Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Tα πλεονεκτήματα της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας για τις Νέες Επιχειρήσεις



Του Μάνου Τεχνίτη
Δικηγόρου, LL.M. Νομικού συνεργάτη της Dingo Marketing Team legal@dingo.gr

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) ως νέα εταιρική μορφή εισήχθη στο ελληνικό δίκαιο με το νόμο 4072/2012 και είναι η αντίστοιχη των αγγλοσαξονικών εταιρειών “Ltd”. 

Παρόλο που έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε, πολύ λίγοι είναι ακόμα αυτοί που γνωρίζουν για την ύπαρξη της και πολύ λιγότεροι αυτοί που έχουν έστω και κάποια αμυδρή εικόνα για τα πλεονεκτήματα που έχει σαν εταιρική μορφή.

Αιτίες της χαμηλής δημοτικότητάς της μπορεί να είναι αφενός μεν το μειωμένο ενδιαφέρον από Έλληνες νομικούς και λογιστές της πράξης για τη μελέτη νέων εταιρικών μορφών και αφετέρου η νοοτροπία του Έλληνα επιχειρηματία, κατά την οποία οι κεφαλαιουχικές εταιρίες (ΕΠΕ, ΑΕ) ήταν μέχρι τώρα συνώνυμο υψηλών εξόδων και λειτουργικής δυσκινησίας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες να μη γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η νέα αυτή εταιρική μορφή. Κατ’ αρχάς, να ξεκινήσουμε από τον ίδιο το νομοθέτη ο οποίος - έστω και αργά - αντιλήφθηκε ότι πλέον οι εταιρικές μορφές των συνηθισμένων κεφαλαιουχικών εταιριών ΕΠΕ και ΑΕ πολύ λίγα έχουν πλέον να προσφέρουν στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά μετά την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά, λόγω ακριβώς της αυτής κρίσης, έγινε απόλυτα φανερό ότι το εταιρικό μοντέλο των προσωπικών εταιρειών (ομόρρυθμη και ετερόρρυθμη) χρησιμοποιήθηκε από τους επιχειρηματίες “καταχρηστικά”. 

Καταχρηστικά, δηλαδή, με την έννοια ότι ομόρρυθμες επιχειρήσεις που κατέληξαν να κάνουν μεγάλους τζίρους, ενώ θα έπρεπε για τη δική τους ασφάλεια να μετατραπούν σε κεφαλαιουχικές, δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα όταν αυτές πτωχεύσουν να πτωχεύσουν μαζί και οι εταίροι τους και φυσικά να ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για χρέη της επιχείρησης. 


Το πρώτο, λοιπόν πράγμα, που προσφέρει μια κεφαλαιουχική (μαζί και η ΙΚΕ) είναι η ασφάλεια των εταίρων της, δηλαδή των μεριδιούχων. Και η ασφάλεια είναι αυτό που ζητά κάθε επιχειρηματίας ο οποίος αποφασίζει να εισέλθει ή να παραμείνει στην ελληνική αγορά την παρούσα χρονική στιγμή.

Όπως, λοιπόν σε κάθε κεφαλαιουχική, έτσι και στην ΙΚΕ το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι η προστασία του μεριδιούχου από τα επιχειρηματικά χρέη, τα οποία βαρύνουν αποκλειστικά την επιχείρηση και όχι τους μεριδιούχους - ιδιοκτήτες της. Έτσι, αν μια ΙΚΕ πτωχεύσει, δε θα πτωχεύσει μαζί και ο μεριδιούχος ούτε θα ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία.

Στη συνέχεια, δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα της ΙΚΕ είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας και σύστασής της. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια στοιχεία που πλέον τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες κεφαλαιουχικές. Η ΙΚΕ συστήνεται άμεσα, δεν απαιτεί συμβολαιογραφικό τύπο, δεν απαιτεί δημοσίευση στο ΦΕΚ και το σημαντικότερο δεν επιβάλει ελάχιστο κεφάλαιο όπως οι ΕΠΕ και ΑΕ. 

Μια ΙΚΕ μπορεί σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του ν. 4155/2013 να συσταθεί με κεφάλαιο 0€ (!). Στην πράξη βέβαια μπορεί να είναι μόλις 1.000€ ή 2.000€, όσο δηλαδή απαιτείται για να καλύψει τα πρώτα της έξοδα.

Ακόμα, αν γνωρίζει κανείς τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με τις ειδικές διατάξεις που έχει η ΙΚΕ για τα είδη των μεριδιούχων, μπορεί μέσα από μια διαδικασία να αποφύγει τις ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο για τους επιχειρηματίες.

Επίσης, ανάλογα με το τρόπο που θα καταρτιστεί το καταστατικό της ΙΚΕ, οι αποφάσεις στη συνέλευση των μεριδιούχων λαμβάνονται με πλειοψηφία βάσει μόνο των μεριδίων και όχι προσώπων. 

Αυτό, πρακτικά σημαίνει, ότι για κάθε εταιρικό μερίδιο που διαθέτει ο μεριδιούχος έχει και μια ψήφο. Συνεπώς, όσα περισσότερα μερίδια, τόσες περισσότεροι και οι ψήφοι του σε μια συνέλευση. 

Ειδικά, δε για όσους βλέπουν μία ΙΚΕ πιο επενδυτικά, με βάση τον νόμο και ανάλογα με το καταστατικό, σε μια ΙΚΕ μπορούν να υπάρχουν “τύπου προνομιούχα” και μη μερίδια αφού μπορεί, σύμφωνα με το καταστατικό, ένας μεριδιούχος να έχει λιγότερες ψήφους σε σχέση με τα μερίδια. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι όταν μια ΙΚΕ συστημένη από 2 πρόσωπα θέλει να προσθέσει και τρίτο μεριδιούχο σαν επενδυτή, αυτός μπορεί να έχει λιγότερες ψήφους σε σχέση με αυτές που θα είχε βάσει των μεριδίων που κατέχει, ούτως ώστε να έχει μικρότερη επιρροή στις συνελεύσεις και ο κύριος έλεγχος να παραμένει στους αρχικούς μεριδιούχους.

Τέλος, πριν κλείσουμε είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στους άλλους δύο τύπους εισφοράς που προσφέρει η ΙΚΕ. Εκτός από το κεφάλαιο, που είναι ο συνηθέστερος τρόπος να γίνει κανείς μεριδιούχος σε μια ΙΚΕ, οι άλλοι δύο είναι η εγγυητική εισφορά και η εισφορά σε εργασία. 

Σχετικά με την πρώτη, μπορούμε απλά να πούμε ότι δε χρειάζεται ο μεριδιούχος της εγγυητικής εισφοράς να δώσει άμεσα χρήματα στην εταιρεία, αλλά αντίθετα εγγυάται να καλύψει κάποιο χρέος της εταιρείας εφόσον παρουσιαστεί μέχρι κάποιο συγκεκριμένο ποσό που έχει συμφωνηθεί στο καταστατικό. 

Σε σχέση τώρα με την εργασιακή εισφορά (η οποία αναφέρεται στο νόμο σαν εξωκεφαλαιακή), θα λέγαμε ότι αυτή είναι η πιο καινοτόμα, αφού μπορεί η εισφορά να συνίσταται σε προσωπική εργασία η οποία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα μερίδια που έχουν συμφωνηθεί.

Αυτό το τελευταίο σημαίνει, για παράδειγμα, ότι κάποιος που διαθέτει γνώση ή εμπειρία πάνω σε ένα αντικείμενο μπορεί να συστήσει μια κεφαλαιουχική με ποσοστό 50 - 50 με κάποιον που δεν έχει ούτε γνώση ούτε εμπειρία, αλλά μόνο το κεφάλαιο.
Φαίνεται λοιπόν ότι η ΙΚΕ συνδυάζει αρκετά την ευελιξία μιας προσωπικής εταιρείας με την ασφάλεια και το κύρος μιας κεφαλαιουχικής. 

Όπως αντιλαμβάνεσαι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για νέες επιχειρήσεις που αναγνωρίζοντας τους κινδύνους της σύγχρονης αγοράς θέλουν να έχουν ασφάλεια, χωρίς όμως να θυσιάσουν την λειτουργικότητα τους. 

Την ίδια στιγμή, η ευκολία που παρέχει ο νόμος για τη σύσταση και τη λειτουργία της κάνουν την παραπάνω επιλογή εφικτή, ενώ οι τρεις κατηγορίες μεριδιούχων που προβλέπονται καθιστούν την ΙΚΕ νούμερο ένα επιλογή για μια επιχείρηση που επιθυμεί να λάβει χρηματοδότηση από τρίτους επενδυτές. 

Ήδη συζητείται στους νομικούς κύκλους που ασχολούνται με τις κεφαλαιουχικές, ότι αναπόδραστα τα επόμενα χρόνια όλες οι ΕΠΕ θα μετατραπούν σε ΙΚΕ, λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η δεύτερη έναντι της πρώτης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου