Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Μια άποψη για το Ισραήλ

Νέα Κρήτη


«Σε 10 χρόνια από τώρα το Ισραήλ θα πάψει να υπάρχει». Δεν είναι απειλή της Τεχεράνης ούτε προσδοκία των Αράβων.


Είναι κατηγορηματική δήλωση του εβραϊκής καταγωγής, βετεράνου της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ, που έγινε το 2012 και αναφέρεται σε απόρρητη κοινή έκθεση 82 σελίδων, της CIA και των άλλων 15 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με τίτλο "Preparing for a Post-Israel Middle East".

Από τη Σίσσυ Αρβανιτίδου για το insideoutborders.com

Δεν πρόκειται για κάποια δυσοίωνη προφητεία ούτε για ευχή ορκισμένων εχθρών του ισραηλινού κράτους.

Είναι μια στεγνή και γεμάτη βεβαιότητα δήλωση του «γερόλυκου» της πολιτικής και της διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, που είχε δημοσιευτεί το 2012 σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ τώρα προβάλλει ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς είναι σε εξέλιξη άλλη μια εθνοκάθαρση των Παλαιστίνιων από το στρατοκρατικό Ισραήλ.

Η δήλωση εκείνη σχολιάστηκε τότε, είτε επικριτικά από Ρεπουμπλικανούς, που κατηγορούσαν τον Ομπάμα για ψυχρή πολιτική απέναντι στο Ισραήλ, είτε από εντυπωσιασμένους Άραβες αναλυτές.

«Η δήλωση Κίσινγκερ είναι απρόσωπη, ψυχρή και χωρίς επιφυλάξεις. Δεν λέει ότι το Ισραήλ κινδυνεύει και θα μπορούσε να σωθεί, αν εμείς (η Αμερική) του δίναμε απλά επιπλέον τρισεκατομμύρια δολάρια και συντρίβαμε στρατιωτικά κάποιους εχθρούς του.
Ο Κίσινγκερ δεν προσφέρει διέξοδο, δηλώνει απλώς ένα γεγονός: το 2022 το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πια», έγραψε σε άρθρο του ο πολιτικός αρθρογράφος Κέβιν Μπάρετ (Kevin Barrett).

Ο Μπάρετ αναφέρεται στη μελέτη που ανατέθηκε από την Intelligence Community (IC), η οποία αποτελείται από τις 16 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με τίτλο «Προετοιμασία για μια Μέση Ανατολή μετά το Ισραήλ», και τόνισε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης επιβεβαιώνει την κατηγορηματική δήλωση του Κίσινγκερ.

Σύμφωνα με την έκθεση των 16 υπηρεσιών -που απορροφούν συνολικά κρατικό προϋπολογισμό 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων- «το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει το επερχόμενο φιλοπαλαιστινιακό τσουνάμι που θα έρθει από την Αραβική Άνοιξη, την Ισλαμική Αφύπνιση και την άνοδο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών συμφωνούν ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει πλέον τους στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους για να συνεχίσει την ενίσχυση του Ισραήλ ενάντια στη βούληση των περισσότερων του ενός δισεκατομμυρίου γειτόνων του».

Οι υπηρεσίες προτείνουν ότι «η χώρα πρέπει να ακολουθήσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα και να τραβήξει το καλώδιο υποστήριξης του Ισραήλ» ανέφερε ο Μπάρετ. 

Έχοντας υπόψη ότι ο εβραϊκής καταγωγής Κίσινγκερ θεωρείται ανέκαθεν ένθερμος φίλος του Ισραήλ και ότι η πλειονότητα των Αμερικανών αξιωματούχων, όπως και των μυστικών υπηρεσιών, επηρεάζονται καθοριστικά από φιλοϊσραηλινά και εβραϊκά λόμπι, οι παραπάνω επισημάνσεις και συμπεράσματα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο Μπάρετ υποστηρίζει ότι ο παρατηρούμενος «εφησυχασμός» των Αμερικανών αξιωματούχων για την τύχη του Ισραήλ μπορεί να αποδοθεί στους εξής λόγους: 

• Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί της νέας γενιάς και πολιτικοί ακτιβιστές δείχνουν πως έχουν βαρεθεί την ισραηλινή αδιαλλαξία και το φανατισμό. 

• Επίσης πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται αυξανόμενη αγανάκτηση για τη δεσποτική κυριαρχία του φιλοϊσραηλινού λόμπι στο δημόσιο λόγο.

• Ούτε η αμερικανική εβραϊκή κοινότητα είναι πλέον ενωμένη όσον αφορά στην υποστήριξη του Ισραήλ. 

• Εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στην κοινή γνώμη η άποψη ότι το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη με ψευδή στοιχεία και κατηγορίες.

«Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ αναμένεται να θυσιάσουν χιλιάδες ζωές σε πολέμους χάριν του Ισραήλ, πολέμους που καταστρέφουν, αντί να ενισχύουν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Φαίνεται πως για τους Αμερικανούς σχεδιαστές, που χαράσσουν την πολιτική της χώρας, γίνεται όλο και πιο εύκολο, ακολουθώντας τη σκέψη του Κίσινγκερ και των 16 μυστικών υπηρεσιών, να αναγνωρίσουν το προφανές: ότι το Ισραήλ έχει φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής του», καταλήγει ο Μπάρετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου