Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Aγώνας επιβίωσης

Όσο για το χρέος… οψόμεθα. Άλλωστε κοντός ψαλμός… αφού τη Δευτέρα «κληρώνει» και όπως όλα τα μηνύματα δείχνουν, μάλλον σε γενικόλογες και μη δημιουργικές ασάφειες θα παραμείνουμε, εν όψει και των γερμανικών εκλογών.
 
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Όταν σε μια από τις κρισιμότερες συζητήσεις στη Βουλή, για την εφαρμογή ενός ακόμη επώδυνου πακέτου μέτρων, «κερδίζει» το πιο δημοφιλές, την περίοδο αυτή, τηλεοπτικό παιχνίδι, υπάρχει πρόβλημα. Όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της Βουλής, «ομολογεί» ότι «αυτή την ώρα εννέα στους δέκα Έλληνες θα βλέπουν survivor», υπάρχει πρόβλημα.
Και μπορεί οι περισσότεροι εκ των παρισταμένων βουλευτών και υπουργών να μειδιούσαν, όμως προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα τους αφορά άμεσα. Διότι μπορεί οι «Αγανακτισμένοι» να «εξαφανίστηκαν», ως διά μαγείας, όμως όταν μια κοινωνία ολόκληρη γυρνάει την πλάτη στη Βουλή, πολύ απλά σημαίνει ότι κουράστηκε.
Όταν οι πολίτες αδιαφορούν για το νέο μνημόνιο, ή για το μνημόνιο plus -οι τίτλοι δεν έχουν πια αξία-, σημαίνει ότι κουράστηκαν.
Και αδιαφορούν, προφανώς, γιατί γνωρίζουν τη μοίρα τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα νέα σκληρά μέτρα είναι εδώ. Ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί, καλώς εχόντων, μέχρι το 2022. Και ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν… όταν και εφόσον.
Το μόνο σίγουρο είναι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι νέες υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που «πνίγουν» τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και η μείωση επιδομάτων.

Όσο για το χρέος… οψόμεθα. Άλλωστε κοντός ψαλμός… αφού τη Δευτέρα «κληρώνει» και όπως όλα τα μηνύματα δείχνουν, μάλλον σε γενικόλογες και μη δημιουργικές ασάφειες θα παραμείνουμε, εν όψει και των γερμανικών εκλογών.
Ανησυχία όμως δεν υπάρχει, αφού και πάλι κάποιο όμορφο «περιτύλιγμα» θα βρεθεί. Άλλωστε, τα μέτρα ψηφίστηκαν και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…
Το ερώτημα όμως που θα έπρεπε ήδη να απασχολεί, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά γενικότερα όλους τους εκπροσώπους του έθνους, είναι πότε η κοινωνία θα κάνει ταμείο.
Πότε η κοινωνία, που ζει και θα ζει για χρόνια το δικό της Survivor με την επιβολή 14 μνημονίων όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετρώντας όλα τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, θα «ξυπνήσει» για να κερδίσει τον «αγώνα»;

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου