Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλή για την δημοκρατία

Νέα Πολτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*

Αναμφίβολα, και παρά το γεγονός ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά «δεν πρόλαβε» να τακτοποιήσει εγκαίρως τις διαδικασίες για να ψηφίσουν οι δεκαοκτάρηδες, ο λαός μίλησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε όχι για το 36,34%, που είναι μακρυά από τα ποσοστά των πρώην κυρίαρχων κομμάτων της Μεταπολίτευσης, το 47% του Α.Παπανδρέου το 1981 ή ακόμη περισσότερο το 54% του Κ.Καραμανλή το 1974. Αλλά γιατί ένα μικρό ολιγάριθμο κόμμα, που εκινείτο παραδοσιακά στο όριο εισόδου στην Βουλή, αξιοποίησε την συγκυρία και με τους κατάλληλους χειρισμούς έγινε πρώτη πολιτική δύναμη. Αναμφισβήτητα αυτό είναι συγκριτικά δυσκολότερο από τις εκλογικές νίκες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την εποχή της βασιλείας τους.
Απευθυνόμενους σε όσους ήταν σφοδροί πολέμιοι του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να τους τονίσω το εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Αριστερά στην εξουσία, κάτι απαραίτητο ώστε να μετεξελιχθεί ο πολιτικός αυτός χώρος από κίνημα διαμαρτυρίας και ουτοπίας σε δύναμη πραγματισμού και ευθύνης. Να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις του μέσα στο καμίνι της διακυβέρνησης. Να αποδείξει ότι διαθέτει ικανά και τίμια στελέχη, που δεν θα υποκύψουν στις σειρήνες της διαπλοκής και θα ασκήσουν την εξουσία με ικανότητα, ευφυία  και αποτελεσματικότητα. Και να αναλάβει τις ευθύνες του. 


Η δημοκρατική ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, και στην οριστική επούλωση των τραυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου. Αυτό θα είχε συμβεί αν το ΕΑΜ είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 1946 και η πολιτική ζωή στην Ελλάδα είχε ομαλοποιηθεί. Άλλη θα ήταν τότε η εξέλιξη. Το αποτέλεσμα αντιθέτως ήταν η αλληλοσφαγή και ένα τεράστιο χάσμα στην ελληνική κοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών του Εμφυλίου, που κυριάρχησε επί δεκαετίες.

Αυτό που δεν έγινε το 1946, ας γίνει τουλάχιστον τώρα με καθυστέρηση επτά δεκαετιών. Και το τμήμα της Αριστεράς που απέβαλε την πρόθεση επαναστατικής κατάληψης της εξουσίας και υιοθέτησε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και την ευρωπαϊκή ιδέα, δηλαδή ο χώρος από τον οποίον προήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει το δικαίωμα να κυβερνήσει και αυτό, εφ’ όσον έτσι αποφάσισε ο κυρίαρχος λαός. Αυτό είναι αναμφίβολα καλό για την δημοκρατία και την γενική συναίνεση γύρω από τους θεσμούς της.

Εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει, θα είναι καλό για την χώρα. Εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα διδαχθεί από την αποτυχία του και θα μεταλλαχθεί, υιοθετώντας πιο πραγματιστικές και υπεύθυνες θέσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, το κέρδος θα είναι η πλήρης και οριστική ενσωμάτωση της Αριστεράς στην διαδικασία εναλλαγής της εξουσίας, όπως έχει γίνει εδώ και δεκαετίες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα υπόκειται στην κριτική όχι πλέον των εξαγγελιών του αλλά των πράξεών του. Κριτική που θα πρέπει ασφαλώς να ασκήσουμε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα.
*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου