Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

"Φυτά, Γλάστρες και ανθόκηποι της οικονομίας"

the Crypt of Banking News

από τη Νούλα Χρυσοχοϊδου

Όπως όλα τα φυτά ανήκουν στην πρωτογενή παραγωγή έτσι οι "καλλιεργημένοι" κάκτοι της οικονομίας  μας μιλάνε για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο στόχος τους είναι το 3% του ΑΕΠ όπως παρουσιαστηκε απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

¨Οταν ένα φυτό ήδη γνωρίζει ότι χρειάζεται νερό για να μπορεί να ανθίσει ή τουλάχιστον να αναπτυχθεί... Σύμφωνα με τον νέο Προϋπολογισμό το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί το 2015 από το 1,8% του ΑΕΠ στο 3%. Για το έλλειμμα ούτε λόγος, αν και εκτιμάται απο το εσωτερικό της Κυβέρνησης ότι θα περιορισθεί. Για την ιστορία δη την οικονομική θα αναφέρουμε ότι το 2014 το έλλειμμα του ΑΕΠ βρισκόταν στο 1,3% και το 2015 "δια μαγείας" ή οικονομικής ανοησίας θα μειωθεί στο 0,2%.

Ναι καλά διαβάσατε...!!!!Μείωση της τάξεως του 1,1%!!! Πώς;;; Αυτό διερωτόμαστε κι εμείς οι υπόλοιποι οικονομολόγοι. Φυσικά η παραδοχή του Υπουργού σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν ότι ενώ αρχικά το έλλειμμα είχε προβλεφθεί για το 2014 στο 0,8% τελικά προέκυψε να μην ποτίσουμε τα φυτά μας και να ανεβεί στο 1,3%. Παρόλα αυτά φυσικά ως συνήγορος του διαβόλου περιμένουμε να δούμε τους "ανθόκηπους" των Οικονομικών να ανθίσουν και να δούμε τα περιβόητα μπουμπούκια του.

Το χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 171% του ΑΕΠ δηλαδή στα 317 δις ευρώ, με ανάπτυξη στο 2,9%, με δημόσιες επενδύσεις στα 6,4 δις ευρώ και ανεργία στο 22,6%.  Η αύξηση αυτή έχει προβλεφθεί, (σαν μια κακή μέντιουμ), ότι θα προέλθει απο την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις δημόσιες επενδύσεις αλλά και τις εξαγωγές, άκουσον άκουσον όταν κ.κ. των Οικονομικών ο Ιδιωτικός κλάδος έχει ήδη μαραθεί. Πώς θα ποτίσεις ένα φυτό, μια γλάστρα ή έναν ανθόκηπο μαραμένο και περιμένεις να ανθίσει και να αναπτυχθεί;

Η ΕΚΤ(Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ή ΕΤΕ(Ευρωπαίκή Τράπεζα Επενδύσεων) και  το ΕΕΤ(Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο) σχεδιάζουν να απορροφήσουν πόρους μέσω ΕΣΠΑ. Αρκεί να συνεχίσουμε να αποπληρώνουμε τις ληξιπρόθεσμε οφειλές ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μας και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μέσα στην Ελληνική κοινωνία.

Και μένοντας απλά στους αριθμούς ώς Τεχνοκράτες(γιατί ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε κριτική), λέμε ότι ο πληθωρισμός εκτιμάται  από το -1% που βρισκόταν το 2014 να φτάσει στο 0,3% το 2015 και το δημοσιονομικό έλλειμα;;;Άλλο φυτό κι αυτό....Στην τριετία 2013-2015 θα διαμορφωθεί ως εξής: 2013 1,9%, 2014 0,8% και αναμένουμε το 2015 να φτάσει στο 0,2%.

Αυτα τα λίγα είχα να σας πω, αγαπητά φυτά, γλάστρες και ανθόκηποι της οικονομίας.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου