Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Στο μηντιακό μας ναρκοπέδιο


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Θα είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα εκείνη όπου θα καταγραφούν εξελίξεις, οι οποίες θα προδιαγράψουν το αύριο του μηντιακού τοπίου στην Ελλάδα. Η πρώτη: στις 31 Μαΐου, το μεσημέρι, θα πληροφορηθούμε πού κατέληξε η διαδικασία (μέσω ειδικής διαχείρισης/Grant Thorton, υπό την επιμέλεια της Δικαιοσύνης μην ξεχνούμε) πλειοδοσίας για την απόκτηση του ΔΟΛ, όλων των τίτλων σε "μπουκέτο" - ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, ΒημαFM, in.gr, αλλά και Ταχυδρόμος, Οικονομικός Ταχυδρόμος από το παρελθόν, συν η 22% συμμετοχή στο MEGA, συν οι συμμετοχές σε Ίριδα (εκτυπώσεις) και Αργος (διανομή Τύπου-και-όχι-μόνον) - "απαλλαγμένο από χρέη και λοιπές υποχρεώσεις". Η δεύτερη: μετά την απόκτηση από την Dimera του Ιβάν Σαββίδη (με χειριστή Αρτουρ Νταβιντιάν) του σχεδόν 20% του MEGA από χειρών Φώτη Μπόμπολα (και όχι Πήγασου), θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το συνολικό ντηλ περί το MEGA. Είναι εκ των πραγμάτων φανερό ότι πρόκειται για συνολική ρύθμιση-πακέτο στην οποία προσέρχονται οι τράπεζες - στην πορεία έπαιξε και εδώ ρόλο η Grant Thorton με την κατάρτιση business plan - και όπου η πλευρά Σαββίδη φέρεται (αυτή η λέξη έχει πολλή πέραση στην συνολική συζήτηση περί media στην Ελλάδα του 2017) να εξετάζει συνεργασία με άλλους εκ των μετόχων της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (θυμίζουμε: 22% στον ΔΟΛ, 12,15% υπολοιπόμενα στον ΠΗΓΑΣΟ, άνω του 20% σε αστερισμό εταιρειών και μέσω τραπεζών σε Όμιλο Βαρδινογιάννη), που αναφέρεται να φθάνει μέχρι και σε εξέταση j.-v. με την πλευρά Βαρδινογιάννη, που να περιλάβει και τον έλεγχο του STAR.
Μολονότι η στόχευση αυτού του σημειώματος δεν είναι η οικονομική πλευρά των χειρισμών, να έχουμε καταγράψει ότι το περίπου 20% του MEGA εκ χειρών Φ. Μπόμπολα τιμολογήθηκε στα 5 εκατομμύρια. Ότι στην (κλειστή εξ ορισμού) διαδικασία για τον ΔΟΛ - όπου, σημειωτέον, ενώ αναμενόταν "πλήθος ενδιαφερομένων" ήδη διακινείται η μαγκωμένη εκτίμηση ότι στις 31 Μαΐου "θα έχουμε ή πολλούς ή κανέναν", με προηγηθείσες διαψεύσεις ενδιαφέροντος όπως Σπύρου Θεοδωρόπουλο αλλά και Μιχάλη Σάλλα - κυκλοφορούσαν "πληροφορίες" για προσφορές με τάξη μεγέθους τα 20 εκατ. ευρώ. Ότι στην αληστου μνήμης δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες του Σεπτεμβρίου 2016 τα ποσά που προσφέρθηκαν πήγαν από 43,6 εκατ. (ΣΚΑΙ) μέχρι τα 73,9 εκατ. (Alter Ego/Μαρινάκης) με ALPHA και Dimera/Σαββίδη "εκτός" με 61 και 61,5 εκατομμύρια αντίστοιχα. Ότι, όσα ποσά ακούγονται cash on the nail δεν πρέπει να λησμονείται ότι "κουβαλούν" τον δανεισμό MEGA (όχι του ΔΟΛ, λόγω ειδικής εκκαθάρισης), δηλαδή το ό,τι συμφωνηθεί με τις τράπεζες ως συνολική συμφωνία. [Για τους φίλους της μνήμης, να θυμηθούμε ότι κάποια στιγμή - στην κορύφωση της χρηματιστηριακής παράκρουσης - ο ΔΟΛ ήταν η δεύτερη ή τρίτη εταιρεία στο ΧΑΑ, με χρηματιστηριακή αξία μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ - από δραχμική αναγωγή].

Όσο θα προχωρούν αυτά, τόσο θα κρίνεται και η μοίρα των δημοσιογράφων. Του βασικού "έμψυχου υλικού" του μηντιακού τοπίου. Ο Ιβάν Σαββίδης σκόραρε σ' ένα σημαντικό ανθρώπινο ταμπλώ όταν - κηρύσσων ότι "πρέπει να αποτρέψουμε την απώλεια του MEGA" ανήγαγε σε "κύριο καθήκον την αποπληρωμή των εργαζομένων, οι οποίοι έσωσαν το κανάλι". Εκείνο όμως που θα κριθεί - σε MEGA και σε ΔΟΛ - είναι ασφαλώς αυτή η διάσταση του δημοσιογράφου/εργαζόμενου, αλλά και η άλλη: εκείνη του δημοσιογράφου/φορέα γνώμης. Πάλιν ο Σαββίδης έκανε μιαν αναμενόμενη (;) τοποθέτηση: "Το MEGA να γίνει ο κύριος φορέας των αμερόληπτων ειδήσεων, με την ηθική και την αλήθεια στην πρώτη θέση στην ημερήσια διάταξη". Όμως, και οι μηντιακοί φορείς - ΔΟΛ και MEGA, που αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην κόψη - και κυρίως οι άνθρωποί τους βρίσκονται πολυτραυματίες από την μαχητική στράτευση σε θέσεις όπου το "αμερόληπτο" ακούγεται ως πικρό ανέκδοτοαλλά και τις ζαλιστικές μετατοπίσεις από την μια θέση στην άλλη (αυτό, στον ΔΟΛ κυρίως).
Όσοι προσέρχονται από τον επιχειρηματικό χώρο σε εκείνο των media, να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για ναρκοπέδιο. Όσοι λειτουργούν σ' αυτό, ως δημοσιογράφοι κυρίως, καλή τους τύχη!

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου