Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Έλλειψη κοινής πολιτικής στην προσφυγική κρίση: Πεθαίνει η Συνθήκη του Σένγκεν

Φωτογραφία Αρχείου: Καταυλισμός μεταναστών και προσφύγων το λιμάνι της Μυτιλήνης, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
 Της Ξένιας Τούρκη
Το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα. Παρά τις διαβεβαιώσεις πολλών ηγετών ότι η Συνθήκη του Σένγκεν παραμένει ζωντανή, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων έχουν υψώσει φράκτες και επέβαλαν πολύ αυστηρούς ελέγχους. Η Αυστρία, δε, προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπάνω επιβάλλοντας πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες. Η άλλοτε φιλόξενη Σκανδιναβία κλείνει τις πόρτες της και σκληραίνει τους νόμους της, θέλοντας να αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες από το να φτάσουν εκεί. Τα σύνορά του έκλεισε επίσης και το Βέλγιο, το οποίο φοβάται για ένα κύμα προσφύγων, που ενδεχομένως να φτάσει από τη Γαλλία μετά το κλείσιμο του καταυλισμού στο Καλαί.
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση με το Προσφυγικό στην Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες που εισρέουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και φθάνουν με πλοία στον Πειραιά, αδυνατούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, από το οποίο δύσκολα υπάρχει διαφυγή.

Η εικόνα για την προσφυγική κρίση από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη είναι ζοφερή. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις, ενεργούν μόνες τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους κανένα αλλά και τους κανονισμούς που υπάρχουν, προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα όπως τις συμφέρει, αγνοώντας τις επιδιώξεις των άλλων. Αποτέλεσμα, το πρόβλημα να διογκώνεται και μέρα με τη μέρα τα πράγματα να γίνονται χειρότερα.
Οι χειρότερες προβλέψεις για την Ευρώπη επιβεβαιώθηκαν. Αποδείχτηκε με τον πλέον σαφή τρόπο η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί με ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο τρόπο ένα ζήτημα το οποίο πάνω από όλα είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα. Όλες οι προτάσεις και τα μέτρα που έχουν παρθεί αποδείχτηκαν ανεπαρκή. Μέχρι να αποφασίσουν τα κράτη μέλη να τηρούν τους κανονισμούς που τα ίδια ψήφισαν το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.
www.philenews.com

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου