Έκπληξη προκαλούν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα για την έκταση της φτώχειας στις ΗΠΑ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
Βλέπετε, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η κεντρική τράπεζα καταδέχεται να ασχοληθεί και με τόσο ταπεινές στατιστικές που αποτυπώνουν την κατάσταση της κοινωνίας, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου και του Γ. Στουρνάρα, του εκλεκτού του Αλ. Τσίπρα, έχουν αποκλείσει από τα ενδιαφέροντά τους δεδομένα για μεταβλητές όπως η φτώχεια, εστιάζοντας την προσοχή τους αποκλειστικά και μόνο στη νομισματική πειθαρχία.
Με βάση τη σχετική ανακοίνωση, 3 στους 10 ή 73 εκ. αντιμετωπίζουν δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα, με την πλειοψηφία τους να είναι ισπανόφωνοι και αφροαμερικάνοι. Επιπλέον, το 44% δεν μπορεί να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη ύψους μόλις 400 δολ., παρά μόνον αν πάρει δάνειο ή πουλήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Η εικόνα του αμερικανικού εφιάλτη συμπληρώνεται από την άτυπη στάση πληρωμών όσων έχουν καταφύγει σε φοιτητικά δάνεια, δεδομένου ότι 1 στους 3 καθυστερεί να αποπληρώσει τις δόσεις του, κι επίσης από το βάρος της ιδιωτικής υγείας. Με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν ένα 10% των ερωτώμενων βρέθηκε να χρωστάει χρήματα από ιατρικές δαπάνες της προηγούμενης χρονιάς!
Η αφόρητη πίεση που ασκεί ο πλήρως ιδιωτικοποιημένος τομέας της υγείας σε όλους τους Αμερικάνους, κι όχι μόνο στους ανασφάλιστους, φάνηκε ανάγλυφα και στην απεργία διάρκειας μιας εβδομάδας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο της πολυεθνικής ΑΤ&Τ, από την Παρασκευή 19 Μαΐου. Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλουν οι περισσότεροι από 35.000 απεργοί ξεχωρίζει η διεκδίκηση να σταματήσει η εταιρεία να στέλνει δραστηριότητες της στο εξωτερικό κι επίσης να πάψουν οι συνεχείς επιπλέον χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για τα συμβόλαια που αφορούν την υγεία των εργαζόμενων και των άλλων μελών της οικογένειάς τους. Σύμφωνα με τους απεργούς η ασυδοσία των ασφαλιστικών εταιρειών έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο καθαρός μισθός καθώς αυξάνονται αυθαίρετα οι ασφαλιστικές κρατήσεις. Ο καθαρός μισθός μάλιστα συρρικνώνεται παρότι ο συνολικός αυξάνεται, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει η πολυεθνική αποδίδοντας την ευθύνη στη διαπλοκή του ιδιωτικού τομέα της υγείας και των ασφαλειών.
Το ροκάνισμα του εργατικού μισθού από την ιδιωτική υγεία στις ΗΠΑ πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου και για τα καθ’ ημάς. Η απαξίωση του δημόσιου τομέα της υγείας που μεθοδευμένα κι από κοινού επιχειρούν μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και πιστωτές στο τέλος οδηγεί στη γιγάντωση των ιδιωτικών τομέων υγείας και ασφαλειών και στην περαιτέρω συρρίκνωση των εργατικών αμοιβών. Προς επίρρωση, η συνεχής αύξηση του κύκλου εργασιών των ιδιωτικών ασφαλειών, παρά την κρίση και την αύξηση της φτώχειας…
Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πριν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου