Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Νταβός Εναντίον …Αποπληθωρισμού

analitis


Όσο σημαντικοί κι αν είναι οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ των ελβετικών Άλπεων, η πραγματική …δράση λαμβάνει χώρα αλλού. Για παράδειγμα στη Φραγκφούρτη, όπου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη τις αποφάσεις του για το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» που προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων από τις χώρες τις ευρωζώνης με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.
Είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο; «Είναι», υποστηρίζει ο Άντονι Σκαραμούτσι, ιδρυτής και συμπροεδρεύων της επενδυτικής εταιρίας SkyBridge Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας κατά του αποπληθωρισμού» λέει ο Σκαραμούτσι. «Αποπληθωρισμός σημαίνει καταστροφή. Είναι κάτι σαν τον… Νταρθ Βέιντερ, που μάχεται με το φωτόσπαθό του τη διεθνή οικονομία…» τονίζει ο αμερικανός επιχειρηματίας στην Deutsche Welle.
Ρωσική αίσθηση του χιούμορ

«Όλα αυτά είναι υπερβολές» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ. Επισημαίνει ωστόσο και εκείνος ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αισθάνονται αδυναμία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. «Νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες αισθάνονται κάποια έκπληξη για το γεγονός ότι είναι τόσο δύσκολο να πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις. Και για να λέμε την αλήθεια οι αγορές αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα…»
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς αν μη τι άλλο επιδεικνύει αίσθηση του χιούμορ: «Αν θέλετε να μάθετε πως ανεβαίνει ο πληθωρισμός, ελάτε στη Ρωσία, εμείς ξέρουμε…» δηλώνει στο Νταβός, προκαλώντας γέλωτες στους θαμώνες του Νταβός. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι καθημερινότητα στη Ρωσία δεν προκαλεί γέλωτες. Οι κυρώσεις της Δύσης για το ζήτημα της Ουκρανίας και η συνεχής υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου προκαλούν προβλήματα στη ρωσική οικονομία. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε διψήφιες τιμές, όπως και τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που προφανώς δυσχεραίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι και αυτός ένας από τους νέους κινδύνους για τη διεθνή οικονομία, τονίζει ο επικεφαλής του Δ.Σ. της μεξικανικής τράπεζας Banorte Γκιγιέρμο Ορτίζ. «Πτώση στην τιμή του πετρελαίου, διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ κεντρικών τραπεζών, γεωπολιτικοί κίνδυνοι, σενάρια αποπληθωρισμού, το ένα ρίσκο ακολουθεί το άλλο με αποτέλεσμα μία γενικότερη αίσθηση αβεβαιότητας και μεταβλητότητας…» επισημαίνει ο Ορτίζ.
Εποχή κρατικών παρεμβάσεων
Πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Ντβορκόβιτς ή ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποστηρίζουν, μιλώντας στο Νταβός, ότι εναπόκειται στην πολιτική να αποκαταστήσει την αίσθηση σταθερότητας. Αντιθέτως, άνθρωποι της αγοράς όπως ο Άντονι Σκαραμούτσι εκφράζουν εντελώς διαφορετική άποψη: «Αν κάποιος σε πενήντα χρόνια από τώρα, γράψει την οικονομική ιστορία της εποχής μας, αυτό που θα συγκρατήσει είναι ότι σήμερα διανύουμε την εποχή της κρατικής παρέμβασης και επιρροής και ότι κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα μέσα που διαθέτει» λέει ο αμερικανός αναλυτής. «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την στρατιωτική ισχύ, η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί το πετρέλαιο, η Κίνα και η Ρωσία έχουν τα δικά τους. Ως επενδυτής πρέπει να υπολογίζεις ότι κάθε κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει στην αγορά, ενισχύοντας τη μεταβλητότητα…»
Andreas Becker / Γιάννης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου