Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Πετρέλαιο, ομόλογα και νομίσματα-Analyst.gr

analyst

Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι κρίσιμη, λόγω του κεντρικά κατευθυνόμενου, διαστρεβλωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος «σοβιετικού τύπου» που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες, το οποίο οδηγεί σε κραχ
Η ανακωχή στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται πως είναι απατηλή, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, Ρώσοι και Αμερικανοί προετοιμάζονται για μία κλιμάκωση των μεταξύ τους συγκρούσεων - με τις Η.Π.Α. να θέλουν να διατηρήσουν τις αναταραχές στην περιοχή, αφενός μεν για να υποχρεώσουν την Ευρώπη να υπογράψει τη συνθήκη ΤΤΙΡ (άρθρο), αφετέρου λόγω του ενεργειακού τους πολέμου με τη Ρωσία, η οποία σχεδιάζει από το 2019 να μην μεταφέρει καθόλου φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.
Στο θέμα της ενέργειας, τα χρηματιστηριακά δεδομένα δείχνουν πως την Πέμπτη, πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) τοποθετήθηκαν μαζικά στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου - κλείνοντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures, Options), ύψους 265 εκ. βαρελιών.
Τα «στοιχήματα» στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 9% την προηγούμενη εβδομάδα, στα επίπεδα του προηγουμένου Αυγούστου, όπου η τιμή ανερχόταν στα 102 περίπου δολάρια (Brent) – ενώ οι αντίστοιχες τοποθετήσεις στην κάθοδο (short) μειώνονται συνεχώς.

Η αιτία αυτών των στοιχημάτων είναι η απόφαση των αμερικανικών εταιρειών παραγωγής σχιστολιθικής ενέργειας, να διατηρήσουν σε λειτουργία μόνο τις πιο παραγωγικές μονάδες τους – 734 σήμερα, έναντι 1.609 τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της ΕΙΑ, η εξόρυξη φυσικού αερίου στις Η.Π.Α. υποχωρεί για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια - ενώ οι νέες άδειες εξόρυξης μειώνονται επίσης δραστικά.
Μία επόμενη αιτία είναι η σύγκρουση στην Υεμένη, η οποία λειτουργεί αυξητικά στην τιμή του πετρελαίου – που από 49,66 $ στις αρχές Ιανουαρίου (γράφημα), έφτασε στα 65 $ (από 47,73 $ το WTI, στα 56,76 $). Η τρίτη αιτία είναι η απόφαση των Η.Π.Α. να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, έτσι ώστε να αυξηθεί η τιμή του, για να μην καταρρεύσουν οι εταιρείες σχιστολιθικού αερίου και μαζί τους πολλές τράπεζες  – παρά το ότι η Σαουδική Αραβία θα ωφεληθεί, κερδίζοντας μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.
Η ενδεχόμενη άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα λειτουργούσε θετικά για τις τιμές των «ενεργειακών νομισμάτων» (ρούβλι, κορώνα Νορβηγίας, αυστραλιανό δολάριο, δολάριο Καναδά κλπ.), ενώ θα άμβλυνε τα προβλήματα των χωρών που παράγουν πετρέλαιο (ΡωσίαΒενεζουέλα) – αν και από την άλλη πλευρά θα υποδαύλιζε τον λανθάνοντα πληθωρισμό στις Η.Π.Α. και αλλού (ανάλυση). Θα λειτουργούσε όμως αρνητικά για τις εταιρείες που καταναλώνουν πολλά καύσιμα, όπως οι αεροπορικές – ενώ θα αυξανόταν παράλληλα η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή (στα 2,53).
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - πετρέλαιο
.Περαιτέρω, αναμένεται σταδιακή πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου (οπότε αύξηση της τιμής του χρυσού, ακόμη μεγαλύτερη του ασημιού*), πριν ακόμη προκληθούν μαζικές αθετήσεις πληρωμών και χρεοκοπίες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν δανεισθεί τεράστια ποσά σε δολάρια (ανάλυση) – ενώ θα ήταν εύλογη η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ, έτσι ώστε να «καλυφθεί» η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, εάν δεν υπήρχε το θέμα της Ελλάδας.
Στην προκειμένη περίπτωση, η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στη Λετονία, ήταν καταστροφική για τη χώρα μας – αφού τα διετή ομόλογα εκτοξεύθηκαν κατά 72 ολόκληρες μονάδες βάσης στο 25,58%, με τον Έλληνα υπουργό να εισπράττει τα πυρά όλων των συναδέλφων του. Δημιούργησε όμως προβλήματα και στις άλλες χώρες του νότου, στις οποίες αυξήθηκαν επίσης τα επιτόκια, παρά τις αγορές ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ (ανάλυση) – τα δεκαετή της Ιταλίας κατά τρεις μονάδες στο 1,43% και της Ισπανίας κατά δύο μονάδες στο 1,34%.
Αυτό σημαίνει πως τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε πολύ σοβαρά επακόλουθα για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης – ενώ πρόσφατα τόσο η Fed, όσο και η J.P. Morgan, προειδοποίησαν για ένα «στιγμιαίο κραχ» (Flash-Crash) στις αγορές ομολόγων, για μία κατάρρευση τους δηλαδή εντός λίγων λεπτών.
Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες, οι οποίες παραδοσιακά έχουν μεγάλες ποσότητες ομολόγων – οπότε πολλοί κερδοσκόποι τοποθετούνται στη μείωση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων (αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών), καθώς επίσης στην πτώση των τιμών των μετοχών των τραπεζών, ιδίως αυτών του Νότου.
Συνεχίζοντας, αυτό που επίσης αναμένεται είναι η επέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, έτσι ώστε να μειωθεί η ισοτιμία του φράγκου προς το ευρώ, με κατεύθυνση το 1,10 από 1,037 σήμερα – επειδή σχεδόν τα δύο τρίτα των βιομηχανιών της χώρας ερευνούν τις δυνατότητες εγκατάστασης τους στο εξωτερικό, λόγω της μείωσης του τζίρου και των κερδών τους, από την άνοδο της τιμής του νομίσματος.
Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο (44%) στις βιομηχανικές επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 εκ. φράγκων – ενώ παράλληλα σχεδιάζουν τη μείωση του προσωπικού τους, για να ανταπεξέλθουν με τα προβλήματα που τους δημιουργεί το νόμισμα (συνολική μείωση των κερδών τους κατά 18 δις φράγκα ετησίως, σύμφωνα με τραπεζικές μελέτες).
Υπενθυμίζουμε εδώ πως η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), έχασε μέσα σε ένα μήνα, από το Δεκέμβρη του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, το ποσόν των 50 δις φράγκων, λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ – με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια της να έχουν μειωθεί πλέον στα 34 δις φράγκα, από 86 δις προηγουμένως(η κεφαλαιακή της επάρκεια είναι πλέον χαμηλότερη από αυτήν των τραπεζών – μόλις 7%).
Ολοκληρώνοντας, η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι κρίσιμη, λόγω του κεντρικά κατευθυνόμενου, διαστρεβλωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος «σοβιετικού τύπου» που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες – το οποίο οδηγεί νομοτελειακά σε κραχ.
.* Σημείωση: Οι αμερικανικές μετοχές, ως εναλλακτική τοποθέτηση απέναντι στο χρυσό και στο ασήμι, είναι πολύ ακριβές – αφού, σε σχέση με το ΑΕΠ των Η.Π.Α., έχουν φτάσει ήδη στο 130%, με ιστορικό ρεκόρ το 154%.
Από την άλλη πλευρά, τα βασικά επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά, ο χρυσός ευρίσκεται σε μία φάση διόρθωσης που έχει διαρκέσει ήδη πάρα πολύ, ενώ αποτελεί την κυριότερη προστασία των χρημάτων απέναντι στον πληθωρισμό – ο οποίος κάποια στιγμή θα εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων χρημάτων που έχουν τεθεί στην κυκλοφορία από τις κεντρικές τράπεζες.
Επομένως, η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί, ενώ, πάντοτε ακολουθείται από μία ανάλογη άνοδο της τιμής του ασημιού. Με δεδομένη όμως τη σχέση της τιμής του ασημιού προς το χρυσό στο 76 περίπου σήμερα (ο χρυσός είναι 76 φορές ακριβότερος), από 40 πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, είναι εύλογο πως η τιμή του ασημιού θα αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό - αφού θα έπρεπε να διαπραγματεύεται στα 30 περίπου δολάρια, όταν ο χρυσός θα κόστιζε 1.200 $ (15,72 $ σήμερα, έναντι 1.179 $ του χρυσού). Βέβαια, επειδή το πολυετές χαμηλό του ασημιού είναι στα 15,36 $, η τοποθέτηση κάτω από αυτήν την τιμή θα ήταν ιδανικότερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου