Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ifo: Η γερμανική οικονομία εξασθενεί

Προεδρική Δημοκρατία


«Η γερμανική οικονομία εξασθενεί», σχολίασε ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Μετά τη μείωση του ΑΕΠ που κατεγράφη στη Γερμανία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, μειώνονται και οι πιθανότητες για ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. «Αναμένουμε για το τρίτο τρίμηνο του 2014 μηδενική ανάπτυξη», επεσήμανε ο Κλάους Βολράμπε, στέλεχος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου, προσθέτοντας ότι το Ifo θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προγνώσεις του για το τρέχον έτος, από 2% σε 1,5%.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει
το ινστιτούτο του Μονάχου, μειώθηκε στις 106,3 από τις 108 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 και αντανακλά τη μεγαλύτερη περίοδο διαδοχικών μειώσεων του δείκτη από το αποκορύφωμα της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2012.

Η αναπτυξιακή τράπεζα KfW προέβη σήμερα σε αναθεώρηση της πρόγνωσής της για την ανάπτυξη φέτος από το 2% στο 1,6% και για το 2015 από το 1,6% στο 1,5%. Οι οικονομολόγοι της KfW επικαλούνται την «μη ικανοποιητική εξέλιξη στην οικονομία της Ευρώπης και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και την Εγγύς Ανατολή».

Το Ifo, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια ύφεση», εκτιμά.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει κανέναν λόγο να αναθεωρήσει τη δική της πρόγνωση για την ανάπτυξη το 2014 και επιμένει ακόμη στο 1,8%. «Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι καλός», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην Ισπανία, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Την γερμανική οικονομία έχει επηρρεάσει σημαντικά η ουκρανική κρίση και η κόντρα της Δύσης με την Ρωσία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 15,5%. Πρόκειται για απώλειες της τάξεως των τριών δισ. ευρώ. Αντίθετα, σημειώθηκε αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

«Η γερμανική οικονομία παραμένει ευάλωτη στις εξωτερικές επιρροές», επισημαίνει ο Χόλγκερ Ζάντε, οικονομολόγος της τράπεζας Bank Nordea στην DW και προσθέτει: «Ειδικότερα η βιομηχανία επιβαρύνεται πολύ από τα προβλήματα της ευρωζώνης και από τις γεωπολιτικές εντάσεις. «Νομίζω ότι τώρα θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε το καλό οικονομικό κλίμα», εκτιμά ο Αλεξάντερ Κρούγκερ από την τράπεζα Bankhaus Lampe.

Επίσης, σύμφωνα με την DW, η φτώχεια στην Γερμανία γίνεται όλο και πιο εμφανής. Το χάσμα διακρίνεται ανάμεσα στις πόλης της πρώην δυτικής Γερμανίας με αυτές της πρώην ανατολικής. Στην Γερμανία θεωρείται κάποιος φτωχός εάν διαθέτει λιγότερα από 870 ευρώ τον μήνα. Παρόλα αυτά οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι διαφορές μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Γερμανίας δεν είναι τόσο έντονες εάν ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη στις διάφορες περιοχές. Σύμφωνα με τον Μίχαελ Χούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Γερμανική Οικονομία, μπορεί στην ανατολική Γερμανία οι μισθοί να είναι μικρότεροι, όμως η αγοραστική δύναμη είναι μεγαλύτερη καθώς οι τιμές δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές για παράδειγμα του Μονάχου. 

Όπως γράφει το γερμανικό δίκτυο ενημέρωσης, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην ΕΚΤ και το ενδεχόμενο το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης να εφαρμόσει γενναία μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Η ΕΚΤ σχεδιάζει, με την αγορά αξιογράφων, να διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία προκειμένου να ενισχύει την ανάκαμψη.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου