ φυσικά θα ήθελε να αποφύγει τη «δημόσια κατακραυγή».
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μοιάζει σίγουρο είναι το ότι, μία επόμενη δανειοδότηση της Ελλάδας από την Τρόικα, κατά 30 έως 50 δις €, δεν θα συνοδεύεται μόνο από ένα πολύ πιο αυστηρό μνημόνιο και από καταναγκαστικά μέτρα αλλά, επίσης, από την τοποθέτηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας ως εγγύηση – ένα ενδεχόμενο που θα την μετέτρεπε σε αποικία χρέους στο διηνεκές.
.
ΥΓ: Ευχόμαστε και ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να είναι απλές φήμες, αν και προέρχονται από σοβαρές πηγές – ή, έστω, να είναι μόνο προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, λόγω του μη συμβιβασμού της με τους δανειστές.  
Εν τούτοις, επειδή η ημερομηνία της πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της χώρας πλησιάζει (εντός του 2015 λήγουν τα 6,7 δις € της ΕΚΤ, καθώς επίσης τα 9,8 δις € του ΔΝΤ, συν τις ανακυκλώσεις των εντόκων γραμματίων κοκ.  – πηγή), ενώ η κυβέρνηση θα εκβιασθεί με τα υπόλοιπα 7,2 δις € που της οφείλονται, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας – ενώ ο μοναδικός ουσιαστικά τρόπος για να προστατευθεί η Ελλάδα από τους δανειστές της (κατασχέσεις, εγγυήσεις δανείων κλπ.), είναι η επώδυνη χρεοκοπία της εντός της Ευρωζώνης (ανάλυση).
Δυστυχώς, οι προσπάθειες εύρεσης δανειστών εκτός της Τρόικας, όπως από το Ιράν, από τη Ρωσία και από την Κίνα, λειτούργησαν αρνητικά για τους παραδοσιακούς «συμμάχους» της χώρας – η οποία είναι πολύ πιθανόν να υποχρεωθεί σε πολύ μεγαλύτερους συμβιβασμούς, λόγω αυτών ακριβώς των ενεργειών της άπειρης κυβέρνησης της.
Σε κάθε περίπτωση, χωρίς μία μεγάλη διαγραφή χρέους, μία ριζική λύση δηλαδή με εναλλακτική δυνατότητα τη χρεοκοπία (ανάλυση), δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον – ενώ, εάν ο πρωθυπουργός κάνει το λάθος να περιμένει τη στήριξη της Γερμανίας, όπως τουλάχιστον συμπεραίνεται από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με την καγκελάριο, η οποία τεκμηριώνει την αγωνία και τον πανικό του, τότε η Ελλάδα θα βιώσει πολύ οδυνηρές καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου